Natte keldervloer? Wat nu?

vocht in de kelder

Kelder en vocht gaan jammer genoeg hand in hand. Veel woningen, vooral oudere huizen, krijgen ooit te kampen met een natte keldervloer. De bouwmaterialen van de kelder worden na verloop van tijd poreuzer en laten makkelijker grondwater door. Hevige regenval werkt natte keldervloeren dan in de hand.

Wat is de oorzaak van een natte keldervloer? En hoe kunnen natte keldervloeren aangepakt worden?

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een natte keldervloer?

Een natte keldervloer kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te achterhalen wat het probleem precies is. Enkel zo kan de juiste behandeling gebruikt worden.

Opstijgend grondvocht in de kelder

Kelders worden omringd door vochtige ondergrond. Daar zijn ze tegen beschermd, maar na verloop van tijd worden de bakstenen poreuzer en nemen ze sneller water op. Grondvocht kan zo je kelder binnentreden en een natte keldervloer creëren. Een extra gevoelige plek is de kimnaad, waar de keldermuur en keldervloer samenkomen.

Doorslaand vocht in de kelder

Bij hevige regen krijgen kelders het zwaar te verduren. De keldermuren en keldervloer moeten weerstand bieden tegen een hoge waterdruk. Bij oudere kelders, waar de bouwmaterialen poreuzer of licht beschadigd zijn, kan zo een natte keldervloer ontstaan.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Condensvorming in de kelder

Kelders zijn ook gevoelig voor condensvorming. Een kelder wordt amper verlucht waardoor de relatieve luchtvochtigheid er hoger ligt. De waterdamp in de lucht slaat er neer tegen de koude muren. Dat condenswater dringt binnen in de pleister en in de bouwmaterialen. Het is overigens de ideale voedingsbodem voor schimmels en huiszwammen. Condens is niet verantwoordelijk voor een natte keldervloer, maar het is wel een typisch probleem in vochtige kelders.

Lekkage als bron van een natte keldervloer

In de kelder lopen heel wat leidingen. Zeker in de winter kunnen er lekkages optreden door vorstschade. Loopt de kelder zonder enige aanwijzing onder, dan ligt een lek waarschijnlijk aan de basis van de natte keldervloer.

Hoe behandel je een natte keldervloer?

Natte kelder uitdrogen met een kelderbekuiping

Wanneer doorslaand of opstijgend vocht het probleem is, zal in de meeste gevallen een kelderbekuiping nodig zijn. We drogen de kelder dan eerst uit en brengen verschillende lagen van een waterafstotende cementmortel aan. Zo ontstaan een geheel nieuwe keldermuur en keldervloer die niet langer vocht doorlaten. Je kan de kelder dan opnieuw gebruiken als voorheen.

Bij kleine vochtproblemen, te wijten aan een lokale, zwakke plek in de kelder, kunnen muurinjecties volstaan. Staat de keldervloer altijd onder water? En is de waterdruk rondom je huis erg hoog? Dan is een kelderdrainage de oplossing die je nodig hebt. Er wordt dan een subtiel pompsysteem geïnstalleerd dat afgedekt wordt met een nieuwe keldervloer en keldermuren. Het vocht in de natte kelder wordt zo continu weggepompt.

Ventilatiesysteem in natte kelders

In veel kelders kan er niet verlucht worden door een gebrek aan ramen. De luchtvochtigheid stijgt er al snel en condens is nooit ver weg. Je doet er dan ook goed aan om je kelder uit te rusten met een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem voert de vochtige lucht dan continu af en zuigt verse, droge buitenlucht aan. Het leefklimaat in de kelder is gezond en schimmels krijgen geen kans.

Dat geldt trouwens ook voor andere ruimtes in je woning, zoals de badkamer en de keuken. Ook daar hangt veel waterdamp in de lucht en zijn vochtproblemen door condens nooit ver weg. Dankzij een ventilatiesysteem blijft de relatieve luchtvochtigheid steeds op peil.

Belangrijk: de natte keldervloer kan enkel op een goede manier opgelost worden wanneer de precieze oorzaak van het vochtprobleem gekend is. Schakel daarom de hulp van onze vochtexperts in. We komen langs om de bron van de natte keldervloer te achterhalen en de juiste behandeling voor te stellen.

Is de keldervloer nog in goede staat?

Bij heel oude kelders is de betonnen keldervloer mogelijk in zijn geheel aan vervanging toe. Het heeft weinig zin om oude barsten te blijven herstellen. Met een nieuwe, sterke betonnen keldervloer ben je voor decennia verlost van een natte keldervloer. Onze experten inspecteren je keldervloer en geven je het beste advies.

Heeft je woning last van een natte kelder? Vochtprotect lost vochtproblemen op!

Een natte keldervloer moet altijd aangepakt worden om nog grotere vochtproblemen te vermijden. Bij Vochtprotect kunnen we het vocht in de kelder gegarandeerd verjagen. Onze vakmannen hebben vele jaren ervaring en weten precies hoe ze natte keldervloeren moeten aanpakken. We onderzoeken eerst waar het vochtprobleem in de kelder precies vandaan komt en starten daarna de gepaste behandeling op. Contacteer ons vrijblijvend.