Gevelbepleistering: alles wat je moet weten

Gevelbepleistering is een kosteneffectieve, snelle en veelzijdige manier om je gevel te renoveren. Je steekt er je gevel in een nieuw jasje mee en doet de waarde van je woning stijgen. Het wooncomfort gaat erop vooruit en in combinatie met gevelisolatie bespaar je ook nog flink op de energiefactuur. We vertellen je graag alles over gevelbepleistering.

Wat is gevelbepleistering?

Gevelbepleistering, ook bekend als gevelpleisterwerk of crepi, is een laag pleistermateriaal op de buitenkant van een gebouw. De gevelbepleistering wordt vaak gebruikt om het uiterlijk van een gebouw te verbeteren, maar beschermt de structuur ook tegen regen en wind en voorkomt structurele problemen. We onderscheiden twee types gevelbepleistering.

Natuurlijke minerale gevelpleisters, samengesteld uit cement, kalk, zand en water, vormen de oorspronkelijke gevelpleister. Het is een duurzaam en natuurlijk materiaal met een traditionele uitstraling, en daarom ook zeer geliefd. Dankzij hun poreuze aard laten minerale pleisters de onderliggende muur ademen, waardoor vocht kan ontsnappen.

Bovendien kan je met minerale pleister oneffenheden in de gevel wegwerken aangezien je de pleister in dikkere lagen kan aanbrengen. Dat maakt minerale gevelbepleistering ideaal voor restauratieprojecten.

Synthetische gevelpleisters, daarentegen, bevatten ook synthetische harsen en polymeren, zoals acrylaat of siliconenharsen. Daardoor zijn ze extra waterdicht en ook licht elastisch, waardoor ze minder snel zullen scheuren. Je kan synthetische gevelbepleistering ook op verschillende manieren afwerken en ze passen daarom goed bij moderne bouwstijlen. Synthetische gevelbepleistering laat de groei van algen en mossen niet toe en vuil spoelt weg met de regen. Oneffenheden kan je wel niet wegwerken.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Is gevelbepleistering veel werk?

Het proces van gevelbepleistering vereist de nodige voorbereiding. De ondergrond waarop de pleister wordt aangebracht, moet worden gereinigd zodat vuil, stof en eventuele losse deeltjes weggehaald en hersteld worden. Kapotte voegen en bakstenen moeten mogelijk vervangen worden.

Nadat het wapeningsnet is aangebracht, wordt een eerste laag gevelbepleistering aangebracht. Zo garanderen we een goede hechting. Vervolgens is het de beurt aan de eigenlijke gevelbepleistering. Dat kan in verschillende kleuren en je kiest zelf hoe dik de korrel is. We kunnen ook een structuur in de crepi aanbrengen indien je dat wenst. Kies je voor minerale crepi, dan kunnen we ook oneffenheden verstoppen. En voilà, je gevel zit in een nieuw jasje.

Hoe onderhoud je gevelbepleistering?

Crepi is van nature waterafstotend. En daarom is het onderhoud eenvoudig en hoef je er ook amper rekening mee te houden. Het is voldoende om eens in de zoveel tijd de hogedrukreiniger boven te halen en de gevel af te spoelen. Je zal zien dat het meeste vuil en organisch materiaal gewoon meteen wegspoelt. Gebruik eventueel zachte borstels om hardnekkig vuil weg te schrobben.

Voorzichtigheid is wel nodig. Niet elk type crepi kan je met een hogedrukreiniger schoonmaken. En met borstels moet je eveneens opletten. Je wil de korrelstructuur natuurlijk niet beschadigen en gaatjes in de crepi maken. Wil je een grondige reiniging op professionele wijze, dan is een stoomreiniging aangeraden.

Tip: crepi zal niet snel vuil worden, maar je kan de levensduur nog verlengen door de crepi af te werken met een hydrofuge. Dat is een waterafstotend laagje dat volledig transparant is en op elk type gevelbekleding kan worden aangebracht. Het zorgt ervoor dat water parelt en naar beneden druppelt, zonder binnen te dringen in de poriën van de crepi. Zo krijgen algen en mossen geen kans en kan vuil niet blijven plakken.

Combineer gevelbepleistering met isolatie

Overweeg tijdens het bepleisteren ook om de gevel te isoleren. Gevels zijn vaak een belangrijke bron van warmteverlies in gebouwen, en door een isolatielaag toe te voegen voor het bepleisteren kan je dat warmteverlies significant verminderen. Dat resulteert in lagere energiekosten voor verwarming, wat op lange termijn aanzienlijke besparingen zal opleveren. Bovendien draagt gevelisolatie bij aan een meer consistent en comfortabel binnenklimaat door temperatuurschommelingen te verminderen en geluid buiten te houden. Bovendien stijgt de energiescore van je woning en zal je huis dus ook meer waard zijn. Enkel voordelen!

Doorgaans is die isolatielaag een tiental centimeter dik. Je moet wel een vergunning aanvragen omdat het woonvolume wijzigt en omdat je mogelijk hinder kan veroorzaken voor buren of eventuele voetpaden of straten. Neem dus eerst contact op met de gemeente.

Een extra reden om isolatie te overwegen, is om recht te hebben op de Mijn Verbouwpremie. Je krijgt dan tot de helft van het factuurbedrag terugbetaald, maar enkel wanneer je de gevelbepleistering combineert met gevelisolatie. Een bijzonder interessante deal.

Vochtprotect bepleistert gevels in jouw omgeving

Gevelbepleistering biedt talloze voordelen. Je gevel gaat langer mee, ziet er als nieuw uit, isoleert beter, houdt water buiten en doet de waarde van je woning stijgen. Combineer je die bepleistering met isolatie, dan maak je je woning meteen toekomstproof. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en vrijblijvend advies. We komen graag bij je langs.

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan