Droogmaken van muren: technieken

"Behandeling tegen opstijgend vocht"

Kampt je woning met vochtproblemen? Dan pak je die beter gisteren dan vandaag aan. Vocht is niet alleen ongezond voor jou, maar ook voor je woning.

Er zijn verschillende technieken om vochtige muren terug droog te maken. Sommige van die technieken kan je zelf toepassen, voor andere is het beter om de hulp van een vochtexpert in te roepen. Zo ben je er zeker van dat alles juist aangepakt wordt en de vochtverschijnselen niet meer zullen terugkeren.

Hoe worden vochtige muren droog gemaakt? En hoe kan je vochtproblemen in de toekomst voorkomen?

Ventilatie

Hoe je vochtige muren kan uitdrogen, hangt af van het soort vochtprobleem. Gaat het om condensvocht? Dan is ventilatie ontzettend belangrijk. Condens vormt zich wanneer de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte te hoog is. In de badkamer, na een warme douche bijvoorbeeld. Er hangt dan veel waterdamp in de lucht en die slaat neer op koude oppervlaktes zoals muren of plafonds. Zo vormen zich waterdruppeltjes op de muren. Na verloop van tijd dringen die druppels binnen in het bouwmateriaal en vormen ze een lokale vochtplek.

Ventilatie is de beste manier om dit soort vochtprobleem te verhelpen. De vochtige lucht wordt dan vervangen door verse, droge buitenlucht. Er hangt geen waterdamp meer in de lucht en condens krijgt geen kans. Een vochtige muur in een ruimte die goed geventileerd wordt, kan zo uitdrogen.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Muurinjecties

Is het vochtprobleem door condens al verder gevorderd? Of kampt je woning met opstijgend vocht? Dan zal ventilatie alleen niet volstaan. De populairste behandeling bij dat soort vochtproblemen is een muurinjectie.

Een vochtexpert van Vochtprotect komt dan langs om het vochtprobleem in kaart te brengen. Vervolgens zal de expert gaten boren in de vochtige muur. Die worden opgevuld met een vochtwerende gel. De gel hardt uit en vormt als het ware een nieuwe barrière tegen het opstijgend vocht. De muur kan zo helemaal uitdrogen.

Vochtproblemen in de kelder oplossen

In een kelder zal een muurinjectie meestal niet voldoende zijn. Keldermuren zijn extra gevoelig aan vochtproblemen. Zie je vochtplekken op verschillende muren of staat er zelfs water in je kelder? Dan zal een kelderbekuiping nodig zijn. Onze vakmannen brengen dan verschillende lagen van een waterafstotende cementmengeling aan op de muur. De kelder wordt bekuipt en je kan de ruimte terug gebruiken als voorheen.

Is de kelder zo vochtig dat er water binnendringt en de vloer steeds blank staat? Dan is een kelderdrainage de oplossing. We brengen in dat geval een pompsysteem met een noppenmembraan aan dat je kelder continu leegpompt.

Herstellen van lekken of scheuren

Heb je te maken met een vochtprobleem door een lekkende leiding? Dan moet je in de eerste plaats natuurlijk een loodgieter contacteren om het lek te herstellen. Eenmaal dat gebeurd is, moet je de ruimte vaak ventileren. In het beste geval verdwijnt de vochtplek zo vanzelf. Is de vochtplek te groot, dan komen onze vochtexperts graag langs om de muur te injecteren.

Hoe kan je vochtproblemen voorkomen?

Ventilatie, ventilatie en nog meer ventilatie. Het is ontzettend belangrijk om ruimtes goed te ventileren. Zo voorkom je vochtproblemen door condens en de schimmels die daarbij komen kijken. Heb je recent een vochtprobleem in je woning gehad? Dan moet je die ruimtes extra blijven ventileren om te voorkomen dat de vochtverschijnselen terugkeren.

Een andere manier om je woning tegen vocht te beschermen, is vochtwerende verf. Dat is vooral interessant in vochtige ruimtes zoals de badkamer, de keuken en de wasplaats. Dit soort verf vormt een waterafstotende laag tussen de muur en de waterdamp die in de ruimte hangt. Condensdruppeltjes kunnen op die manier niet binnendringen in de muur.

Last van vochtige muren? Vochtprotect helpt je muren droogmaken

Ben je op zoek naar een expert die de vochtige muren in je woning kan uitdrogen? Bij Vochtprotect helpen we je graag. Onze experten komen langs om het vochtprobleem eerst grondig te analyseren en vervolgens een behandelplan uit te dokteren. Het resultaat: een droge woning zonder vochtproblemen. Onze vochtdiagnose is helemaal gratis en volledig vrijblijvend. Neem contact met ons op en maak een afspraak.