Wanden inspuiten tegen opstijgend vocht: hoe werkt het?

"Behandeling tegen opstijgend vocht"

Wanden inspuiten tegen vocht is een populaire manier om opstijgend vocht te bestrijden. Het is een bijzonder efficiënte manier om opstijgend vocht uit je woning te verjagen en het is ook een van de voordeligste vochtbestrijdingsmiddelen. Het inspuiten van wanden tegen opstijgend vocht laat je het beste uitvoeren door een expert. We vertellen je er hieronder alles over.

In welke gevallen kan het helpen om wanden in te spuiten?

Muurinjecties zijn een populaire behandeling tegen vochtproblemen. Ze worden enkel en alleen ingezet bij opstijgend vocht. Vochtproblemen door condens, doorslaand vocht of koudebruggen kan je er dus niet mee behandelen.

De wanden inspuiten met een vochtwerend middel creëert een barrière waar vocht niet doorheen kan. De ingespoten gel of vloeistof hardt uit en zorgt ervoor dat vocht niet langer kan opstijgen. Opstijgend vocht komt vooral voor in oudere woningen waar de waterkering onder de funderingen beschadigd is of zelfs niet aanwezig is. Op die manier komt regenwater uit de grond in contact met het bouwmateriaal. Dankzij de nieuwe barrière door het geïnjecteerde middel kan dat vocht niet langer omhoog klimmen.

Daarom zijn muurinjecties niet nuttig bij doorslaand vocht, wanneer een lekke gevel problemen veroorzaakt, of bij condens, wanneer de luchtvochtigheid in huis de bron van het probleem is.

Waarom opstijgend vocht in de wand inspuiten?

Opstijgend vocht is een vaak voorkomend probleem in Vlaamse woningen. Maar dat betekent niet dat het daarom niet aangepakt moet worden. Integendeel, opstijgend vocht kan ernstige schade aanrichten.

  • Eerst en vooral is de schade esthetisch van aard. Een vochtplek op de muur is niet bepaald mooi om naar te kijken. Het behang of de verf zal beginnen af te brokkelen, net als de pleister eronder.
  • Ook plinten kunnen loskomen en barsten.
  • Verder is de kans op schimmels en muurzouten ook groot, die dan weer een extra behandeling vereisen.
  • Maar opstijgend vocht in een wand die niet ingespoten wordt kan ook structurele schade aanrichten. Met vocht verzadigde bakstenen zijn poreus, brokkelen af en kunnen dus de stevigheid van de muur in het gedrang brengen.
  • Bovendien lokken vochtproblemen vaak schimmels. Die schimmels planten zich voort met giftige stoffen die sporen genoemd worden. Wanneer je die inademt, ervaar je klachten aan de luchtwegen, vermoeidheid, hoofdpijn en keelpijn. Vocht creëert met andere woorden een onveilige en ongezonde leefomgeving.

Kan je zelf wanden inspuiten tegen opstijgend vocht?

Zelf de wanden inspuiten met een vochtwerend middel tegen opstijgend vocht is niet het beste idee. Eerst en vooral omdat je fouten kan maken en het vocht zo verder schade kan aanrichten. Zoals je gelezen hebt, is vocht in huis iets wat je liever kwijt dan rijk bent. Een professionele aanpak door vakmannen met expertise is dan ook geen overbodige luxe.

Daarnaast is het inspuiten van vochtige wanden niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. De gaten moeten op de juiste plekken geboord worden en er moeten ook voldoende injecteerpunten voorzien worden. Niet alleen de vochtplek zelf, maar ook de ruimte rondom moet aangepakt worden. Daarnaast worden niet alle muren met hetzelfde vochtwerende product behandeld. Er zijn zowel gels als vloeibare vochtwerende producten op de markt. Welk injecteermiddel het beste wordt ingezet, hangt af van het bouwmateriaal en de aard en omvang van het vochtprobleem.

Wanden inspuiten tegen opstijgend vocht? Vochtprotect verjaagt vocht uit huis

In de meeste gevallen kunnen we opstijgend vocht bestrijden door de wanden in te spuiten met een vochtwerend middel. Dankzij die muurinjecties kan het vocht niet langer de wanden aantasten. Onze vakmannen hebben bakken ervaring en weten precies hoe ze vochtproblemen moeten aanpakken.

We onderzoeken grondig waar het vocht vandaag komt en spuiten de wanden in tegen opstijgend vocht, indien dat de aangewezen behandeling is. Contacteer ons vandaag nog voor advies of een afspraak.