Langdurige condensatie op de ramen? Let op voor vochtproblemen

condensatie en vocht

Word je wakker met aangedampte ramen in de slaapkamer die niet weg lijkt te gaan? Of heb je last van langdurige condensatie op de ramen na een warme douche? Dan kampt je woning mogelijk met een vochtprobleem. Hieronder vertellen we je hoe je weet of je woning met een vochtprobleem kampt en wat je kan doen aan langdurige condensatie op de ramen.

Hoe ontstaat condens op ramen aan de binnenkant?

Condens aan de binnenkant van de ramen heeft te maken met een hoge luchtvochtigheid. Condensatie komt vooral voor in de badkamer en de keuken. Daar wordt gedoucht en gekookt en dat zorgt voor veel waterdamp in de lucht. Ook in de slaapkamer kan zich condens vormen. Je ademt namelijk waterdamp uit.

Wanneer die waterdamp in contact komt met koude oppervlaktes, zoals een raam, een muur of een plafond, ontstaat condens. De waterdamp koelt dan plots af en er vormen zich waterdruppeltjes. In principe is condens onschadelijk en gaat die snel uitdrogen. Blijft de condens echter lang hangen op de muren of het plafond? Dan kan er zich echter een vochtplek vormen. En condensatie brengt al snel schimmels met zich mee. Die ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Waaraan kan langdurige condensatie op de ramen te wijten zijn?

Blijft de condensatie lang hangen op de ramen, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Er zijn enkele situaties die condens in de hand werken.

Een gebrek aan ventilatie

Onze moderne woningen zijn uitstekend geïsoleerd. Vroeger werd waterdamp op natuurlijke wijze afgevoerd via spleten en kieren in de muren en onder de deuren. Zo werd er automatisch geventileerd en kon de waterdamp niet neerslaan op de muren of ramen. Tegenwoordig wonen we in winddichte huizen. Zo besparen we stookkosten, maar er wordt wel nog amper geventileerd.

Wat je daaraan kan doen? Een mechanisch ventilatiesysteem installeren. Een ventilator voert dan vochtige lucht af en vervangt die door droge buitenlucht. Ventilatie is niet alleen goed om langdurige condensatie te voorkomen, maar het zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit. Je kan ook het badkamerraam openzetten na een warme douche of de keuken verluchten na het koken, maar in de winter is dat allesbehalve aangenaam.

Een onderliggend vochtprobleem

Komt de condensatie snel terug nadat je het raam even opengezet hebt of je ventilatie eigenlijk wel goed werkt? Dan heeft je woning mogelijk te maken met een onderliggend vochtprobleem. Het is mogelijk dat er sprake is van opstijgend vocht of doorslaand vocht. Het vocht uit de ondergrond vindt dan een weg naar boven via de bakstenen of regenwater kan via een lekke gevel naar binnen sijpelen. In die gevallen ligt de luchtvochtigheid in huis standaard hoger en treedt er dus makkelijker condensatie op.

Nodig een vochtexpert uit om het vochtprobleem te lokaliseren

Hoe weet je of je te maken hebt met een vochtprobleem in huis? Enkel een vochtexpert kan daarover uitsluitsel bieden. De experts van Vochtprotect komen graag vrijblijvend bij je langs om na te gaan of je woning kampt met een vochtprobleem. We hebben de nodige kennis en ervaring om vocht op te sporen en de geschikte behandeling op te starten. Zo ben je snel verlost van dat vochtprobleem en die langdurige condensatie op de ramen.

Langdurige condens op de buitenkant van het raam

Ook aan de buitenkant van het raam kan er condens optreden. Dat gebeurt vooral in de vroege uurtjes. Wanneer het ’s nachts sterk afkoelt en de temperatuur daarna snel stijgt, kan de net opgewarmde lucht ook neerslaan op de buitenkant van het raam. Daar kan je zelf echter niets aan doen. Het is dus geen signaal dat je woning met een vochtprobleem zit.

Wat wel wijst op een probleem is condens tussen dubbel glas. Wanneer dat gebeurt, betekent dat dat je dubbel raam niet langer luchtdicht is. Er kan dan koude lucht van buiten of warme lucht van binnen ontsnappen via het raam. Het raam werkt dan niet langer isolerend en je vervangt het dus beter.

Wat is de oplossing voor langdurige condensatie op ramen

Er is maar één manier om langdurige condens op ramen aan te pakken: een ventilatiesysteem installeren. De vochtige lucht wordt dan afgevoerd en waterdamp krijgt niet de kans om neer te slaan op het raam. Verluchten helpt ook, maar zodra je het raam terug sluit, stapelt de waterdamp zich opnieuw op. Je lost het probleem dan slechts tijdelijk op.

Hebben je ramen vaak last van condens en vrees je voor vochtproblemen? Vochtprotect helpt je uit de nood

Heeft de binnenkant van het raam last van langdurige condensatie? De kans is groot dat de luchtvochtigheid in de ruimte steeds te hoog ligt en er een ventilatiesysteem moet komen. Maar mogelijk speelt er nog een ander vochtprobleem. Bij Vochtprotect verhelpen we alle vochtproblemen. Contacteer ons voor meer informatie over langdurige condensatie op ramen.