Vocht en gezondheid: wat is de impact van vocht in huis op jouw gezondheid?

optrekkend vocht woonkamer

Het is geen geheim dat vochtproblemen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Uit onderzoek is gebleken dat langdurig vocht in huis fysieke klachten zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn en allergische reacties kan veroorzaken. Ook de structuur van de woning komt in het gedrang door vocht. Kortom: vocht pak je maar beter zo snel mogelijk aan.

De gevolgen van vocht op je gezondheid

We weten allemaal dat vocht niet goed is voor je gezondheid. Het probleem ligt hem dan vooral bij een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Dat is een typisch probleem in natte ruimtes, zoals badkamers of keukens, maar ook in plaatsen die slecht verlucht worden, zoals kelders of mogelijk ook slaapkamers. We ademen continu vochtige lucht uit, wat de luchtvochtigheidsgraad binnenskamers doet stijgen. Warme douches en het bereiden van warme maaltijden hebben nog een sterkere invloed op de luchtvochtigheid.

En die situatie leidt tot allerhande gezondheidsklachten. Typische klachten zijn problemen met de luchtwegen, keelpijn en hoofdpijn, maar ook pijnlijke spieren, problemen met de gewrichten en vermoeidheid zijn terug te brengen tot een hoge luchtvochtigheidsgraad. Mensen met gevoelige luchtwegen of astma moeten extra voorzichtig zijn. Dat geldt ook voor wie lijdt aan reuma, de klachten kunnen namelijk verslechteren.

Ongedierte en schimmel door vocht in huis: nefast voor je gezondheid

Veel klachten die we associëren met vochtproblemen, worden veroorzaakt door de gevolgen van dat vochtprobleem. Vocht en schimmels zijn beste vrienden. Die schimmels zijn niet alleen een doorn in het oog, maar zijn ook slecht voor je gezondheid. Schimmels planten zich aan een explosief tempo voort. Dat doen ze met zogenaamde sporen, die vaak erg giftig zijn. Fysiek contact kan weinig kwaad, maar wanneer je de sporen inademt, krijg je wel last van klachten. Typisch zijn hoestbuien, een verstopte neus, vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn en benauwdheid. Het is vooral opletten geblazen voor de zwarte schimmel.

Maar ook huisstofmijt is een typisch gevolg van vocht in huis. Die huisstofmijten gedijen uitstekend in vochtige omgevingen. De typische allergieklachten volgen dan al snel.

Let op voor ongedierte bij vocht in huis

Verder lokt vocht in huis ook ongedierte, en dat ben je natuurlijk ook liever kwijt dan rijk. Typisch ongedierte in vochtige woningen zijn zilvervisjes, pissebedden en papiervisjes. Het zijn kleine insecten die in barre omstandigheden kunnen overleven en zich snel voortplanten. Het is vooral opletten geblazen wanneer het vocht ook houten onderdelen van je woning heeft aangetast. Dat is ook de ideale broeihaard voor huiszwammen, die je eveneens liever niet in huis hebt.

Slecht verluchte ruimtes hebben een slechte luchtkwaliteit

En tot slot is de luchtkwaliteit in vochtige woningen ook vaak ondermaats. Een hoge luchtvochtigheidsgraad in huis is te herleiden tot een ventilatieprobleem. Wanneer je een ruimte vaak verlucht of een ventilatiesysteem in huis hebt, zou je geen last mogen ondervinden van een hoge luchtvochtigheidsgraad of gezondheidsklachten. En slecht verluchte ruimtes hebben vanzelfsprekend ook geen al te beste luchtkwaliteit. Het CO2-gehalte ligt er hoog, wat eveneens hoofdpijn en vermoeidheid kan veroorzaken.

Hoe voorkom je gezondheidsproblemen door vocht?

Vocht is dus erg schadelijk voor je gezondheid. Maar hoe voorkom of bestrijd je vocht in huis dan? Dat hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem.

  • Heeft je woning te kampen met een hoge luchtvochtigheidsgraad, dan is verluchten de boodschap. Ramen openzetten bijvoorbeeld. Maar een betere oplossing is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem. Zo wordt de lucht continu ververst, zonder dat er warmteverlies optreedt. De lucht die je inademt is gezond en de luchtvochtigheidsgraad is normaal. Geen gezondheidsklachten dus! 
  • Is opstijgend vocht de boosdoener? Dan zijn muurinjecties de oplossing.
  • Bij doorslaand vocht moet de gevel aangepakt worden.
  • Voor vochtige kelders hebben we nog andere behandelingen in ons arsenaal.

Onze vochtexpert komt graag bij je langs om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen en een gepaste behandeling voor te stellen.

Vochtprotect verjaagt vocht uit je woning

Vocht in je woning is niet meteen waar je op zit te wachten. Of het nu gaat om condens, doorslaand of opstijgend vocht, de experts van Vochtprotect komen graag bij je langs om de oorzaak van het vocht in je woning te achterhalen en een geschikt behandelplan op te stellen. Hoe sneller je vocht aanpakt, hoe beter. Zo vermijd je gezondheidsproblemen en problemen aan je woning. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies en maak een afspraak.