Slechtere EPC door vochtproblemen? Wat nu?

Schimmel in nieuwbouwwoning

Vocht in huis is nooit goed nieuws. Het tast het bouwmateriaal aan, brengt schimmels met zich mee en bemoeilijkt een eventuele verkoop van de woning. Maar wist je dat vocht in huis ook de energiefacturen de hoogte injaagt en voor een slechtere EPC voor je woning zorgt? Vocht beschadigt namelijk isolatie en maakt isolatiemateriaal heel wat minder efficiënt.

Wat zijn de gevolgen van vocht in huis?

Vocht in huis is slecht nieuws, om verschillende redenen. De belangrijkste reden om vocht zo snel mogelijk aan te pakken, is dat vocht de stabiliteit van bouwmaterialen aantast. Met vocht verzadigde bakstenen worden broos, poreus en verliezen hun stevigheid. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Vochtige bakstenen en pleister vormen daarnaast de ideale broeihaard voor schimmels en zwammen. Schimmels voeden zich met de mineralen in bouwmaterialen en hebben daarnaast enkel water nodig om te groeien. Ze planten zich voort met zogenaamde sporen die schadelijk zijn wanneer je ze inademt. De giftige sporen veroorzaken klachten aan de luchtwegen, hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid en kunnen allergische reacties uitlokken. Vocht in huis creëert met andere woorden een ongezonde leefomgeving.

Ben je, tot slot, van plan om je woning te verkopen? Dan is vocht ook geen goede reclame. Integendeel, vocht in huis schrikt heel wat kopers af en het is slecht voor je EPC-waarde. Vochtplekken op de muren gelden als een rode vlag. Voor kopers betekent vocht extra kosten, die ze in een vochtvrije woning die eveneens te koop staat niet zullen hoeven te maken.

Vochtproblemen beschadigen isolatie

Maar er is nog een extra reden om vocht zo snel mogelijk te bestrijden. Vocht in huis zal namelijk ook de isolatie aantasten en heel wat minder efficiënt maken. Dat betekent dus dat vocht ervoor zal zorgen dat je meer moet stoken en af te rekenen krijgt met hogere energiefacturen. Vocht is geen goed isolerend materiaal en laat warmte makkelijk ontsnappen. Wanneer water het isolatiemateriaal binnendringt, is dat dus geen goed nieuws.

In heel wat huizen wordt bijvoorbeeld minerale wol of rotswol gebruikt als isolatiemateriaal. Dat wolmateriaal heeft heel wat luchtkamers die uitstekend isoleren. Wanneer die opgevuld geraken met vocht, gaat de isolerende werking bijna helemaal verloren. Gestookte warmte ontsnapt naar buiten en je centrale verwarming zal extra hard moeten werken.

Elk vochtprobleem heeft een oplossing

Gelukkig kan elk vochtprobleem aangepakt worden, ook wanneer het vocht isolatiemateriaal beschadigd heeft. Het is bij vochtbestrijding altijd belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen. Elk soort vocht vraagt namelijk om een andere behandeling.

Gaat het om opstijgend vocht, dan zijn muurinjecties mogelijk voldoende om het vocht uit je woning en isolatiemateriaal te verjagen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om de vochtige muur te onderkappen. Bevindt het vochtprobleem zich in de kelder, dan is een kelderbekuiping of kelderdrainage aangewezen.

Doorslaand vocht, dat is vocht dat via scheuren en barsten in de gevel binnendringt, moet aangepakt worden met herstellingswerken en een hydrofuge op de gevel. Gaat het om condens, dan kan enkel een ventilatiesysteem soelaas bieden. Indien het isolatiemateriaal beschadigd is, zal de isolatie mogelijk vervangen moeten worden.

Een muurinjectie inzetten bij condens zal dus niet helpen. Onze experts komen graag bij je langs om het vochtprobleem onder de loep te nemen en te onderzoeken hoe het vocht voor eens en voor altijd uit je woning en isolatiemateriaal verjaagd kan worden.

Hoe sneller je vocht aanpakt, hoe beter

In elk geval geldt dat je vocht zo snel mogelijk moet laten aanpakken. Hoe langer je met vochtbestrijding wacht, hoe verder het vocht zich kan verspreiden in je hele woning. Ernstige vochtproblemen zijn veel moeilijker uit te roeien en er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast.

Hoe langer het vocht zijn gangetje kan gaan, hoe groter de kans is dat het isolatiemateriaal aangetast wordt. Nieuwe isolatie installeren is niet goedkoop. Aanpakken dus, dat vochtprobleem, en het liefst door een professional. Zo weet je zeker dat het vocht ook écht uit je woning verdwenen is.

Vochtprotect verhelpt vocht in isolatie

Wie vocht in huis heeft, pakt dat beter zo snel mogelijk aan. Vocht is niet alleen schadelijk voor je woning en je gezondheid, maar jaagt ook je energiefactuur de hoogte in. Vocht tast isolatiemateriaal aan en kan heel wat schade aanbrengen.

De specialisten van Vochtprotect komen graag bij je langs om de situatie te analyseren en de beste oplossingen voor je te zoeken. Zo kunnen we dat vervelende vocht op een efficiënte manier bestrijden. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!