Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken

Actiebeeld van uitvoerder die een muur aan het behandelen is tegen opstijgend vocht

Vochtproblemen in huis zijn niet alleen vervelend, maar ze kunnen ook ernstige schade aan je woning en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je merkt dat vocht een probleem is in jouw huis, is het essentieel om snel actie te ondernemen. Maar wat zijn de kosten om vochtproblemen aan te pakken, en welke premies zijn beschikbaar om de kosten te helpen dragen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Hoe dringt vocht je woning binnen?

Hoeveel het kost om vocht in huis aan te pakken, varieert sterk. De prijs is afhankelijk van de gekozen behandeling en de omvang van het probleem. Hoe we vocht aanpakken, en hoeveel je dus zal betalen, hangt af van het soort vochtprobleem.

  • Doorslaand vocht: ontstaat wanneer regenwater door de buitenmuren van je huis sijpelt
  • Opstijgend vocht: wanneer grondwater door de fundering van je huis omhoog wordt gezogen en er zich vochtplekken onderaan de muren vormen
  • Condensatie: ontstaat door te hoge luchtvochtigheid binnenshuis en kan leiden tot schimmelvorming en houtrot
  • Lekkages in het dak of de waterleidingen kunnen vochtproblemen veroorzaken
  • Water in de kelder

Hoe kan je vocht in huis aanpakken en hoeveel kost het?

Eenmaal we weten waar het vocht precies vandaan komt, kunnen we uitzoeken welke behandeling we het beste inzetten. We vertellen je graag meer over de verschillende opties.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht treedt op wanneer grondwater door de fundering van een huis omhoog wordt gezogen, waardoor muren en vloeren vochtig worden. Enkele effectieve methoden om opstijgend vocht aan te pakken zijn:

1. Injecteren van vochtwerende gel of vloeistof

Hierbij boren we gaten in de aangetaste muur die we vervolgens injecteren met een vochtwerende gel of vloeistof. Die stof hardt uit en creëert een nieuwe barrière tegen het opstijgend vocht.

Doorgaans zijn muurinjecties voldoende. Hoeveel je betaalt, hangt af van de omvang van het vochtprobleem, het bouwmateriaal en de injectiestof. Een richtprijs is 100 euro per lopende meter.

2. Plaatsen van vochtwerende membranen

Vochtwerende membranen worden aan de binnenkant van de muur geplaatst om het opstijgend vocht tegen te houden. Dit kan de muren beschermen tegen verdere schade

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater door de buitenmuren van een huis sijpelt. De gevel moet dan dus aangepakt worden.

1. Gevelrenovatie

Is de gevel oud en aan vervanging toe? Dan is het een goed idee om de beschadigde gevelbekleding, zoals bakstenen of pleisterwerk, te vervangen. De met vocht aangetaste gevelbekleding halen we dan weg en in de plaats komt een nieuwe gevel. Dat kan met crepi, steenstrips of nog iets anders.

Dit is overigens ook het ideale moment om de gevel te isoleren. Zo bespaar je tot wel dertig procent op de energiefactuur. We brengen dan gevelisolatiepanelen aan op de muren en dekken die af met een nieuwe gevelbekleding.

Hoeveel je betaalt voor een gevelrenovatie hangt van ontzettend veel factoren af. Contacteer ons voor een offerte op maat.

2. Waterdicht maken van buitenmuren

Bevindt de gevel zich nog in goede staat? Dan volstaat het om kapotte bakstenen en voegen te vervangen en scheuren op te vullen. Vervolgens voeren we een hydrofuge uit. Daarbij brengen we een waterdichte coating aan op de buitenmuren die voorkomt dat regenwater kan doordringen en de binnenmuren bereiken.

Voor een gewone hydrofuge moet je ruwweg rekenen op een prijs van 1.000 tot 1.500 euro.

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer vochtige lucht in huis condenseert op koude oppervlakken, zoals ramen, muren en plafonds.

1. Verbeteren van ventilatie

Zorg voor goede ventilatie in je huis om vochtige lucht af te voeren. Is gewone ventilatie via ramen geen optie of onvoldoende, dan raden we je aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren.

Voor een geavanceerd ventilatiesysteem van het type D moet je rekenen op een prijs vanaf 5000 euro incl. plaatsing.

2. Isoleren van koude oppervlakken

Mogelijk wordt de condensatie veroorzaakt door een koudebrug. Dat is een plek waar de opgewarmde binnenlucht in aanraking komt met een slecht geïsoleerde – en daardoor koude – muur. Door koude oppervlakken te isoleren, voorkom je dat vochtige lucht condenseert op die plekken.

Financiële steun en premies voor vochtproblemen

Gelukkig zijn er verschillende financiële steunmaatregelen en premies beschikbaar om je te helpen bij de kosten van vochtbestrijding. Enkele van de belangrijkste premies en subsidies zijn:

Mijn VerbouwPremie voor vochtbestrijding

De Mijn VerbouwPremie is een verzamelpremie die je kan aanvragen voor allerhande renovatiewerken. Die premie integreert de meeste oude renovatie- en energiepremies, waaronder ook premies voor vochtbestrijding. Je kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor verschillende categorieën van werken, zoals het behandelen van binnenmuren tegen optrekkend vocht, muren tegen kelder- of huiszwam of draagvloeren tegen zwammen en insecten.

Hoeveel je krijgt, hangt af van je gezinssituatie en inkomen. In het beste geval krijg je tot de helft van het factuurbedrag terugbetaald. Het gebouw moet wel minstens 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum en de werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer. De aanvraag van de Mijn VerbouwPremie kan online worden ingediend via het digitaal loket.

Gemeentelijke premies en subsidies

Naast de Mijn VerbouwPremie bieden sommige gemeenten en steden ook eigen subsidies aan. Hoeveel die premies bedragen en welke voorwaarden er gelden, is verschillend voor elke gemeente. Controleer online bij jouw gemeente welke premies er zijn.

Vochtproblemen oplossen is besparen op de lange termijn

Hoewel het aanpakken van vochtproblemen initieel kosten met zich meebrengt, zal de behandeling op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren. Vochtproblemen kunnen namelijk leiden tot structurele schade aan je huis, wat de waarde van je woning zal verminderen. Daarnaast kan vocht ook gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen en allergieën.
Door vochtproblemen effectief aan te pakken, zorg je niet alleen voor een gezonder binnenklimaat, maar behoud je ook de waarde van je huis.

Daarnaast kunnen energie-efficiënte verbeteringen bijdragen aan lagere energiekosten op lange termijn. Twijfel dus niet en neem contact op met een vochtexpert zodra je de eerste tekenen van vochtproblemen opmerkt; Hoe sneller je erbij bent, hoe goedkoper de behandeling.

Vochtprotect helpt je om vochtproblemen in huis aan te pakken

Vochtproblemen in huis kunnen ernstige gevolgen hebben voor je woning en je gezondheid. Het is dan ook van vitaal belang om vocht zo snel mogelijk aan te pakken. Hoeveel je betaalt voor het bestrijden van vocht in huis, hangt af van de aard en de omvang van het vochtprobleem en de behandelingsmethode. Er zijn wel verschillende premies en steunmaatregelen die de financiële last verlichten.
Neem vandaag nog contact met ons op om de vochtproblemen in huis aan te pakken. We komen dan langs om het vochtprobleem onder de loep te nemen en een doeltreffende behandeling voor te stellen.