Hydrofuge: zo bescherm je jouw gevel tegen vocht

Oude gevels verdienen extra liefde. En de beste manier om jouw gevel op te krikken, is door een hydrofuge te laten uitvoeren. Zo voorkom je doorslaand vocht en verleng je de levensduur van je gevel. We vertellen je hieronder alles wat je moet weten over de hydrofuge.

Wat is een hydrofuge?

Een hydrofuge is een waterafstotende behandeling die wordt toegepast op gevels. Dat kan op bakstenen muren, maar ook op beton en andere poreuze materialen. Het doel van een hydrofuge is om het behandelde oppervlak waterafstotend te maken, wat betekent dat het water niet in het materiaal kan doordringen, maar er als druppels van afrolt. Daar zie je overigens niets van.

De middelen die we gebruiken, op water- of siliconenbasis, zijn volledig transparant. De gevel zelf verandert dus niet en het karakter van je woning blijft behouden.

En dat heeft heel wat voordelen. Eerst en vooral kan regenwater niet langer doordringen tot in de binnenmuren, en voorkom je dus vochtproblemen, maar anderzijds vermijd je ook schimmelvorming, vorstschade en algemene slijtage.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Waarom moet je een vochtige gevel aanpakken met een hydrofuge?

Vocht kan ernstige schade aanrichten aan de structuur van een gebouw.

Eenmaal waterdruppels een weg hebben gevonden naar de kern van de baksteen of het voegwerk, kunnen ze daar bij winterweer bevriezen en uitzetten. Al snel ontstaan er kleine of grotere scheurtjes in de gevel die alleen maar meer water binnenlaten.

Bovendien verliezen vochtige bakstenen hun stabiliteit. Ze worden poreus en kunnen na verloop van tijd afbrokkelen. Dat is natuurlijk niet zonder gevolgen.

Een hydrofuge voorkomt dat de gevel in rechtstreeks contact komt met de bakstenen en verzekert dat je gevel altijd droog blijft.

Hoe verloopt een hydrofuge?

Elke hydrofuge begint met een grondige reiniging van de gevel. Het waterafstotende middel kan namelijk enkel binnendringen in de gevel wanneer er geen vuil, mos of schimmel op de bakstenen of voegen zit. Met professionele apparatuur halen we al het vuil weg en maken we de gevel klaar voor de hydrofuge zelf.

Vervolgens speuren we naar defecten in de gevel. Dat kunnen gescheurde voegen zijn of barstjes in de bakstenen. Die moeten hersteld worden zodat regenwater niet naar binnen kan blijven sijpelen. Pas daarna brengen we het hydrofoberende middel aan. Welk product we precies gebruiken en hoe we het aanbrengen, hangt af van jouw gevel. We komen daarom graag eerst langs om alles grondig te bekijken. Zo kunnen we een effectieve behandeling garanderen.

Deze bijkomende voordelen heeft een hydrofuge

Het aanpakken van een vochtige gevel met een hydrofuge heeft nog enkele extra voordelen die we graag meegeven.

Voorkomen van schimmel- en mosvorming

Een vochtige gevel is een ideale omgeving voor de groei van schimmels, algen en mossen. Die micro-organismen zijn lelijke vlekken op je gevel die de hele woning een trieste uitstraling geven. Groen heeft echter water nodig om te kunnen leven en met een hydrofuge neem je die voedingsbron weg. Dat betekent dat gehydrofobeerde gevels veel minder last hebben van groenaanslag. Zo ziet je gevel er altijd fris en gezond uit.

Minder onderhoud

Een gevel die behandeld werd met een hydrofuge, vereist nog amper onderhoud. Het vuil zal, samen met het regenwater, simpelweg wegspoelen. En aangezien ook groenaanslag geen kans krijgt, hoef je dus ook die hogedrukreiniger niet meer boven te halen.

Verlenging van de levensduur van de gevel

Na verloop van tijd kan vocht de uitstraling van een gevel aantasten, waardoor vlekken en verkleuringen ontstaan. Met een hydrofuge voorkom je dat allemaal. En aangezien de bouwmaterialen van de gevel niet langer worden blootgesteld aan vocht, zullen ze ook niet verzwakken. Droge bakstenen zijn synoniem voor gezonde bakstenen en dus wordt de levensduur van de gevel aanzienlijk verlengd. Een hydrofuge is met andere woorden een investering in de lange termijn.

Vochtprotect voert hydrofuges uit in jouw omgeving

Overtuigd van de voordelen van de hydrofuge en kan jouw gevel wel een opknapbeurt gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag bij je langs om de gevel onder de loep te nemen, de schade vast te stellen en een persoonlijk behandelplan op te stellen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over doorslaand vocht en groenaanslag. Contacteer ons snel voor een vrijblijvende diagnose.

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan