Vochtproblemen in de kelder? 4x problemen en oplossingen
Kelders zijn extra gevoelig voor vochtproblemen. Dat hoeft geen verrassing te zijn, want de keldermuren en keldervloer worden omgeven door vochtige ondergrond. Zeker na hevige regenbuien, wanneer de waterdruk groot is, kan water binnendringen in oude kelders. Maar er zijn nog meer soorten vochtproblemen die kelders kunnen teisteren. We vertellen je er hieronder alles over.
Condensatievocht in de kelder
De onschuldigste oorzaak van vocht in de kelder is condensatievocht. Kelders worden doorgaans amper verlucht omdat er geen ramen zijn. De luchtvochtigheid ligt er daarom hoger en zo ontstaat snel condens. De aanwezige waterdamp in de lucht komt vervolgens in contact met koude muren en plafonds. De damp slaat neer en er vormen zich kleine waterdruppeltjes. Zo ontstaan vochtplekken, meestal bovenaan de keldermuren. Ze vormen de ideale broeihaard voor schimmels en er hangt al snel een muffe geur in de kelder.
De oplossing? Verluchten en ventileren! Wanneer de kelder niet uitgerust is met een raam, is het belangrijk om een ventilatiesysteem te installeren. Dat geldt overigens niet alleen voor je kelder, maar voor je hele woning. De luchtvochtigheid wordt gecontroleerd en bijgesteld, vocht- en schimmelproblemen door condens krijgen geen kans en je ademt ook gezonde lucht in.
Vraag je gratis vochtdiagnose aan
Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05
Opstijgend vocht in de kelder
Opstijgend vocht is het vaakst voorkomende vochtprobleem in Vlaamse kelders. Vooral na hevige regenbuien oefent de vochtige grond een grote druk uit op de keldermuren. De bakstenen waaruit de kelder is opgetrokken worden na verloop van tijd poreuzer en beginnen water op te nemen. Uiteindelijk ontstaan vochtplekken op de keldermuren. In de ergste gevallen kunnen er zelfs plassen in de kelder komen te staan.
Het is belangrijk om vochtproblemen in de kelder aan te pakken. Het water in de keldermuren kan namelijk blijven opstijgen tot er ook vochtplekken verschijnen op muren in andere, hoger gelegen ruimtes.
De oplossing tegen opstijgend vocht in de kelder: een kelderdichting. Onze experten zijn cracks in het dichten van kelders. We brengen enkele waterdichte lagen aan op de keldermuren die als een nieuwe barrière dienen tegen opstijgend vocht. Dat doen we met een waterwerende cementmengeling, maar we gebruiken ook fixeerlagen en hydraulische mortels die water voor eens en voor altijd buiten houden. De kelder wordt zo helemaal bekuipt en houdt voor eens en voor altijd opstijgend vocht buiten. Wanneer ook de betonnen keldervloer aangetast is, moeten we eerst een nieuwe vloerplaat gieten.
Lekken via de kimnaad
Kelders hebben een achilleshiel die extra gevoelig is voor vochtproblemen. De lijn waar de keldervloer en de keldermuren samenkomen noemen we de kimnaad. Bij een hoge waterdruk is het de eerste plaats waar vocht naar binnen kan sijpelen. Het is de zwakke plek van je kelder. Kampt je kelder met vochtproblemen door een lekkende kimnaad? Dan komen onze experten die dichten.
Wanneer we een kelderdichting uitvoeren, besteden we ook extra aandacht aan de kimnaad. Zo kunnen vochtproblemen in de toekomst niet terugkeren.
Lekken door leidingen
In kelders lopen ook heel wat leidingen. Zowel de waterleidingen als de rioolbuizen passeren via de kelder. Bij kleine lekken manifesteren lekken zich als vochtplekken op de keldermuren. Wanneer er een groot lek optreedt, kan het gebeuren dat de kelder onder water komt te staan. Het spreekt voor zich dat lekkende leidingen in de kelder dus tot een vochtprobleem kunnen leiden.
Eerst en vooral moet je het lek opsporen en een loodgieter laten langskomen om het lek te dichten. Daarna moet de keldermuur de kans krijgen om uit te drogen. Ook hier is ventilatie opnieuw van groot belang. Verdwijnt de vochtplek niet? Dan kan een muurinjectie de oplossing bieden. We drogen de muur dan uit door een vochtwerende gel te injecteren.
Vochtprobleem in de kelder gevonden? Vochtprotect helpt je vochtproblemen oplossen!
Vocht in de kelder kan dus verschillende oorzaken hebben. Of het nu gaat om condensatievocht, opstijgend vocht, een lekkende kimnaad of kapotte leidingen? Bij Vochtprotect kunnen we het vocht in de kelder gegarandeerd verjagen.
Onze vakmannen hebben bakken ervaring en weten precies hoe ze vochtproblemen moeten aanpakken. We onderzoeken grondig waar het vocht in de kelder vandaan komt en drogen de kelder voor eens en voor altijd uit.