Kelderdrainage versus waterdichting: wat is het verschil?

Actiebeeld van een kelderdichting

Vochtproblemen in de kelder vereisen een grondige aanpak met een weloverwogen strategie. In veel gevallen kunnen we een vochtige kelder terug droogmaken met een kelderdichting of een kelderdrainage. Hoewel beide methoden tot doel hebben vocht buiten te houden, verschillen ze in hun aanpak en toepassing. We gaan hieronder dieper in op het verschil tussen kelderdrainage en waterdichting en vertellen je wanneer je het beste voor welke optie kan kiezen.

Kelderdrainage: effectieve waterafvoer

Een kelderdrainage is een vochtbestrijding methode die is ontworpen om vochtproblemen in kelders aan te pakken door overtollig water af te voeren. Het doel van dit systeem is om te voorkomen dat water zich ophoopt en potentieel schade veroorzaakt aan de kelder en het huis.

Vochtprotect in actie

Hoe werkt een kelderdrainage?

De behandeling begint met een grondige inspectie om de bronnen van vochtinfiltratie te identificeren. Het kan gaan om scheuren in de muren, maar ook om lekkende ramen of problemen met de fundering. Vervolgens worden afvoerbuizen langs de keldermuren geplaatst, die het verzamelde water naar een centrale pomp of afvoerpunt leiden. Die pomp voert het water af naar buiten, weg van de fundering, waardoor de kelder droog blijft en de kans op waterschade en schimmelvorming sterk wordt verminderd.

Voor kelders met veel vocht

Of een kelderdrainage de juiste keuze is, hangt af van de ernst van het vochtprobleem, de staat van de keldermuren en de beschikbare ruimte. Een kelderdrainage is een efficiënte oplossing voor kelders die te maken hebben met grote vochtproblemen en waar vaak water op de keldervloer staat. Het pompsysteem zal het overtollige water actief afvoeren en voorkomen dat vocht zich ophoopt. Zo kan je de kelder terug gebruiken zoals voorheen, als opslagruimte of voor andere doelen.

Waterdichting: preventief handelen tegen water

Bij een waterdichting wordt vocht niet afgevoerd, maar wordt er voorkomen dat het vocht binnendringt in de kelder zelf. Er wordt als het ware een kelder binnenin de kelder gebouwd.

Vochtige kelders in een beginstadium drogen

Een kelderdichting is een ander type vochtbestrijdingsmethode. Het is eveneens voor vochtige kelders, maar heeft ook een preventief karakter. Een waterdichting heeft als doel het waterdicht maken van de kelderwanden en vloeren om zo te voorkomen dat vocht de kelder binnendringt. Onze vakmannen creëren een waterdichte barrière om de kelder te beschermen tegen externe waterbronnen.

Kelder cementeren

Hoe werkt een waterdichting?

Eerst zullen we de kelder grondig reinigen om ervoor te zorgen dat de waterdichte materialen goed hechten. Vervolgens worden waterdichte coatings of fixeerlagen op de muren en de vloer aangebracht. Die coatings voorkomen dat water verder doordringt in de keldermuren. Dat neemt doorgaans enkele dagen in beslag omdat elke laag afzonderlijk moet uitdrogen vooraleer we de volgende laag kunnen aanbrengen.

Kelderdrainage vs. waterdichting: schakel de hulp van een expert in

Het kiezen tussen kelderdrainage en waterdichting hangt af van de specifieke omstandigheden van de kelder en het type vochtprobleem. Het is essentieel om professioneel advies in te winnen om de meest effectieve aanpak te bepalen.

Bevindt het vochtprobleem zich in een beginstadium, dan is een kelderdichting meestal de oplossing. Zijn de muren al verzadigd met vocht en stroomt er vaak water naar binnen, dan is een kelderdrainage wat je zoekt.

Vochtprotect maakt je kelder terug droog

Bij het kiezen tussen een kelderdrainage en een waterdichting is het van cruciaal belang om naar de oorzaken van de vochtproblemen te kijken. In de strijd tegen vocht in de kelder is er geen one-size-fits-all oplossing. Het gaat erom de juiste aanpak te kiezen op basis van de unieke omstandigheden van de kelder.

Dankzij ons professioneel advies en een grondige inspectie kan je met vertrouwen beslissingen nemen om de kelder droog en leefbaar te houden. Bij Vochtprotect staan we met de antwoorden klaar. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie.