Oplossingen voor waterinsijpeling in de kelder bij hevige regenval
Kelders en vochtproblemen gaan jammer genoeg hand in hand. De keldermuren worden continu blootgesteld aan grondwater en regenwater, zeker na een hevige regenbui. Maar gelukkig kan elke kelder terug vochtvrij en functioneel gemaakt worden. We vertellen je graag meer over de oplossingen voor waterinsijpeling in de kelder.
Hoe dringt vocht de kelder binnen?
Kelders worden omgeven door grondwater. Het is dan ook niet vreemd dat ze extra gevoelig zijn voor vochtproblemen allerhande.
De meest voorkomende oorzaak van vochtproblemen is grondwater dat via de fundering of keldermuren de kelder binnendringt. Dat gebeurt vooral bij oude kelders. De bakstenen in die keldermuren zijn poreus geworden en nemen steeds makkelijker water op. Eenmaal verzadigd, sijpelt het water binnen in de kelder zelf. Na hevige regenval kan er extra veel water insijpelen. Ook smeltende sneeuw of een hoog grondwaterpeil werken waterinsijpeling in de kelder in de hand.
Het is ook opletten voor kleine scheuren in de keldermuren of keldervloer. Die vormen een toegangspunt voor vocht. Die scheuren kunnen ontstaan als gevolg van zetting van het huis, temperatuurfluctuaties of structurele problemen. Verder is het een goed idee om ervoor te zorgen dat de grond niet afloopt richting de woning en de kelder.
Hoe pak je waterinsijpeling in de kelder aan na hevige regenval?
Staat er water in de kelder na een hevige regenbui, dan kan je emmers en een pompje bovenhalen. Maar dat is natuurlijk slechts een pleister op de wonde. Je pakt het vochtprobleem beter bij de wortel aan. Dat kan op verschillende manieren.
Kelderbekuiping tegen waterinsijpeling
Een kelderbekuiping is een doeltreffende methode om kelders waterdicht te maken en vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Eerst zullen onze vakmannen de kelder reinigen en eventuele scheuren herstellen.
Daarna brengen we een waterdichte coating aan op de muren. Eerst brengen we daarvoor een primer aan en daarop volgen verschillende lagen van waterdicht cement, met tussenin fixeerlagen. We besteden speciale aandacht aan het afdichten van aansluitingen en de kimnaad. Tot slot wordt het geheel netjes afgewerkt.
Kelderdrainage bij hevige vochtproblemen
Staat er vaak water in de kelder, dan kan je een kelderdrainage overwegen. In dat geval installeren we een drainagesysteem op de keldermuren en keldervloer. Dat zijn noppenmembranen die het binnensijpelende water na hevige regenval afvoeren naar een pompsysteem. Zo heb je geen last meer van een vochtige kelder. De membranen en het pompsysteem worden vanzelfsprekend netjes weggewerkt achter nieuwe keldermuren en een keldervloer.
Zorg voor een goede afwatering rondom de woning
Ook de afwatering kan vocht in de kelder veroorzaken. Loopt de grond van de tuin af naar de kelder, dan doe je er goed aan om dat te veranderen. Het zorgt ervoor dat minder regenwater de weg naar jouw kelder vindt.
Opletten voor lekken in dakgoten
Hou ook de dakgoten en regenpijpen in de gaten. Zijn die defect, dan kunnen ze lokaal voor heel wat extra liters water zorgen. Infiltreert al dat water op dezelfde plek in de grond, dan kan je lokaal problemen in de kelder ervaren.
Vergeet ventilatie in de kelder niet
Maar vochtproblemen in de kelder ontstaan niet alleen door waterinsijpeling na hevige regenval. Vocht kan ook langs binnen ontstaan, door condensatie. Kelders worden doorgaans niet verlucht, want er zijn geen ramen. Daardoor stapelt de waterdamp zich op, met een hoge relatieve luchtvochtigheidsgraad tot gevolg. Die waterdamp slaat neer op de koude keldermuren, met vochtplekken tot gevolg. Dat vocht vormt op zijn beurt de ideale voedingsbodem voor schimmels en kelderzwammen.
Condensatie ontstaat dus door een gebrek aan ventilatie. Dat kan je oplossen door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Zo wordt de vochtige lucht continu afgevoerd en vervangen door verse, droge buitenlucht. Zo voorkom je nog meer vocht in de kelder. Een ventilatiesysteem is overigens ook een goed idee in andere gevoelige ruimtes, zoals badkamers, keukens en slaapkamers.
Vochtprotect maakt kelders terug droog in jouw omgeving
Last van vocht in de kelder? En merk je extra waterinsijpeling na een hevige regenbui? Dan neem je het best contact op met een vochtexpert. De vakmannen van Vochtprotect komen graag bij je langs om de situatie onder de loep te nemen. Elke vochtige kelder vraagt namelijk om een eigen, specifieke aanpak. We sporen de bron van het vocht op, gaan na of er scheuren zijn en stellen je de beste oplossing voor.
Recente Posts
- Veelgemaakte fouten bij vochtbestrijding: wat je absoluut moet vermijden
- Vochtproblemen in woningen tijdens de herfst en winter: oorzaken en oplossingen
- Vochtproblemen in spouwmuren: hoe los je het op?
- Vochtproblemen in de kelder na een overstroming
- Vochtproblemen door slecht onderhouden buitenmuren: zo los je ze op