Kelderdichting en renovatie: het opwaarderen van oude kelders

Actiebeeld van kelderdichting

Oude kelders krijgen vroeg of laat met vochtproblemen te maken. Ze worden omgeven door grondwater, bakstenen worden poreus en na verloop van tijd sijpelt het water binnen. Anderzijds kan de ruimte niet verlucht worden, waardoor er condensatieproblemen ontstaan. Vochtplekken en schimmelvlekken zijn dan het gevolg.

Maar zo hoeft je kelder niet te eindigen. Met behulp van een kelderdichting en een kelderrenovatie kan je de oude kelder opwaarderen tot een volwaardige ruimte in je woning. Zo heb je er een extra kamer bij en stijgt de waarde van je woning.

Voor de renovatie: de kelderdichting

Oude kelders hebben vaak te kampen met vochtproblemen. Grondwaterinfiltratie, scheuren in muren en vloeren, en condensatie eisen allemaal hun tol. Na verloop van tijd is het voor veel kelders bijna onvermijdelijk dat er vochtproblemen ontstaan. Het is dan vooral belangrijk om snel in actie te schieten. Hoe vroeger je een vochtexpert inschakelt, hoe makkelijker en goedkoper het is om vocht uit de kelder te verjagen.

Maar hoe doe je dat, een kelder terug vochtvrij maken? In de meeste gevallen is een kelderdichting aan de orde. De oude keldermuren en de keldervloer worden dan grondig gereinigd, barstjes worden hersteld en de hele kelder wordt opnieuw bekleed met verschillende lagen van waterdichte cementmengsels. Het geheel wordt tot slot netjes afgewerkt en de kelder ziet er terug als nieuw uit.

Bij zeer vochtige kelders is een kelderdrainage soms aangewezen. Het binnenstromende water wordt dan continu afgevoerd via een pompsysteem met noppenmembranen die op de vloer en muren aangebracht worden. De drainage wordt netjes weggestopt achter nieuwe muren en een vloerbedekking.

Vochtprotect in actie

De kelder renoveren

Eenmaal de vochtproblemen verholpen zijn, is het tijd om de oude kelder nieuw leven in te blazen. Eerst volgt de afwerking van de muren en de keldervloer. Het is daarbij een goed idee om vochtwerende en schimmelwerende verf te gebruiken. Zo voorkom je ook vochtproblemen in de toekomst.

We raden daarnaast aan om voldoende aandacht te besteden aan de trap. Wanneer je de kelder opwaardeert zal je de trap vaak gebruiken en dat moet zo veilig mogelijk gebeuren. Een veilige trap neemt dan misschien wel meer plaats in, het is een absolute must. Bovendien kan je de ruimte onder de trap altijd op een nuttige manier gebruiken door er bijvoorbeeld ingebouwde kasten te plaatsen.

Kelder cementeren

Je kelder opwaarderen tot een volwaardige ruimte

Een opgewaardeerde kelder kan vele doelen dienen. Vandaag is het populair om kelders om te toveren tot man caves, inclusief bar, snookertafel, televisie en een comfortabele sofa. De kelder is dan een leuke ruimte om tijd te spenderen met vrienden.

De mogelijkheden zijn legio. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heus thuiskantoor? Zo kan je van thuis uit werken, maar op het einde van de werkdag toch netjes de deur achter je sluiten. Ook een fitnessruimte is een leuke optie. De kinderen zullen dan weer een speelkamer weten te appreciëren. Of je kan van de kelder gewoon een extra slaapkamer of ministudio maken.

De kelder renoveren is een goede investering

Het opwaarderen van een oude kelder via kelderdichting en renovatie is een heuse investering in de toekomst. Door de kelder te integreren in het dagelijkse leven wordt de woning functioneel uitgebreid. Een gerenoveerde, vochtvrije kelder voegt dan ook aanzienlijke waarde toe aan het onroerend goed. Potentiële kopers zullen een gezonde, functionele kelder zeker weten te waarderen. De waarde van je woning zal aanzienlijk stijgen.

Een ventilatiesysteem in elke gerenoveerde kelder

Het is bij elke kelderrenovatie bovendien belangrijk om aan ventilatie te denken. Vocht sijpelt namelijk niet alleen langs de muren en vloer binnen, maar ontstaat ook door condensatie. Kelders worden namelijk amper verlucht en daardoor stijgt de luchtvochtigheidsgraad er snel. De waterdamp die in de lucht hangt slaat neer op de koude muren en veroorzaakt zo lokale vochtplekken.

Die vormen op hun beurt de ideale voedingsbodem voor schimmels en kelderzwammen. Ook die ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk. Installeer daarom altijd een ventilatiesysteem bij een kelderrenovatie om toekomstige vochtproblemen te vermijden en een goede luchtkwaliteit te behouden.

Vochtprotect bestrijdt vochtproblemen in jouw kelder

De kelder opwaarderen en renoveren is een topidee, maar het is wel belangrijk om eerst vochtproblemen in de kelder te bestrijden. Bij Vochtprotect begrijpen we de unieke uitdagingen en kansen die oude kelders met zich meebrengen. Dankzij onze deskundige aanpak, hoogwaardige kelderdichtingstechnieken en professionele apparatuur kunnen we een droge kelder garanderen. Zo tover je een oude kelder om tot een nieuwe, bruikbare ruimte die een meerwaarde voor je woning betekent.

Neem vandaag nog contact op met Vochtprotect voor meer informatie. We komen graag bij je langs om de mogelijkheden met je te bespreken.