Schimmel in een nieuwbouwwoning: oorzaak en oplossing
Heb je vocht opgemerkt in je nieuwbouwwoning? Dat is even schrikken. Vocht en schimmel associeer je namelijk met oude woningen die niet meer in topvorm verkeren. Maar toch zijn vocht en schimmel in nieuwbouw niet zo zeldzaam als je zou denken.
Hoe kan het dat je nieuwbouw kampt met vochtproblemen? En vooral, hoe krijg je vocht en schimmel weg uit je nieuwbouw?
Een nieuwbouwwoning moet uitdrogen om vocht en schimmel te vermijden
Opstijgend vocht in nieuwbouw
Vocht in huis associëren we voornamelijk met opstijgend vocht. Dat is vocht uit de ondergrond dat zich een weg naar boven baant in de gemetselde muren. In nieuwbouwwoningen komt dat probleem amper voor. Recente woningen zijn uitgerust met een goede waterkering, wat vocht in huis voorkomt.
Bouwvocht in nieuwbouwwoningen
Wat wel voorkomt in nieuwbouwwoningen is bouwvocht. Wanneer huizen gebouwd worden, wordt veel water gebruikt in verschillende bouwmaterialen. Het plaatsen van funderingen, het plamuren en bepleisteren van muren en het installeren van vloerbedekkingen, er komt allemaal water bij kijken. Daarbij is het steeds belangrijk om de woning de tijd te geven om uit te drogen. Zo kan al het vocht dat zich onder de oppervlakte bevindt volledig verdampen. Doe je dat niet, dan kan je ook in nieuwbouwwoningen met vochtproblemen te maken krijgen.
Een extra reden om de woning goed te laten uitdrogen, is om hoge energiefacturen te vermijden. Vochtige muren voelen koud aan en warmen veel minder snel op dan droge muren. Ook lucht met een hoge relatieve vochtigheidsgraad warmt minder snel op. Hoe droger de woning is, hoe minder je dus zal moeten stoken. Het droogmaken van muren is dus zeer belangrijk.
Hoe lang moet een nieuwbouw uitdrogen?
Bij het bouwen van een woning moet je dus voldoende droogtijd voorzien. Hoe lang dat is, hangt af van het bouwmateriaal en hoe dik de laag van het bouwmateriaal is.
Beton en pleister moeten het langst drogen. De vuistregel zegt dat elke centimeter ongeveer een maand nodig heeft om te drogen. Plamuursel moet minder lang drogen, na een aantal weken tot maximaal drie maanden is plamuurwerk helemaal droog. De vaklui die de woning bouwen, bepleisteren en plamuren zullen je meegeven hoeveel tijd je moet voorzien voor het uitdrogen.
Het duurt ongeveer twee jaar vooraleer al het bouwvocht uit je woning verdwenen is. Daarom is het aan te raden om de eerste twee jaar goed te ventileren. Zet ramen open wanneer het weer dat toelaat en installeer een mechanisch ventilatiesysteem. Het is overigens ook daarna belangrijk om vaak te verluchten, zo vermijd je schimmelvorming.
Voorkom schimmel in nieuwbouw met ventilatie
Veel vochtproblemen worden veroorzaakt door condens. In natte ruimtes, zoals de badkamer en de keuken, hangt veel waterdamp in de lucht. Die waterdamp slaat neer op koude oppervlaktes. Zo ontstaan vochtplekken bovenaan de muren en op de plafonds. Heel vaak gaat dit soort vochtprobleem gepaard met schimmels.
Condens en schimmelvorming kan je slechts op één manier bestrijden en voorkomen: ventileren. Het liefst doe je dat met een mechanisch ventilatiesysteem. Zo wordt vochtige lucht continu afgevoerd en vervangen door verse, droge lucht van buitenaf. Waterdamp krijgt zo de kans niet om vochtplekken te vormen.
Hoe herken je vocht en schimmel in een nieuwbouw?
Vochtproblemen in nieuwbouwwoningen en bestaande woningen verraden zich op dezelfde manier. Eerst zal je een muffe, doffe geur opmerken die er voorheen niet was. In latere stadia zal het pleisterwerk, behang of de verf beginnen los te komen. Ook plinten kunnen loskomen, al gebeurt dat vooral ten gevolge van opstijgend vocht, wat amper voorkomt in nieuwbouwwoningen.
Andere signalen zijn schimmelvlekken, witte zoutkringen op de muur en natuurlijk vochtplekken. Zie je echter vochtplekken in een nieuwbouwwoning, dan moet je eerst en vooral aan een lek denken. Mogelijk is er een leiding gebarsten of fout geïnstalleerd en ligt dat aan de basis van de vochtplek.
Vochtprotect verjaagt vocht en schimmel uit je nieuwbouwwoning
Vocht in je nieuwbouw, dat is niet meteen wat je verwacht. Bouwvocht, condens of opstijgend vocht kunnen echter in elke woning voorkomen. De experts van Vochtprotect komen graag bij je langs om de oorzaak van het vocht in je nieuwbouw te achterhalen en een geschikt behandelplan op te stellen. Hoe sneller je vocht aanpakt, hoe beter. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies en maak een afspraak.
Recente Posts
- Vochtproblemen in woningen tijdens de herfst en winter: oorzaken en oplossingen
- Vochtproblemen in spouwmuren: hoe los je het op?
- Vochtproblemen in de kelder na een overstroming
- Vochtproblemen door slecht onderhouden buitenmuren: zo los je ze op
- Vochtproblemen door slecht uitgevoerde renovaties: de 5 meest voorkomende fouten