Preventieve maatregelen tegen doorslaand vocht
Doorslaand vocht is een veelvoorkomend probleem. Van vochtige muren en beschadigd pleisterwerk tot schimmelgroei en structurele schade, de gevolgen van vochtdoorslag in de muur kunnen verwoestend zijn. Onder het motto beter voorkomen dan genezen is het dan ook een goed idee om preventieve maatregelen te nemen tegen doorslaand vocht. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.
Waarom is doorslaand vocht gevaarlijk?
Doorslaand vocht treedt op wanneer water van buitenaf door de buitenmuren van een gebouw dringt. In de meeste gevallen gaat het om een lekke gevel die regenwater doorlaat, maar ook een slechte afdichting van de gevel, een lekkende regengoot of fout geïnstalleerde ramen of deuren kunnen doorslaand vocht veroorzaken.
In elk geval is het belangrijk om snel te handelen. Het water sijpelt door de poriën en scheuren in het metselwerk, waardoor vochtproblemen ontstaan op de binnenmuren. Die vochtige muren leiden dan weer tot schimmelgroei, loslatend pleisterwerk en beschadigd houtwerk. Na verloop van tijd kan doorslaand vocht zelfs leiden tot structurele schade aan het gebouw, zoals verzakking van de fundering en afbrokkelend metselwerk. Dat ziet er niet alleen lelijk uit, het kost ook een flinke duit om te repareren.
Hoe neem je preventieve maatregelen tegen doorslaand vocht?
Preventief handelen tegen vocht is dus de boodschap. En een van de meest effectieve manieren om doorslaand vocht te voorkomen, is door het aanbrengen van een hydrofuge op de buitenmuren van het gebouw.
Een hydrofuge is een waterafstotende coating die wordt aangebracht op het oppervlak van de gevel. Die coating vormt een onzichtbare barrière die water afstoot en voorkomt dat het door de poriën en scheuren in het metselwerk dringt. Zo blijven de muren droog en beschermd tegen vochtproblemen veroorzaakt door doorslaand vocht.
Hoe werkt een hydrofuge?
Het aanbrengen van een hydrofuge is een relatief eenvoudig proces dat wordt uitgevoerd door ervaren professionals. Allereerst worden de buitenmuren grondig gereinigd om vuil, stof en andere verontreinigingen te verwijderen. Dat is nodig om het product goed te laten hechten aan de bakstenen. Barsten in voegen of bakstenen moeten eveneens opgevuld worden. Het doel is om een egale gevel te bekomen.
Vervolgens wordt de hydrofuge gelijkmatig aangebracht met behulp van een speciale spuit- of verftechniek. De coating dringt diep door in het metselwerk en vormt een waterdichte laag die het binnendringen van vocht voorkomt. Na het aanbrengen van de hydrofuge wordt de gevel nauwlettend gecontroleerd op eventuele gebreken en wordt indien nodig extra aandacht besteed aan kwetsbare gebieden. Het resultaat: een gevel die als van glas gemaakt is.
Voordelen van een hydrofuge
Een hydrofuge heeft tal van voordelen voor huiseigenaren die te maken hebben met doorslaand vocht. Meer dan water afstoten alleen.
1. Waterafstotende werking
Het belangrijkste voordeel van een hydrofuge is natuurlijk dat het aangebrachte product een effectieve barrière tegen water vormt. Het voorkomt dat vocht binnendringt in de buitenmuren van het gebouw en schade aanricht tot aan de binnenmuren. Op die manier voorkom je schimmelvorming, wat je gezondheid ten goede komt. De schadelijke sporen waarmee schimmels zich verspreiden zijn namelijk giftig voor de mens en kunnen felle gezondheidsklachten veroorzaken.
2. Preventieve maatregel tegen doorslaand vocht
Je hoeft een hydrofuge niet uit te voeren als behandeling. Het is ook een uitstekende preventieve manier om je gevel tegen vocht te beschermen. Ben je van plan om de gevel te renoveren, op welke manier dan ook, denk dan aan een hydrofuge als final touch. Je verlengt er de levensduur van de gevel aanzienlijk mee. De bouwmaterialen worden namelijk minder poreus en zullen langer meegaan.
3. Geen groenaanslag
Water druppelt naar beneden zonder binnen te dringen in de bakstenen. Dat betekent dat je gevel altijd droog blijft. Mossen en algen zullen daardoor niet kunnen groeien op de gevel, want die hebben water nodig om te overleven. Dankzij de hydrofuge zal de gevel er dus langer als nieuw uitzien en geen onderhoud vereisen. Al overtuigd?
Vochtprotect beschermt je woning preventief tegen vocht
Kortom, het aanbrengen van een hydrofuge op de buitenmuren van een gebouw is een effectieve manier om doorslaand vocht te voorkomen en de gezondheid en levensduur van het huis te beschermen. Bij Vochtprotect staan we klaar om jou te helpen bij het beschermen van je woningen tegen doorslaand vocht.
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe we preventief kunnen helpen bij het beschermen van je geliefde thuis tegen doorslaand vocht. Is het al te laat en merk je tekenen van doorslaand vocht? Dan bestrijden we dat vocht op professionele wijze.
Recente Posts
- Veelgemaakte fouten bij vochtbestrijding: wat je absoluut moet vermijden
- Vochtproblemen in woningen tijdens de herfst en winter: oorzaken en oplossingen
- Vochtproblemen in spouwmuren: hoe los je het op?
- Vochtproblemen in de kelder na een overstroming
- Vochtproblemen door slecht onderhouden buitenmuren: zo los je ze op