Kelderbekuiping: wat zijn de verschillende methodes?

Een kelderbekuiping is een erg gangbare methode om een vochtige kelder terug vochtvrij te maken. Zo kan je de kelder terug gebruiken als opslagruimte of je kan er een volwaardige kamer van maken. Hieronder vertellen we je hoe een kelderbekuiping precies in elkaar zit en welke methodes er gebruikt worden om een kelder te bekuipen.

Wat is een kelderbekuiping precies?

Kelders zijn bijzonder gevoelig voor vochtproblemen. Ze worden omgeven door vochtige ondergrond en dat leidt door de jaren of decennia heen vaak tot vochtproblemen. Kelders worden tegen de vochtige ondergrond beschermd door middel van een zogenaamde waterkering, maar die kan defect geraken of beginnen te slijten. Bovendien eist een hoge druk van het grondwater na verloop van tijd zijn tol. De bakstenen worden steeds poreuzer en nemen makkelijker water op. Vochtproblemen in de kelder zijn dus eigenlijk zo goed als onvermijdelijk op lange termijn.

Bij een kelderbekuiping bouwen we als het ware een nieuwe kelder binnenin je oude kelder. Die nieuwe kelder is een “kuip” gemaakt van verschillende lagen waterdicht cement en mortel.

Op die manier kan het vocht niet langer binnendringen en merk je dus niets meer van vochtige muren in de kelder. Jouw kelder is dan terug volop functioneel.

Wat zijn de methodes om een kelderbekuiping uit te voeren?

De gangbare manier om een kelderbekuiping uit te voeren is de volgende:

1. Voorbereidingswerken

  • Eerst zullen we al het eventuele vocht dat op de keldervloer staat wegtrekken.
  • Eenmaal dat gebeurd is, kappen we een aanzienlijk deel van de oorspronkelijke muurbezetting af. Zo komen de zwakke plekken van de kelder tevoorschijn.
  • Die plekken dekken we af met een sneldrogend waterdicht mengsel op basis van mortel of cement. 

2. Bekuipingswerken

Pas wanneer we zeker weten dat er niet langer vocht kan doordringen via die zwakke plekken in de keldermuren, beginnen we aan de eigenlijke bekuiping.

  • De eerste stap daarbij is het aanbrengen van een zogenaamde fixeerlaag. Die laat toe dat het waterdichte mengsel, bestaande uit cement, mortel en een synthetische hars, zich kan hechten aan de keldermuren.
  • Vervolgens brengen we verschillende lagen van dat waterdichte mengsel aan. Het is belangrijk om elke laag afzonderlijk te laten drogen vooraleer de volgende aangebracht wordt.
  • Dat betekent dus dat de hele bekuiping minstens enkele dagen in beslag zal nemen.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Je kelder is terug als nieuw na een kelderbekuiping

Het resultaat van de kelderbekuiping is een zo goed als nieuwe kelder waar niet langer vocht in binnendringt. Je hebt nu een extra volwaardige ruimte in je woning die je helemaal naar je eigen wensen kan inrichten. Kelders dienen doorgaans natuurlijk als opslagplaats, maar je kan er ook een hobbyruimte, een wijnkelder, een volwaardige slaapkamer of een kleine feestzaal van maken. Aan jou de keuze.

Zo neemt ook de waarde van je woning toe. Waar een vochtige kelder de waarde van je huis naar beneden drukt, is een volwaardige kelder een troef. Een kelderbekuiping is met andere woorden een slimme investering.

Is een kelderbekuiping altijd de juiste oplossing bij een vochtige kelder?

Kelderbekuipingen zijn bijzonder efficiënt, maar toch niet altijd de juiste behandelmethode om vocht uit je woning te verjagen. In sommige kelders sijpelt er continu grondwater binnen, vooral na hevige regenbuien. De bakstenen van de keldermuren zijn dan verzadigd met vocht en er zijn grovere middelen nodig om de kelder te redden. In dat geval kiezen we vaak voor een kelderdrainage. We brengen dan een pompsysteem met noppenmembranen aan op de keldervloer en eventueel ook op de kelderwanden. Die membranen nemen het water op en voeren het af naar buiten.

Belangrijk: voorkom vocht door condens met ventilatie

Vochtproblemen in de kelder hoeven echter niet altijd te ontstaan van buitenaf. Een even groot probleem is condensatie. Kelders worden doorgaans niet verlucht waardoor de relatieve luchtvochtigheidsgraad er hoog ligt. Al die waterdamp in de lucht slaat neer op de koude muren en het plafond, met vochtplekken en schimmelvorming tot gevolg.

De oplossing? Een mechanisch ventilatiesysteem. Op die manier wordt de vochtige lucht op een efficiënte manier en continu afgevoerd naar buiten. De verse droge lucht die de kelder binnenkomt vormt geen gevaar voor condensatie. We raden je aan om na de kelderbekuiping altijd een ventilatiesysteem te installeren. Zo verjaag je vocht, van welke aard dan ook, uit je kelder.

Hoeveel kost een kelderbekuiping?

De prijs van kelderbekuiping varieert sterk, afhankelijk van de grootte van de kelder, het aantal lagen dat aangebracht moet worden en de ernst van het vochtprobleem. Als richtlijn kunnen we een prijs tussen 3500 en 10 000 euro meegeven. Om een precieze offerte op te stellen komen we graag bij je langs om het vochtprobleem te analyseren. Contacteer ons vandaag nog en maak een afspraak.

Vochtprotect voert kelderbekuipingen met verschillende methodes uit

Een natte kelder moet altijd aangepakt worden om nog grotere vochtproblemen te vermijden. Mogelijk is een kelderbekuiping de juiste methode om het vocht voor eens en voor altijd uit de kelder te verjagen. Onze vakmannen hebben vele jaren ervaring en weten precies welke methode te hanteren voor de kelderbekuiping. We onderzoeken eerst waar het vochtprobleem in de kelder precies vandaan komt en starten daarna de gepaste behandeling op. Zo is je kelder snel terug waterdicht. Neem vandaag nog contact met ons op.

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan