Hoe vocht in de kelder bestrijden?

vocht in de kelder

Vocht in de kelder is niet min. Een vochtige kelder zorgt ervoor dat de bouwmaterialen hun stabiliteit verliezen en ze brengen schimmels met zich mee. Gelukkig kan elke kelder opnieuw vochtvrij gemaakt worden. Dat kan met een kelderbekuiping of een kelderdrainage en in sommige gevallen kan een muurinjectie volstaan. In dit artikel vertellen we hoe je het vocht in de kelder kan bestrijden.

Vocht in de kelder ben je liever kwijt dan rijk

Kelders bevinden zich onder de grond en zijn gevoelig voor vochtproblemen. Heel wat huizen met kelders krijgen dan ook vroeg of laat met vocht in de kelder te maken. Maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is om vocht in de kelder te bestrijden, integendeel.

Een vochtige kelder kan namelijk de stabiliteit van je woning in gevaar brengen. Kelderwanden die vocht opnemen, worden poreus en week. Het bouwmateriaal van je kelder wordt zo minder sterk en dat is natuurlijk geen goed nieuws.

Daarnaast kan vocht in de kelder ook uitbreiden naar andere delen van je woning. Het vocht in keldermuren kan opstijgen naar de benedenverdieping en daar vochtplekken op de muren veroorzaken. Je zit dan niet alleen opgezadeld met vocht in de kelder, maar ook in de rest van je huis. Vocht in de kelder gaat ook hand in hand met schimmels en die brengen op hun beurt gezondheidsrisico’s met zich mee. Merk je vocht in de kelder, dan is het met andere woorden belangrijk om daar zo snel mogelijk iets aan te doen.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Hoe kan je vocht in de kelder bestrijden?

Vochtproblemen in de kelder hebben meestal te maken met een hoge grondwaterdruk. Water uit de ondergrond kan dan binnendringen in de kelder. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die vocht in de kelder bestrijden.

Kelderbekuiping om vocht in de kelder te bestrijden

De populairste methode om vochtproblemen in de kelder aan te pakken, is een kelderdichting of kelderbekuiping. In verschillende fases worden dan waterdichte lagen cement en mortel aangebracht op de keldermuren. Zo wordt een nieuwe waterdichte laag gecreëerd tussen de vochtige keldermuren en de binnenruimte. Die lagen worden aangebracht met tussenposes. Een kelderbekuiping neemt dus tijd in beslag.

Pak grote vochtproblemen in de kelder aan met kelderdrainage

Soms is de waterdruk zo hoog dat er vaak water in de kelder staat. Naargelang de aard van het probleem en de staat van de kelder, is een kelderbekuiping dan soms niet mogelijk. De enige oplossing is in dat geval een kelderdrainage. Onze vakmannen brengen dan een pompsysteem aan op de keldervloer. Via een dun noppenmembraan wordt water uit de kelder gepompt en naar buiten afgevoerd. Het ingenieuze pompsysteem wordt afgedekt met een nieuwe keldermuur en keldervloer zodat je de kelder terug kan gebruiken zoals voorheen.

Een muurinjectie tegen vocht in de kelder, kan dat?

Muurinjecties worden vaak toegepast om opstijgend vocht tegen te gaan. Onze vakmannen boren dan gaatjes in de vochtplek en vullen die op met een vochtwerend middel. Die speciale gel hardt uit en vormt zo een barrière tegen het opstijgend vocht. Eenmaal alles uitgedroogd is, ben je van het vocht verlost.

In kelders is een muurinjectie echter niet vaak de oplossing. Vochtproblemen in kelders zijn vaak te wijten aan een hoge grondwaterdruk. Een vochtprobleem in de kelder breidt zich daarom meestal snel uit. Muurinjecties zijn dan onvoldoende. Enkel wanneer het vocht in de kelder te wijten is aan een lokale scheur of barst in de muur, kan een muurinjectie baten. Is het probleem groter, dan is een kelderbekuiping aan de orde.

Let op voor condensvorming in de kelder

Er is echter nog een manier waarop vocht ontstaat in de kelder. Kelders zijn meestal niet uitgerust met ramen en worden dus amper verlucht. De relatieve luchtvochtigheid in kelders ligt daarom een stuk hoger dan in de rest van de woning. In kelders hangt veel waterdamp in de lucht. Die damp slaat neer op de koude muren en plafonds van de kelder. De druppeltjes dringen in het bouwmateriaal en kunnen zo voor vocht in de kelder zorgen. Condens gaat erg vaak gepaard met schimmels of zwammen.

De oplossing voor vocht in de kelder door condensatiebestrijding? Een ventilatiesysteem. Zo wordt de vochtige lucht in de kelder continu vervangen door droge buitenlucht. Waterdamp wordt afgevoerd en kan geen vochtplekken vormen.

Wil je het vocht in de kelder bestrijden? Vochtprotect verjaagt vocht uit je woning

Vocht in de kelder moet aangepakt worden om grotere vochtproblemen in je woning te vermijden. Bij Vochtprotect garanderen we een oplossing voor het vocht in de kelder op een efficiënte en doeltreffende manier. Onze vakmannen zijn experten en weten precies hoe ze het vocht in je kelder kunnen bestrijden. We komen graag langs om het vochtprobleem in kaart te brengen en we stellen je een gepaste behandeling voor. Zo woon je snel terug in een vochtvrije woning! Contacteer ons voor meer informatie.