Gevolgen van doorslaand vocht: wat te doen?

vochtbestrijding aalst

Vocht in je woning zoals doorslaand vocht kan op termijn enorme schade toebrengen aan jouw pand. En ook de kosten om deze schade te verhelpen kunnen vervolgens hoog oplopen! Het is dus belangrijk dat je snel handelt en het probleem dus zo snel mogelijk aanpakt. Welke desastreuze gevolgen heeft vocht op je woning en wat kan je ertegen doen? 

Doorslaand vocht: wat zijn de gevolgen? 

1. Buitengevel wordt vochtig 

Wanneer je muren regelmatig in aanraking komen met vocht, worden deze alsmaar poreuzer. Wat betekent: meer vocht kan erdoor en de staat van uw gevel verslechterd. De materialen zowel vanbinnen als vanbuiten worden namelijk aangetast. Zeker bij vriestemperaturen komen hier ernstige problemen van: het vocht bevriest en zet uit, wat leidt tot barstjes en scheurtjes. Hierdoor kan er weer nóg sneller vocht naar binnen glippen. Om deze vicieuze cirkel te vermijden, kan je best snel handelen. 

2. Beschadigd materiaal binnenmuren 

Via de buitenmuren kruipt het vocht ook naar de binnenmuren waar deze vervolgens ook schade kan aanrichten. Het metselwerk verzwakt, de pleisterlagen brokkelen af, het behang komt los en ook de verflagen kunnen afbladderen. De structuur van je pand verzwakt waardoor de constructie van je woning minder stevig wordt. 

3. Schimmels door vocht

Bij elk vochtprobleem dat even stand houdt, ontstaat er na een tijd schimmelvorming. Schimmels zijn namelijk verzot op vochtige plekken en zijn daar ook het meest vruchtbaar. Schimmels verspreiden een muffe geur en kunnen ook op lange termijn erg slecht zijn voor de gezondheid. De sporen die je inademt, kunnen je luchtwegen beschadigen. Vooral voor kinderen en mensen met ademhalingsproblemen zoals astma, is dit erg gevaarlijk. 

4. Beschadigd isolatiemateriaal

Ook de isolatie is geen fan van vocht, waardoor deze ook beschadigd kan raken bij een vochtprobleem. Hierdoor zal deze ook niet goed zijn werk doen, wat dan weer nadelige gevolgen heeft voor je energierekening. En ook de waarde van je pand zal dalen. 

Vochtproblemen? Vochtprotect komt bij je langs

Heb je last van vocht en weet je niet hoe dit precies komt? Vochtproblemen verschijnen meestal niet uit het niets en hebben vaak dus andere onderliggende oorzaken die eerst moeten aangepakt worden. Wil je graag dat een expert langs komt? Onze specialisten van Vochtprotect doen graag voor jou een vrijblijvende vochtdiagnose! Ze brengen de zwakke plekken in kaart en reiken concrete oplossingen aan. 

Contacteer Vochtprotect en vraag uw gratis offerte aan!