Installeren van kelderdrainage in oudere huizen: uitdagingen en oplossingen

Actiebeeld van een kelderdichting

Oudere huizen hebben een uniek karakter en veel charme, maar ze brengen ook specifieke uitdagingen met zich mee. Zeker wat vochtproblemen betreft, en des te meer in de kelder. Heb je last van een erg vochtige kelder, dan is een kelderdrainage mogelijk wat je nodig hebt. De wanden en vloer van de kelder worden dan uitgerust met noppenmembranen die aangesloten zijn op een pompsysteem. Bij een kelderdrainage in oudere huizen komen wel enkele uitdagingen kijken.

Wat is dat precies, een kelderdrainage?

Bij een kelderdrainage worden er noppenmembranen aan de wanden en op de vloer van een erg vochtige kelder aangebracht. Die membranen doen het water aflopen naar een pompsysteem dat het binnendringende water terug naar buiten afvoert. Het is dus een manier om een kelder met ernstige vochtproblemen terug droog te krijgen. De membranen worden afgedekt met nieuwe muren en een nieuwe vloer zodat je de kelder terug als voorheen kan gebruiken.

Vochtprotect in actie

Uitdagingen bij een kelderdrainage in oudere woningen

Oudere woningen zijn extra gevoelig voor vochtige kelders en dus ook vaker kandidaat voor een kelderdrainage. Wil je een kelderdrainage laten uitvoeren in een vochtige woning, dan moet je echter met een paar uitdagingen rekening houden.

Funderingsproblemen in de kelder

Veel oudere huizen hebben te maken met funderingsproblemen, wat kan leiden tot waterinfiltratie in de kelder. In die gevallen is het noodzakelijk om de oorzaak van de funderingsproblemen aan te pakken. Een grondige inspectie is essentieel om eventuele scheuren of barsten in de structuur op te sporen en te herstellen om dan de juiste drainageoplossingen te kunnen implementeren.

Beperkte toegang tot de kelder

In oudere huizen zijn kelders soms erg klein en moeilijk begaanbaar. Dat kan het installatieproces van kelderdrainagesystemen bemoeilijken. Innovatieve oplossingen, zoals het gebruik van compacte drainagesystemen die geschikt zijn voor beperkte ruimtes, kunnen in die situaties helpen.

Oud en nieuw integreren in de kelder

Bij het installeren van kelderdrainage in oudere huizen moeten de moderne drainagesystemen naadloos worden geïntegreerd met de bestaande structuren. Het is daarbij belangrijk om geschikte afdichtingsmaterialen te gebruiken en technologieën in te zetten die effectief werken in oudere constructies.

Hoe verloopt dat, een kelderdrainage?

Bij een kelderdrainage komt heel wat kijken.

1. Inspectie en ontwerp

Alles begint met een grondige inspectie van de kelder en de fundering om mogelijke bronnen van vochtinfiltratie te identificeren. Op basis van die inspectie wordt een aangepast ontwerp opgesteld dat de juiste locaties voor afvoerbuizen, pompen en andere componenten bepaalt. We maken de kelder vervolgens helemaal leeg zodat we aan de werken kunnen beginnen.

2. Installatie van het drainagesysteem en afdichting

Met het ontwerp in de hand begint de eigenlijke installatie van het kelderdrainagesysteem. Sleuven worden langs de binnenkant van de keldermuren gegraven om de afvoerbuizen te plaatsen die het water naar een centrale pomp moeten voeren. Tegelijkertijd wordt de binnenkant van de kelder bekleed en afgedicht met waterdichte materialen om verdere vochtinfiltratie te voorkomen.

Kelderdichting in Ternat

3. Kelderdrainage onderhouden

Na de installatie worden alle componenten getest om ervoor te zorgen dat het kelderdrainagesysteem naar behoren functioneert. Eventuele aanpassingen worden gedaan voor optimale effectiviteit. We vertellen je uitgebreid hoe alles werkt en waar je in de toekomst moet op letten.

Is een kelderdrainage altijd de juiste oplossing?

Hoewel een kelderdrainage effectief kan zijn bij het bestrijden van vochtproblemen, is het niet altijd de enige of beste oplossing. Kelderdrainage is ideaal voor situaties waarin water al in de kelder aanwezig is of waar waterafvoer een essentieel onderdeel is van het vochtprobleem. Het is echter belangrijk op te merken dat drainage niet altijd de onderliggende oorzaken van vochtproblemen aanpakt, zoals structurele gebreken of problemen met de fundering.

In sommige gevallen kan een kelderdichting een completere oplossing bieden om vocht buiten te houden. Bij een kelderdichting worden verschillende lagen waterdichte coatings op de keldermuren en de keldervloer geplaatst. Zo ontstaat een fysieke barrière tegen vocht en voorkom je dus dat water de kelder nog binnenkomt.

Kelderdrainage in een oudere woning? Schakel een expert in

De keuze tussen kelderdrainage en kelderdichting hangt sterk af van de specifieke omstandigheden van de kelder en de aard van het vochtprobleem. Professioneel advies is essentieel om de juiste bestrijdingsmethode te bepalen.

De experten van Vochtprotect komen graag bij je langs om na te gaan of een kelderdrainage in jouw verouderde woning de juiste oplossing is. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer vrijblijvend advies en een afspraak.