Vochtproblemen in de kelder na een overstroming
Overstromingen kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan woningen en de kelder is vaak het eerste slachtoffer van zware regenval. Ondergrondse kelders worden omgeven door de ondergrond en moeten na een overstroming veel water slikken. Heeft de overstroming je kelder klein gekregen? Dan is het belangrijk om snel in actie te schieten, schade te herstellen en preventieve maatregelen te nemen.
Een kelder is gevoelig voor vochtproblemen
Kelders bevinden zich ondergronds, waardoor ze van nature vatbaar zijn voor vochtgerelateerde problemen. Het grondwaterpeil, het type ondergrond, en neerslag kunnen allemaal bijdragen aan de aanwezigheid van vocht in kelders. Bovendien zijn kelders vaak minder goed geventileerd dan andere delen van het huis, wat leidt tot condensatie en vochtophoping.
Er zijn verschillende manieren waarop vocht de kelder kan binnendringen:
- Waterinfiltratie via scheuren in de fundering, slechte afdichting rond ramen en deuren, of door onvoldoende drainage rond het huis.
- Condensatie, een typisch probleem dat optreedt in slecht verluchte kelders wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koelere oppervlakken, zoals betonnen muren, met eerst waterdruppels en daarna vochtplekken tot gevolg.
- Bodemvocht kan zich ophopen in de muren en vloeren van de kelder, vooral als het grondwaterpeil hoog is of na zware regenval.
Bij overstromingen is er zoveel water in de bodem aanwezig dat de bakstenen al die regen niet meer kunnen tegenhouden, verzadigd raken met vocht en uiteindelijk water doorlaten tot in de kelder.
2. Schade na overstromingen in een kelder
Een overstroming kan de kelder flink beschadigen.
Structuurschade
Langdurige blootstelling aan water kan de structuur van een kelder ernstig aantasten. Bakstenen nemen al dat water op, scheuren kunnen ontstaan in de voegen en de integriteit van het hele gebouw komt in gevaar. Natte bakstenen verliezen hun stevigheid en kunnen afbrokkelen.
Schimmel en kelderzwammen
Vochtige omgevingen zijn ideaal voor de groei van schimmel en kelderzwammen. Ze nestelen zich makkelijk op de vochtige muren, zeker wanneer er houten structuren aanwezig zijn, en vullen de kelder snel met een muffe, doffe geur. Dat is niet onschuldig, want schimmels planten zich voort met sporen die giftig zijn voor de mens. Ze veroorzaken ademhalingsklachten, werken astma in de hand en kunnen gevaarlijk zijn.
Beschadigde bezittingen
Meubels, elektrische apparatuur, en andere items die opgeslagen liggen in de kelder kunnen na een overstroming onherstelbaar beschadigd raken.
Kortsluiting
Water en elektriciteit vormen een gevaarlijke combinatie. Overstromingswater kan tot kortsluiting leiden of elektrische systemen beschadigen, wat gevaarlijk kan zijn voor de bewoners.
3. Zo pakken we vochtproblemen in de kelder aan na een overstroming
Na een overstroming is het cruciaal om snel en efficiënt te handelen om verdere schade te voorkomen en vochtproblemen aan te pakken. Daarin speelt ventilatie een cruciale rol.
Uitdrogen en ventilatie
Het eerste wat moet gebeuren na een overstroming is het uitdrogen van de kelder. Met pompen moeten we het stilstaand water afvoeren om verdere schade te voorkomen. Professionele luchtontvochtigers en ventilatoren helpt om de luchtvochtigheid snel te verlagen en het droogproces te versnellen.
Kelderbekuiping en kelderdrainage
Maar een structurele oplossing is altijd aan de orde. Afhankelijk van de ernst van de vochtproblemen en de specifieke omstandigheden van de kelder, kan het nodig zijn om structurele maatregelen te nemen.
Bij een kelderbekuiping maken we de binnenkant van de kelder waterdicht door verschillende lagen waterdicht materiaal aan te brengen. Dat voorkomt dat water de kelder binnendringt via de muren en vloer. Zo creëren we als het ware een nieuwe kelder binnenin de oude.
Staat er vaak water in de kelder na hevige regenval? Dan is een kelderdrainage waarschijnlijk aan de orde. Daarbij zullen we langs de binnenkant van de keldermuren en -vloer noppenmembranen aanbrengen die het binnensijpelende water afvoeren naar een pomp. Zo wordt het water continue afgevoerd en kan het geen schade aan de kelder meer aanrichten. Alles wordt uiteraard netjes weggestopt achter nieuwe wand- en vloerbekledingen zodat de kelder terug volledig functioneel wordt.
Belangrijk: Elke kelder zou van een mechanisch ventilatiesysteem voorzien moeten worden. Zo voorkom je condensatievorming in de kelder, het vaakst voorkomende vochtprobleem.
Vochtprotect maakt je kelder terug droog na overstromingen
Kelders zijn bijzonder gevoelig voor vochtproblemen, vooral na zware regenval. Het aanpakken van die problemen vereist een combinatie van snelle actie, effectieve behandelingen, voldoende ventilatie, en structurele oplossingen om gelijkaardige problemen in de toekomst te voorkomen.
Bij Vochtprotect bieden we op maat gemaakte oplossingen om je kelder droog, veilig en comfortabel te houden. Of het nu gaat om acute schade na een overstroming of preventief onderhoud, wij staan klaar om je te helpen. Neem contact met ons op voor een professionele beoordeling en advies.