Kelderdrainage: wat is het en wanneer en hoe toepassen?

Heb je last van veel vocht in de kelder? En staan er vaak plassen op de keldervloer? Dan is een kelderdrainage mogelijk de aangewezen manier om het vocht in de kelder te bestrijden. Met speciale noppenmembranen en een pompsysteem wordt de kelder dan droog gehouden. Maar hoe werkt een kelderdrainage precies en waar moet je allemaal rekening mee houden? We vertellen het je hier.

Wat is een kelderdrainage precies?

Een kelderdrainage is een uitstekende manier om een erg natte kelder droog te krijgen. We hebben het dan over kelders waarin vaak plassen staan, bijvoorbeeld na hevige regenval, en waarvan de muren verzadigd zijn met water. Dat kan gebeuren in regio’s met een hoge grondwaterdruk of waar het waterpeil van het grondwater hoog ligt. Hoe ouder de kelder, hoe groter de kans op dergelijke vochtproblemen.

Bij een kelderdrainage worden er noppenmembranen op de keldervloer en mogelijk ook langs de kimnaad of op de keldermuren aangebracht. Die noppenmembranen nemen het binnendringend water op en pompen het, via een ingenieus pompsysteem, naar een afvoerkanaal. Het binnendringende vocht wordt dus continu afgevoerd. Er wordt met sensoren gewerkt om het drainagesysteem zo efficiënt en optimaal mogelijk te benutten.

Dat hele systeem wordt vervolgens afgewerkt met een kelderbekuiping. Het noppenmembraan en het pompsysteem worden verstopt achter nieuwe keldermuren en een nieuwe keldervloer. De vloer bedekken we met een dikke betonplaat, de muren bekleden we met meerdere lagen van een waterdicht cement- en betonmengsel. Je ziet dus niets van het drainagesysteem en krijgt een volledig functionele kelder terug.

Wat houdt een kelderdrainage precies in?

We onderscheiden drie soorten kelderdrainages: de drainage van de keldervloer, de kimnaad en de kelderwanden.

1. Kelderdrainage van de vloer

Een vloerdrainage is de standaard kelderdrainage. Daarbij wordt het noppenmembraan op de keldervloer aangebracht. Dat is aangewezen in kelders waar het water binnensijpelt via de keldervloer. Het gaat dan meestal om kelders die niet met een betonvloer uitgerust werden. Het grondwater wordt via het membraan naar een afvoerpunt geleid, aangesloten op een pomp. Zo blijft de keldervloer droog. Het geheel wordt afgedekt met een nieuwe keldervloer, zodat je de ruimte opnieuw vochtvrij kan gebruiken.

2. Kelderdrainage van de kimnaad

De zwakke plek van de kelder is echter niet de vloer, maar wel de kimnaad. Dat is de plek waar de muur en vloer van de kelder op elkaar aansluiten. Een onregelmatige betonvloer of een slechte hechting van de bakstenen aan het beton liggen aan de bron van het probleem. Dat lossen we op met een randdrainage. We brengen de noppenfolie dan heel precies aan op de kimnaad. Daar wordt het water dan afgevoerd via het pompsysteem.

3. Drainage van de keldermuren

In heel natte kelders dringt het water soms ook via de muren binnen. De wanden kunnen dan geen weerstand meer bieden aan het grondwater. In dat geval worden niet alleen de vloer, maar ook de keldermuren gedraineerd. Het noppenmembraan wordt dan dus op de hele kelder aangebracht. Ook hier wordt het water afgevoerd naar een verzamelput die eenmaal vol in het riool gepompt wordt.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Mogelijk is een kelderbekuiping beter dan een kelderdrainage

Belangrijk om te weten is dat niet in alle gevallen een kelderdrainage de beste oplossing is. Soms is een kelderbekuiping beter. We bekleden de muren dan met verschillende lagen van een waterdicht cement- en betonmengsel om het vocht buiten te houden.

In het beste geval volstaat het om de aangetaste keldermuur te injecteren met een vochtwerend middel. Daarvoor boren we gaten in de vochtige muur die we opvullen met een waterafstotende vloeistof of gel. Eenmaal uitgehard kan water niet langer door de bakstenen omhoog dringen. Dit kan enkel toegepast worden in een geval van opstijgend vocht in het beginstadium. Meestal zullen we moeten overschakelen op een kelderbekuiping of -drainage.

Vochtprotect voert kelderdrainages uit in jouw omgeving

Vochtige kelders kunnen op verschillende manieren hersteld en uitgedroogd worden. Soms volstaat een muurinjectie, meestal werken we met een kelderbekuiping maar bij erg vochtige kelders is een kelderdrainage de enige oplossing. Onze vakmannen hebben bakken ervaring en voeren kelderdrainages uit met heel wat expertise.

We onderzoeken altijd eerst waar het vochtprobleem in de kelder precies vandaan komt om na te gaan of een kelderdrainage nodig is. Neem vandaag nog contact met ons op.

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan