Loskomend pleisterwerk? Wijst dat op vocht in de muur?
Loskomend pleisterwerk, het lijkt een onschuldig probleem. Even snel bepleisteren en de klus is geklaard. Maar niets is minder waar. Vaak wijst loskomend pleisterwerk namelijk op een onderliggend vochtprobleem. Een vochtexpert contacteren voor vochtbestrijding is dan dus een betere reactie.
Maar hoe herken je vocht in de muur? En hoe kunnen vocht en loskomend pleisterwerk bestreden worden?
Loskomend pleisterwerk kan op vocht in de muur wijzen
Loskomend pleisterwerk, het is een signaal van vochtproblemen. Pleisterwerk hecht zich door vocht niet goed meer aan de muur. Er kunnen door vocht ook bulten ontstaan, waardoor het pleisterwerk barsten vertoont en afbrokkelt. Opstijgend vocht in de muur brengt bovendien zouten met zich mee. Ook die kunnen het pleisterwerk doen loskomen.
Vraag je gratis vochtdiagnose aan
Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05
Merk je dat pleisterwerk loskomt, dan moet er dus een belletje gaan rinkelen. Wat je niet moet doen is meteen naar een doe-het-zelfzaak rijden om nieuwe pleister te kopen. Een nieuwe laag pleister bovenop de oude zal het vochtprobleem namelijk niet verhelpen. Nodig in de plaats een vochtexpert uit die kan nagaan of er sprake is van vocht in de muur.
Vooraleer je gaat herbepleisteren, moet dan ook eerst het vochtprobleem verholpen worden. Dat is belangrijk om de stabiliteit van je woning te vrijwaren en je gezondheid te beschermen. Een vochtige muur, de ideale broeihaard voor schimmels, creëert overigens een ongezonde leefomgeving.
Hoe ontstaat vocht in de muur?
In de meeste gevallen is loskomend pleisterwerk te wijten aan opstijgend vocht. Vooral bij oudere woningen komt dit probleem voor. De waterkering onder de woning werkt dan niet meer zoals het moet en vocht uit de ondergrond slaagt erin om naar boven te dringen. Zo geraken de onderste bakstenen verzadigd met grondwater en stijgt het vocht baksteen per baksteen hoger.
In mindere mate kan loskomend pleisterwerk ook veroorzaakt worden door doorslaand vocht. Barsten in de gevel zijn dan de boosdoener. Via die scheuren in bakstenen of voegen kan regenwater naar binnen dringen. Zo komt water in contact met het pleisterwerk en brokkelt de pleister af. Voor het droogmaken van muren bestaan meerdere technieken.
Hoe herken je een vochtprobleem bij loskomend pleisterwerk?
Het kan ook gebeuren dat het pleisterwerk niet goed aangebracht werd of aan vervanging toe is en daarom begint los te komen. Hoe kan je dan een vochtprobleem herkennen? Meestal gaat loskomend pleisterwerk door vocht gepaard met witte zoutkringen op de pleister. Heb je behangpapier of verf op dezelfde muur, dan is het waarschijnlijk dat ook dat zal loskomen of afschilferen. Verder kan er ook een muffe geur in huis hangen en opstijgend vocht kan zelfs plinten onderaan de muur doen loskomen. Zie je een vochtplek verschijnen, dan is alle twijfel weggenomen en neem je best zo snel mogelijk contact op met een vochtexpert.
Vochtproblemen komen het vaakst voor in oudere woningen. Bakstenen worden door de decennia heen namelijk steeds brozer, poreuzer en nemen bijgevolg makkelijker water op. Maar dat betekent niet dat nieuwe woningen gevrijwaard zijn van vocht. Door constructiefouten kunnen ook daar vochtproblemen optreden.
Hoe wordt een vochtprobleem opgelost?
Opstijgend vocht met loskomend pleisterwerk tot gevolg behandelen we doorgaans met een muurinjectie. Eerst wordt het vochtige pleisterwerk weggehaald en de muur onderzocht. Onze vakmannen boren vervolgens gaten in de aangetaste muur en vullen die op met een vochtafstotende gel. Dat product hardt uit en vormt zo een ondoordringbare barrière binnenin de muur. Het vocht kan niet langer opstijgen in de muren en de bakstenen kunnen uitdrogen. Vooraleer je terug bepleistert, moet je de muur volledig laten uitdrogen, wat enkele weken tot zelfs maanden kan duren.
Ligt doorslaand vocht aan de bron van het probleem, dan is een gevelimpregnatie aangewezen. We zullen de barsten dan herstellen en de hele gevel benevelen met een vochtwerend middel. Die gevelimpregnatie, ook wel hydrofuge genoemd, is bijzonder efficiënt. Regenwater druppelt van de gevel naar beneden en komt niet in contact met het bouwmateriaal. Zo voorkom je niet alleen doorslaand vocht en loskomend pleisterwerk, maar ook groenaanslag op de gevel.
Komt pleisterwerk los bovenaan de muur in de badkamer of de keuken, dan kan het probleem ook door condens veroorzaakt worden. De enige oplossing is dan om de natte ruimte goed te verluchten. Is dat niet mogelijk, dan raden we je aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren.
Loskomend pleisterwerk herstellen? Vochtprotect helpt je uit de nood
Heb je last van loskomend pleisterwerk? Dan is het een goed idee om een vochtexpert uit te nodigen. De professionals van Vochtprotect komen graag bij je langs om het loskomend pleisterwerk in je woning onder de loep te nemen. Zo kunnen we achterhalen of er sprake is van een vochtprobleem.
Onze vakmannen zijn experten en weten precies hoe ze het vocht kunnen bestrijden. We komen graag langs om het vochtprobleem in kaart te brengen en we stellen je een gepaste behandeling voor. Contacteer ons voor meer informatie.
Recente Posts
- Vochtproblemen in woningen tijdens de herfst en winter: oorzaken en oplossingen
- Vochtproblemen in spouwmuren: hoe los je het op?
- Vochtproblemen in de kelder na een overstroming
- Vochtproblemen door slecht onderhouden buitenmuren: zo los je ze op
- Vochtproblemen door slecht uitgevoerde renovaties: de 5 meest voorkomende fouten