Welke vochtbestrijding certificaten zijn er?

Actiefoto Vochtprotect in Lede

Er zijn heel wat verschillende vochtexperts en het is niet altijd gemakkelijk om te weten of een bepaalde vochtbestrijder wel een echte vakman is. Dan kunnen vochtbestrijding certificaten misschien een oplossing bieden. Met een certificaat weet je namelijk of iemand echt beschikt over de beloofde kwaliteiten en expertise. Maar bestaan er wel vochtbestrijding certificaten? En hoe kan je weten of een vakman weet waar hij mee bezig is?

Bestaan er certificaten voor vochtbestrijding?

We moeten je helaas teleurstellen. Er bestaan geen certificaten specifiek toegespitst op vochtbestrijding. In theorie kan iedereen zich dus voordoen als een vochtbestrijder. We kunnen je op dat vlak dus helaas niet geruststellen. Het is wel degelijk opletten geblazen voor “cowboys” in de markt.

Toch zijn er twee certificaten die een indicatie geven van iemands kennis omtrent vochtbestrijding.

  • De producten die gebruikt worden bij het bestrijden van vocht moeten namelijk wel goedgekeurd worden en de producten zelf hebben dus certificaten. We hebben het dan over het ATG-certificaat.
  • Verder is er ook een certificaat dat garandeert dat het bedrijf zelf te vertrouwen is, het BCCA-certificaat. Voor die twee certificaten kan je dus wel uitkijken.

Certificaten voor vochtbestrijdingsproducten

Het ATG-certificaat is dus productgebonden en heeft dus niets te maken met de vochtexpert zelf. Dit certificaat geeft je enkel de informatie dat het product dat gebruikt wordt voor de vochtbestrijding goedgekeurd werd door de Belgische Unie voor Technische Goedkeuring in de Bouw. Je weet dan dus alvast dat de vochtexpert degelijke en effectieve producten gebruikt, maar het zegt je niets over de expertise van de vakman.

Het BCCA-certificaat is een andere indicator. Dit certificaat kan enkel behaald worden door bedrijven die wettelijk in orde zijn. Om het BCCA-certificaat te hebben, moet het bedrijf aan kwaliteitsnormen voldoen en weet je dus dat het bedrijf zelf gezond is. Het bedrijf moet namelijk doorgelicht worden. Het BCCA-certificaat vertelt je dus dat je met een echt bedrijf te maken hebt, al wordt niet gespecificeerd welke diensten het bedrijf precies levert.

Let op: certificaten voor vochtbestrijding bieden geen uitsluitsel

De bestaande certificaten bieden dus op zich geen volledige zekerheid. Een vakman die ATG-gecertificeerde producten gebruikt hoeft niet noodzakelijk kennis van zake te hebben. Het kan bijvoorbeeld ook een metselaar zijn die ook vochtbestrijdingsklussen uitvoert, maar daar eigenlijk niet zo veel over weet.

Een BCCA-gecertificeerd bedrijf verzekert je eveneens niet 100% van expertise op het gebied van vochtbestrijding. Ook hier kan het bijvoorbeeld om een, weliswaar erkende, bouwfirma gaan die eigenlijk geen echte vochtspecialisten heeft maar deze werkzaamheden “erbij neemt”.

Hoe herken je een vochtexpert dan wel?

Een certificaat voor vochtbestrijders is er dus helaas niet. En ook de certificaten die we hierboven benoemd hebben geven je niet voldoende zekerheid over de legitimiteit van de vakman. Maar wat kan je dan wel doen?

  • Vochtexperts die het goed menen zullen doorgaans op gesprek met je komen.
  • Ze nemen het vochtprobleem dan onder de loep, zoeken de oorzaak van het vocht en zullen je alles vertellen over de mogelijkheden voor vochtbestrijding.
  • Dit is ook een goed moment om naar referenties te vragen.
  • Een goede vochtexpert zal je alles haarfijn kunnen uitleggen en voorbeelden kunnen geven (bijvoorbeeld met foto’s) van eerdere werkzaamheden.
  • Tijdens die vochtmeting kan je zien of iemand expertise in het vakgebied heeft.

Verder is het ook belangrijk om in je omgeving naar ervaringen te vragen. Goede vochtexperts hebben uiteraard gewoon ook tevreden klanten. Het is misschien wel de beste manier om vandaag de dag te weten of een vochtexpert wel echt over expertise en vakmanschap beschikt.

Ook een handige om de zogenaamde “cowboys” eruit te halen: wil de vochtbestrijder op factuur werken of wordt er al dan niet subtiel gevraagd of het ook “zonder btw” zou kunnen. Weet vooral dat er een 10-jarige aansprakelijkheid geldt voor bouwaannemers in geval van fouten of nalatigheden tijdens de renovatiewerken. In het geval van fouten moet je natuurlijk wel de uitvoering van de werkzaamheden kunnen bewijzen aan de hand van facturen van de aannemer, als je die niet hebt, heb je later ook geen poot om op te staan en gaat de aannemer sowieso vrijuit. Voor de btw hoef je overigens dit risico niet te nemen, want het tarief is uiteindelijk maar 6% voor de meeste werkzaamheden.

vochtbestrijding aalst

Vochtprotect bestrijdt vocht in huis

Ben je op zoek naar een expert die de vochtige muren in je woning kan uitdrogen? Bij Vochtprotect helpen we je graag. Onze experten komen langs om het vochtprobleem eerst grondig te analyseren en vervolgens een behandelplan uit te dokteren. Het resultaat: een droge woning zonder vochtproblemen. We hebben vele jaren ervaring en al honderden huizen vochtvrij gemaakt. Onze vochtdiagnose is bovendien helemaal gratis en volledig vrijblijvend. Neem contact met ons op en maak een afspraak.