Hoe voorkom je vocht in poreuze muren?
Vocht in huis is ieders vijand. Het maakt bouwmaterialen kapot, lokt schimmels en ziet er niet uit. Woon je in een oudere woning met poreuze muren die al het een en ander doorstaan hebben? Dan loont het om na te denken over hoe je vochtproblemen kan voorkomen. Hieronder geven we je onze beste tips.
Op welke manieren kan vocht opduiken in poreuze muren?
Vocht kan op verschillende manieren opduiken in poreuze muren. Een vochtprobleem heeft vele gezichten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe het vocht in de muren kan opduiken, want elk type vochtprobleem vraagt om andere preventieve maatregelen en behandelingsmethodes.
Poreuze buitenmuren
Doorslaand vocht treedt op wanneer regenwater door de buitenste laag van de muur dringt en doordringt tot in de poreuze structuur van het metselwerk. Als de buitenste laag van de muur beschadigd is, bijvoorbeeld door scheuren, ontbrekend voegwerk of poreus metselwerk, kan water gemakkelijk naar binnen sijpelen en vochtproblemen veroorzaken tot op de binnenmuren.
Poreuze muren en opstijgend vocht
We spreken van opstijgend vocht wanneer grondwater door de fundering van het gebouw omhoog trekt en in de poreuze materialen van de muren wordt geabsorbeerd. Dat kan gebeuren als de waterkering onderbroken is of beschadigd raakt, waardoor vocht de kans krijgt om op te stijgen via de capillaire werking van het metselwerk. Opstijgend vocht herken je aan vochtplekken onderaan de muur.
Condensatie op poreuze muren
Condensatie veroorzaakt de meeste vochtproblemen in ons land. Het ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken en de waterdamp bijgevolg condenseert tot waterdruppels. Poreuze binnenmuren waarop water condenseert zijn de ideale broeihaard voor schimmelkolonies. Condensatie is vooral een probleem in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, slechte ventilatie of onvoldoende isolatie.
Zo voorkom je vocht in poreuze muren
Elk type vochtprobleem vraagt om een eigen aanpak. En elk type vochtprobleem kan je op een andere manier voorkomen.
1. Waterdicht maken van de buitenmuren
Een van de meest essentiële preventieve maatregelen is het waterdicht maken van de buitenmuren. Dat kan met een hydrofuge. Daarbij wordt een waterdichte coating op het oppervlak van de muren verneveld of geborsteld. Die coating vormt een beschermende barrière tegen vochtinfiltratie en is bijzonder efficiënt in het voorkomen van doorslaand vocht. Een hydrofuge kan op elk type gevel uitgevoerd worden, van bakstenen tot crepi.
2. Reparatie van scheuren en openingen
Inspecteer regelmatig de buitenmuren op scheuren, barsten en andere openingen waar water door kan sijpelen. Repareer die gebreken onmiddellijk om te voorkomen dat vocht in de muren binnendringt. Doe dat steevast in de zomer. Eenmaal de winter aanbreekt en de temperaturen onder het vriespunt zakken, zal water dat gevangenzit in die barsten bevriezen en bijgevolg uitzetten, met nog grotere scheuren tot gevolg. Gebruik geschikte vulmiddelen en afdichtingsmiddelen om de integriteit van de muren te herstellen en vochtinfiltratie te voorkomen.
3. Goede afwatering
Zorg voor een goede afwatering rondom het huis om te voorkomen dat regenwater zich ophoopt tegen de buitenmuren. Zorg ervoor dat de dakgoten, regenpijpen en afvoersystemen uitstekend werken en netjes op het dak of de gevel zijn aangesloten. Loopt de tuin af richting je woning, let dan extra op voor vochtophoping rondom de gevel. Zeker wanneer je een kelder hebt kan het lonen om grondwerken of drainages uit te voeren.
4. Ventilatie
Condensatieproblemen kan je preventief de kop indrukken door voldoende ventilatie te voorzien. De vochtige lucht wordt dan continu afgevoerd en de waterdamp krijgt de kans niet om neer te slaan op de poreuze muren. Een mechanisch ventilatiesysteem verricht wonderen én helpt de luchtkwaliteit vooruit. Dit is vooral belangrijk in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en kelders.
5. Gebruik van vochtwerende materialen
Kies bij het bouwen of renoveren van een huis voor vochtwerende materialen die bestand zijn tegen vocht en schimmelgroei. Dit kan onder meer vochtbestendige gipsplaten, vochtwerende verf en waterdichte tegels omvatten. Die materialen helpen bij het minimaliseren van vochtproblemen en dragen bij aan een gezondere en duurzamere leefomgeving.
Bezorgd om vocht in poreuze muren? Vochtprotect helpt je uit de nood
Door deze preventieve maatregelen te implementeren, kan je vochtproblemen in poreuze muren effectief voorkomen. Zo bescherm je je huis tegen de schadelijke effecten van vochtinfiltratie en bespaar je jezelf vochtbestrijdingswerken op lange termijn. Benieuwd naar meer? Of heb je de eerste tekenen van vochtproblemen al opgemerkt? Neem contact met ons op voor meer advies of een vrijblijvende afspraak om jouw woning tegen vocht te beschermen.
Recente Posts
- Veelgemaakte fouten bij vochtbestrijding: wat je absoluut moet vermijden
- Vochtproblemen in woningen tijdens de herfst en winter: oorzaken en oplossingen
- Vochtproblemen in spouwmuren: hoe los je het op?
- Vochtproblemen in de kelder na een overstroming
- Vochtproblemen door slecht onderhouden buitenmuren: zo los je ze op