Verkleurde vloerbekleding? Kan dit wijzen op vochtproblemen?

Actiefoto Vochtprotect in Lede

In normale omstandigheden verkleurt vloerbekleding niet. Merk je dat dat toch gebeurt? Dan is de kans groot dat er een onderliggend vochtprobleem speelt. Verkleurde vloeren wijzen namelijk op vocht.

Hoe kan je weten of je verkleurde vloer echt aan vocht te wijten is? En hoe kan dat vochtprobleem bestreden worden?

Welke signalen wijzen op een vochtige vloer?

Vochtproblemen zijn in een vroeg stadium niet altijd makkelijk te herkennen. Maar nog voor er donkere plekken op je muren verschijnen, kan je wel letten op enkele signalen die wijzen op vocht. Een verkleurde vloer is er daar eentje van. Maar ook deze signalen wijzen op vocht in je woning:

  • Schimmelvorming rondom de verkleurde vloer;
  • Een witte aanslag op de vloer (wijst op salpeter of muurzout);
  • Loskomende plinten rondom de verkleurde vloerbekleding;
  • Loshangend behang of schilferende verf;
  • De verkleurde vloerbekleding staat bol;
  • Een muffe en doffe geur.

Merk je naast de verkleuring van de vloer ook een of meerdere van bovenstaande signalen op? Dan is de kans reëel dat je verkleurde vloerbekleding te wijten is aan een vochtprobleem. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk een vochtexpert te contacteren. Hoe langer je wacht met het bestrijden van vocht, hoe groter het vochtprobleem wordt en hoe moeilijker en duurder vochtbestrijding is.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Wat zijn de oorzaken van een vochtige vloer?

Een verkleurde vloer door opstijgend vocht

Een verkleurde vloerbekleding wijst erop dat vocht in contact komt met de vloer. Dat betekent dat de oorzaak van het vochtprobleem ondergronds ligt. Mogelijk is de waterkering van je woning niet meer effectief. Vocht kan dan zomaar vanuit de grond naar boven in je woning dringen. Dat veroorzaakt een verkleurde vloer. Dit heet men opstijgend vocht.

Vochtproblemen in de kelder veroorzaken een verkleurde vloer

Ligt de kelder onder de verkleurde vloer? Dan moet je de oorzaak van het vochtprobleem waarschijnlijk daar gaan zoeken. Kelders zijn extra gevoelig voor vochtproblemen. Ze worden omgeven door vochtige aarde, grondwater en sijpelwater na hevige regenval. De bakstenen van de kelder worden na verloop van tijd brozer en poreuzer. Ze nemen dan makkelijker water op. Eenmaal het vocht een weg naar je kelder gevonden heeft, kan het langzaam maar zeker opstijgen tot het in aanraking komt met je vloer.

Vochtige vloer door lekkages

Natuurlijk kunnen ook lekkages een vochtige vloer veroorzaken. Onder de vloer liggen heel wat leidingen verstopt. Is er een lek in een van de buizen, dan sijpelt het water weg en kan het je vloer verkleuren.

Verkleurde vloer door condensatieproblemen

Condensatie vormt vooral een probleem voor muren en plafonds, maar ook vloeren kunnen er onder lijden. In natte ruimtes, zoals de badkamer en de keuken, ligt de luchtvochtigheid een stuk hoger. De waterdamp kan er neerslaan tegen koude oppervlaktes, zo ook de vloer. Dat kan na enige tijd ook verkleuringen veroorzaken.

Hoe herstel je een verkleurde vloerbekleding en vochtproblemen?

Gelukkig kan een verkleurde vloerbekleding makkelijk hersteld worden. Voor elk onderliggend vochtprobleem is er een gepaste behandeling. Hoe de verkleurde vloerbekleding, en vooral het vochtprobleem, precies bestreden worden, hangt af van de oorzaak van het vocht.

Heb je te maken met een verkleurde vloerbekleding door opstijgend vocht? Dan zullen we meestal muurinjecties uitvoeren. We boren dan gaten in de vochtige plek die we opvullen met een vochtwerend middel. Voor vochtproblemen in de kelder zijn meestal grovere middelen nodig. In de meeste gevallen volstaat een kelderbekuiping. We herbekleden de hele kelder dan met vochtwerende cementlagen. Dat neemt meerdere dagen in beslag, in verband met de droogtijd van elke laag. Het is bijzonder efficiënt.

We komen graag bij je langs om de precieze oorzaak van de verkleurde vloerbekleding te achterhalen. Op die manier kunnen we het vochtprobleem lokaliseren en de gepaste behandeling voorstellen.

Heb je last van een verkleurde vloer door vocht? Vochtprotect verjaagt vocht uit je woning

Heb je een verkleurde vloer? Dan is de kans groot dat je met vochtproblemen te maken hebt. Die kunnen heel wat oorzaken hebben. Vocht in de kelder, opstijgend vocht, condensatievocht, ze kunnen er allemaal voor zorgen dat je vloer verkleurt.

Gelukkig is elk vochtprobleem ook op te lossen. Bij Vochtprotect garanderen we dat we het vocht in je woning op een efficiënte en doeltreffende manier zullen verjagen. Onze vakmannen zijn rasechte experten die weten hoe ze vocht moeten bestrijden. Contacteer ons voor meer informatie en maak een afspraak.