Gevelbescherming voor uw woning

De gevel beschermt je woning tegen regen en wind. Het is dan ook niet vreemd dat die belangrijke schil na verloop van tijd een extra beschermingslaagje kan gebruiken. Gevelbescherming heeft verschillende gezichten.

Gevelbescherming: noodzaak, geen luxe

Het beschermen van de gevel tegen de weersinvloeden is van essentieel belang om verschillende redenen. Allereerst fungeert de gevel als de eerste verdedigingslinie van een gebouw tegen de elementen. Regen, wind, vorst en andere weersomstandigheden kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan de bouwmaterialen, zoals baksteen en beton, die de gevel vormen.

De barstjes en scheurtjes die ontstaan werken op hun beurt secundaire problemen in de hand, zoals doorslaand vocht en energieverlies. Door de gevel te beschermen, wordt de structurele integriteit van het gebouw behouden en voorkom je vroegtijdige slijtage.

Daarnaast draagt het beschermen van de gevel bij aan de energie-efficiëntie van een gebouw. Een goed onderhouden gevel met een adequate bescherming voorkomt dat vocht binnendringt, wat op zijn beurt helpt bij het handhaven van de thermische isolatie. Hierdoor wordt het energieverbruik voor verwarming en koeling verminderd, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde ecologische impact.

Bovendien betekent een vochtvrije gevel ook een schone gevel. Op een droge gevel kunnen namelijk maar moeilijk schimmels, algen en mossen groeien. Een beschermde gevel vereist dus ook minder onderhoud. Kortom, het beschermen van de gevel tegen weersinvloeden is cruciaal voor zowel de duurzaamheid als de energie-efficiëntie van een gebouw, en draagt bij aan een gezonde en comfortabele leefomgeving binnenin.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Gevelimpregnatie tegen doorslaand vocht

Gevelimpregnatie is een doeltreffende methode om woningen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van doorslaand vocht. Dit vochtprobleem treedt op bij oude, poreuze gevels die makkelijk water doorlaten.

Het proces van gevelimpregnatie omvat het aanbrengen van een waterafstotende, siliconenhoudende stof op de buitenmuur van een gebouw. Die stof dringt in de poriën van het materiaal en vormt een beschermende barrière tegen water.

Zo ontstaat een waterdichte laag waardoor regenwater als parels naar beneden glijdt en zich niet langer in de bakstenen en voegen kan nestelen. Zo voorkom je overigens niet alleen doorslaand vocht, je vermijdt ook groenaanslag. Aangezien water niet langer in de muur blijft hangen, neem je namelijk de voedingsbodem voor algen en mossen weg.

Niet onbelangrijk: een gevelimpregnatie is volledig onzichtbaar. Je gevel zal dus niet van uitzicht veranderen. Een gevelimpregnatie kan enkel uitgevoerd worden op een effen, niet beschadigde gevel. Daarom zijn er mogelijk eerst enkele herstellingswerkjes nodig. Het spreekt voor zich dat de gevel ook grondig gereinigd zal moeten worden alvorens we het hydrofobe middel kunnen aanbrengen.

Tip: gevelimpregnatie kan je ook uitstekend inzetten op een preventieve manier. Bij nieuwbouwprojecten of pas gerenoveerde gevels zal een gevelimpregnatie de levensduur van je gevel sterk verlengen.

Muurinjecties tegen vochtige gevels

Wanden inspuiten tegen opstijgend vocht vormt eveneens een doeltreffende methode om vochtproblemen in de gevel aan te pakken. Ze zijn bijzonder waardevol wanneer je gevel last heeft van opstijgend vocht. Dat ontstaat wanneer de waterkering onder de gevel stuk is geraakt of gewoon afwezig is. Water uit de ondergrond komt dan in rechtstreeks contact met de gevelstenen en stijgt langzaam naar boven.

Bij muurinjecties wordt een speciale injectiegel of -hars in de muur geïnjecteerd, meestal ter hoogte van de fundering. Die injectiegel verspreidt zich door de capillaire werking in het metselwerk en vormt een waterafstotende barrière.

Zo voorkom je dat water de gevel binnendringt. De injectiegel reageert met het aanwezige vocht en polymeriseert, waardoor een duurzame en waterdichte afdichting ontstaat. Het vocht dat gevangenzit in de gevel zal wel nog steeds kunnen verdampen.

Muurinjecties kunnen ook helpen wanneer er zich één of meerdere zwakke plekken in de gevel bevinden. Het is dan een plaatselijke oplossing om gescheurde en gebarsten voegen of bakstenen toch terug waterdicht te maken.

Bescherming tegen graffiti

Graffiti vormt een aanzienlijk probleem in centrumsteden. Wanneer je gevel eenmaal het doelwit is geweest, kunnen de kosten voor het verwijderen van de graffiti aardig oplopen. Om dat te voorkomen, kan je de gevel behandelen met een antigraffiticoating.

Dankzij die coating kan je graffiti makkelijk en snel verwijderen wanneer vandalen het op je woning gemunt hebben. Maar een antigraffiticoating biedt ook andere voordelen, zoals bescherming tegen UV-straling, zure regen en vervelende groenaanslag. Ook vuil zal zich minder snel hechten aan de muur en gewoon afspoelen wanneer het regent.

Vochtprotect beschermt gevels in jouw omgeving

Overtuigd van de voordelen van preventieve gevelbescherming? Of kan je gevel wel een renovatiebeurt gebruiken? Dan komen we van Vochtprotect graag langs om je gevel te beschermen tegen de weersinvloeden. Zo gaat je gevel langer mee, voorkom je vochtproblemen en hoge energiefacturen. Op zoek naar meer info? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan