Kelderdichting tegen water in de kelder

Kelderdichting: werkwijze

Insijpelend grondwater in de kelder is een nachtmerrie. U verliest een kostbare berg- en koelruimte, en het opstijgende vocht bedreigt ook de rest van uw woning. Wilt u uw kelder maximaal benutten? Dan kan u met de hulp van kelderdichting de ruimte volledig waterdicht maken, zodat het opnieuw een bruikbare ruimte wordt.

Velen zien de kelder enkel als een opslagruimte maar vergeten daarbij dat de kelder in vele gevallen ook kan omgebouwd worden tot een permanent bewoonbare ruimte. Misschien droomt u wel al jaren van een hobbyruimte of een bijkomend kantoor.

Grondige analyse

Hoe een vochtige kelder het best aangepakt wordt, hangt af van het soort waterinfiltratie en de hardnekkigheid van het vochtprobleem, we beginnen daarom altijd met het bepalen van het probleem. Huizen die gebouwd zijn in gebieden met een hoog grondwaterniveau vergen vaak een intensievere aanpak.

Verder moet men ook rekening houden met de functie van de ruimte en het beschikbare budget. Soms zijn ook minder drastische ingrepen voldoende om van de kelder een bruikbare leefruimte te maken. Aangezien elke situatie anders is, voeren wij altijd een vrijblijvende diagnose uit.

Kelder waterdicht maken

1. Bekuiping

Traditionele kelderdichting wordt in vakjargon ook bekuiping genoemd. Dit is het waterdicht cementeren van de keldermuren. Men vertrekt hier vanuit een kelderruimte met een zuivere ondergrond en vochtige muren.

In verschillende fases worden fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aangebracht. In de meeste gevallen wordt ook een versterkte hiel aangebracht aan de klimnaad (het aansluitpunt tussen de muren en de vloer).

Deze plek is immers de achillespees van uw kelder. Heb je last van een natte keldervloer omdat die niet waterdicht is? Dan zal er eerst een nieuwe vloerplaat gegoten moeten worden.

2. Kelderdrainage

In sommige gevallen is de ondergrondse waterdruk te groot en valt het probleem niet volledig op te lossen met een traditionele kelderdichting. Via kelderdrainage kun u het teveel aan water op een efficiënte manier afvoeren. Zowel de muren als de vloeren van de kelder worden langs binnen gedraineerd.

Deze duurzame totaaloplossing zorgt er voor dat er geen stilstaand water meer op de grond blijft staan. Het plaatsen van een drainage is relatief goedkoop en kan op korte termijn geplaatst worden.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Wat is de prijs van kelderdichting?

De prijzen van een kelderdichting variëren naargelang de gekozen vochtbehandeling, de ernst van de problemen, de bereikbaarheid en de oppervlakte.

  • Een drainage van de kelder is doorgaans goedkoper dan een bekuiping. Aangezien elke situatie anders is, doet u er goed aan eerst een diagnose aan te vragen.
  • Kelderdichting kost geld, maar als uw woning last heeft van een vochtige kelder of opstijgend vocht, dan kan u misschien beroep doen op een premie van de overheid. Zo is er de Vlaamse verbeteringspremie, die wordt toegekend aan huiseigenaren in het Vlaamse gewest die hun woning willen verbeteren omdat deze niet meer aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet.
  • Er zijn verschillende voorwaarden verbonden aan de Vlaamse verbeteringspremie. Daarnaast is het mogelijk om, onder strikte voorwaarden, aanspraak te maken op de Vlaamse renovatiepremie.

Laat uw kelderdichting uitvoeren door een vakman

Zelf een kelder dichten is vragen om problemen. Om goed vocht te bestrijden in de kelder is het van belang om het probleem dat het vocht veroorzaakt goed te analyseren.

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een vochtige kelder en deze factoren hebben allemaal een andere behandelmethode nodig. Wanneer een verkeerde diagnose wordt gesteld, is de kans groot dat het vocht binnen de kortste keren weer in uw kelder trekt. Laat het dichten van uw kelder daarom over aan een expert. Vochtprotect heeft vele jaren ervaring met kelderdichting. Wij pakken uw vochtprobleem aan bij de wortels.

Neem contact op met onze ervaren experts in kelderdichting voor een pasklaar advies.

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan