Hoe verloopt een vochtdiagnose?

opstijgend vocht meten

Vocht in huis: het is een reden tot paniek. Vocht kan namelijk flinke schade aan je woning en je gezondheid berokkenen. Hoe sneller je het vocht opspeurt, hoe makkelijker en goedkoper het vochtprobleem te verhelpen is. Vermoed je vocht in huis, dan loont het dus om een vochtexpert in te schakelen voor een vochtdiagnose. Bij Vochtprotect is die vochtdiagnose helemaal gratis en volledig vrijblijvend.

Wat is een vochtdiagnose eigenlijk precies?

Een vochtdiagnose wordt doorgaans uitgevoerd wanneer men al een vermoeden heeft van een vochtprobleem in huis. Soms zijn de aanwijzingen op vocht overduidelijk; vochtplekken op de muren of water in de kelder bijvoorbeeld. Maar soms verkeert het vochtprobleem nog in een beginstadium. Je ziet dan afbladderende verf, losgekomen plinten of merkt een muffe geur op. Een vochtdiagnose biedt dan uitsluitsel of er effectief vocht in huis aanwezig is.

Het is de bedoeling om tijdens de vochtdiagnose uit te dokteren waar het vochtprobleem precies vandaan komt. Is er sprake van opstijgend vocht? Heeft een gebrek aan ventilatie geleid tot een condensatieprobleem? Of zijn de vochtplekken op de muren te wijten aan barstjes in de gevel? Onze vochtexperts achterhalen het met de nodige vakkennis en professionele apparatuur.

Een vochtdiagnose kan ook preventief uitgevoerd worden. Wanneer je van plan bent om grote renovatiewerken te beginnen bijvoorbeeld. Zo kan je uitsluiten dat er een vochtprobleem in een beginstadium op de loer ligt en hoef je geen extra budget voor vochtbestrijding te voorzien.

Op welke manieren kan een vochtdiagnose plaatsvinden?

Bij het stellen van een vochtdiagnose doen we bij Vochtprotect een beroep op onze jarenlange ervaring en vakkennis. We hebben honderden vochtproblemen behandeld en weten heel precies hoe vocht in een woning zich kan gedragen en uitbreiden. Om onze vermoedens te staven, gebruiken we speciaal daarvoor ontwikkelde toestellen.

Vochtdiagnose met de calcium carbide test

Om exact vast te kunnen stellen hoe vochtig een muur is, kunnen we voorstellen om de calcium carbide test te gebruiken. Daarbij boren we op strategische plekken gaatjes van een bepaalde diepte en diameter in de met vocht aangetaste muur. Het gruis vangen we op in een testbuisje. We voegen er calcium carbide aan toe en zo kunnen we vaststellen hoeveel vocht er zich precies in de muur bevindt en hoe diep dat vocht zich in de muur genesteld heeft. Dat helpt ons later om heel doelgericht muurinjecties met waterafstotende gels of vloeistoffen uit te voeren. Een behandeling op maat van jouw muur dus.

vochtbestrijding aalst

Vochtdiagnose met een hygrometer

Een ander instrument dat kan gebruikt worden voor vochtbestrijding is de hygrometer. Dat is een toestel dat de relatieve luchtvochtigheidsgraad meet. Het kan nuttig zijn om na te gaan hoe erg het gesteld is met de luchtkwaliteit bij vochtproblemen door condens. In de praktijk is een hygrometer meestal overbodig. Condens is te wijten aan een gebrek aan ventilatie en wanneer je daar last van hebt, is de enige oplossing om meer ventilatie te voorzien. Dat kan door de ramen vaker open te zetten, maar nog beter is om te waken over de luchtvochtigheidsgraad met een mechanisch ventilatiesysteem.

Kan je zelf een vochtdiagnose stellen?

Het is belangrijk om zelf te controleren op vocht. Is het vochtprobleem al met het blote oog zichtbaar, dan nodig je beter zo snel mogelijk een vochtexpert uit om na te gaan waar het vocht precies vandaan komt en hoe het terug uit je woning verjaagd kan worden.

Vermoed je een vochtprobleem, maar ben je niet helemaal zeker? Dan kan je zelf een stukje aluminiumfolie vastkleven op de muur. Na een vijftal dagen controleer je dan op druppeltjes aan de binnenkant van de folie. Is het daar nat, dan heeft je vochtdiagnose aangetoond dat je mogelijk te maken hebt met opstijgend vocht of doorslaand vocht. Ook dan neem je beter zo snel mogelijk een vochtexpert onder de arm.

Er zijn nog andere signalen die wijzen op vocht in huis. Merk je loskomende plinten, afhangend behang en afbladderende verf of pleisterwerk? Dan mag je uitgaan van vochtproblemen. Ook koude plekken op de muur kunnen de aanwezigheid van vocht verraden, net als een doffe, muffe geur in huis.

Is een vochtdiagnose gratis?

Bij Vochtprotect is de vochtdiagnose helemaal gratis. We komen graag naar jouw woning om je vermoedens van vocht in huis onder de loep te nemen. Met onze apparatuur en ervaring gaan we op zoek naar de oorzaak van het vochtprobleem in huis en we zoeken ook hoe ver dat vocht zich door je muren verspreid heeft. Vervolgens stellen we geheel vrijblijvend een offerte op nadat we een behandelplan uitgedokterd hebben.

Vochtprotect biedt een gratis vochtdiagnose aan bij jou in de buurt

Vocht in je woning is niet meteen waar je op zit te wachten. Of het nu gaat om condens, doorslaand of opstijgend vocht, de experts van Vochtprotect komen graag bij je langs om de oorzaak van het vocht in je woning te achterhalen. Onze vochtdiagnoses voeren we uit met professionele middelen en zijn bijzonder nauwkeurig. Zo kunnen we een geschikt behandelplan voorstellen. Hoe sneller je vocht aanpakt, hoe beter. Zo vermijd je gezondheidsproblemen en problemen aan je woning. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies en maak een afspraak.