Condensatiebestrijding door ventilatie

Wanneer het te vochtig is in je woning, of je net een warme douche genomen hebt, slaat de waterdamp neer op koude oppervlaktes. Je ziet dan condens op de muren, het plafond en de ramen. Die condensvorming lijkt onschuldig, maar is de grootste oorzaak van vochtproblemen. Condens moet dus bestreden worden.

Je kan die condensatie gelukkig makkelijk tegengaan door te ventileren. Je kan bijvoorbeeld een raam openzetten of een mechanisch ventilatiesysteem installeren.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Hoe kan condens vochtproblemen veroorzaken?

Waterdamp die in aanraking komt met koude oppervlaktes wordt terug water. Wanneer er niet of amper geventileerd wordt, blijven die waterdruppeltjes hangen aan de muren en het plafond. Dat water hecht zich vervolgens aan de oppervlaktes en dringt binnen in het bouwmateriaal. Na verloop van tijd ontstaan er zo lokale vochtplekken.

Je zal die vochtplekken opmerken aan loshangend behang of afbrokkelend pleisterwerk, maar vochtproblemen zijn niet altijd makkelijk waar te nemen. Het vocht kan bijvoorbeeld binnendringen tot in het metselwerk of het houten geraamte van de woning. Het bouwmateriaal kan zo verzwakken en het hout kan beginnen te rotten. Dat kan de stabiliteit van je woning in het gedrang brengen. Condensatiebestrijding is dus erg belangrijk.

Condens en schimmel: elkaars beste vrienden

Condens veroorzaakt echter niet alleen vochtproblemen. Vochtige muren en plafonds zijn namelijk de ideale broeihaard voor allerhande schimmels en zelfs huiszwammen. Wanneer er slecht geventileerd wordt, blijft het vocht hangen en kunnen schimmels zich razendsnel over de ruimte verspreiden.

Die schimmels zien er niet alleen lelijk uit, ze zijn ook erg ongezond. Schimmels produceren sporen die de luchtwegen irriteren. Een gebrek aan ventilatie zorgt dus niet alleen voor een slechtere luchtkwaliteit, maar is ook slecht voor de gezondheid.

Condensatie en condens voorkomen: doe-het-zelf

Elke dag kunt u zelf uw steentje bij om condensatie en condens voor een stuk te voorkomen: wanneer u ramen en deuren openzet, uw dampkap aanzet, uw wasgoed buiten hangt, … Stuk voor stuk kleine ingrepen, met een grote impact. Want u brengt het vocht in uw woning naar buiten. Net zoals u vocht van buiten, zoals regen en grondwater, vakkundig uit uw huis weert: met een prima kelderdichting, degelijke gevelisolatie, een duurzame wandinjectie, …

We helpen graag nog een fabel uit de wereld. Het is helemaal niet zo dat isolatie aan de basis ligt van condensatieproblemen. Het echte probleem is een gebrek aan ventilatie en daar heeft isolatie niets mee te maken. Dankzij isolatie voorkom je namelijk koudebruggen en die koudebruggen zijn erg gevoelig voor condens en de bijhorende vochtproblemen. Een goed geïsoleerde woning met een uitstekend ventilatiesysteem is dus net wat condensatie- en vochtproblemen voorkomt.

Condensatie bestrijden zonder energieverlies

De makkelijkste manier om condensatie te bestrijden, is door ramen en deuren open te zetten. Die natuurlijke ventilatie is echter niet meer dan even verluchten. Je helpt zo condens wel naar buiten, maar wanneer je de ramen terug sluit, stopt ook de aanvoer van nieuwe, verse lucht.

In de winter is het bovendien niet erg aangenaam om de ramen open te gooien. Er komt ijskoude lucht naar binnen en je moet terug veel verwarmen. Je verliest namelijk niet alleen vocht, maar ook warmte en in de winter kost verluchten je dus handenvol geld. De oplossing is om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren of door te kiezen voor ramen met roosters. Zo hoef je zelf niet meer aan condensatiebestrijding te doen.

Vraag onze gratis vochtdiagnose aan en reken af met condensatie

Heb je de condens en condensatievorming niet kunnen voorkomen en heeft je woning te kampen met vochtproblemen? Dan helpen we je graag uit de nood. Bij Vochtprotect kan je terecht voor een gratis vochtdiagnose. We komen dan bij je langs om het vochtprobleem te onderzoeken, de oorzaak van het vochtproblemen te vinden en natuurlijk ook de oplossing aan te reiken. Zo ben je er zeker van dat je nooit meer met vocht in je woning te maken zal krijgen.

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05.

Condensatie bestrijden: Vochtprotect helpt je graag

Wilt u vakkundig condensatie bestrijden? Dan is Vochtprotect bvba uw geknipte partner. Eerst analyseren wij uw condensatieprobleem grondig. Dan zoeken wij naar een pasklare oplossing, zoals een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem, dat regelmatig en permanent de lucht in uw leefruimtes ververst. Doeltreffend en budgetvriendelijk. Vraag gratis advies. Wij helpen u condensatie te bestrijden!

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan