Hoe maken we een vloer waterdicht in je kelder?

Vochtprotect in actie

Een kelder is gevoelig voor vochtproblemen. De ondergrondse ruimte wordt omgeven door vochtige ondergrond en dat kan na verloop van tijd zijn tol eisen. Een betonnen keldervloer is uitstekend bestand tegen opstijgend vocht, maar zelfs de keldervloer kan het begeven.

In dat geval moet je een keldervloer zo snel mogelijk terug waterdicht maken. Zo vermijd je grotere vochtproblemen in je woning. Hieronder vertellen we je hoe dat in zijn werk gaat.

Wat als de vloer van je kelder niet waterdicht is?

De kelder ligt onder de grond en krijgt te maken met grondwater. Hoe hoger het grondwaterpeil ligt of hoe groter de grondwaterdruk is, hoe sneller je keldervloer problemen kan vertonen.

In elk geval is het belangrijk om een niet-waterdichte kelder zo snel mogelijk aan te pakken. Actie ondernemen is de boodschap, want vocht in huis is niet onschuldig. Het vocht tast de bakstenen namelijk aan. Ze worden minder stevig, zijn poreus en dus ook minder stabiel. Dat is natuurlijk niet de bedoeling bij dragende muren. In het ergste geval kan het vocht zelfs tot op de gelijkvloerse verdieping voor problemen zorgen. Er kunnen daar dan vochtplekken op de muren verschijnen.

Hoe komt het dat de vloer van je kelder niet langer waterdicht is?

Een betonnen keldervloer is bijzonder stevig en ook erg waterdicht. Het is natuurlijk niet voor niets dat keldervloeren doorgaans uit beton vervaardigd worden. Maar toch kan het gebeuren dat je keldervloer barsten of scheurtjes vertoont. Dat kan gebeuren na jarenlange blootstelling aan de gure weersomstandigheden.

Een andere oorzaak van een lekke keldervloer is een zogenaamd grindnest. Daarbij werd het beton niet goed gemengd en is er een verzameling steentjes grind aan elkaar blijven kleven. Dat stukje grind in het beton is niet zo waterdicht als de rest van de vloer en vormt dus een zwakke plek. Daarlangs kan opstijgend vocht binnendringen.

De zwakste plek van de kelder is echter de kimnaad. Dat is de plek waar de keldervloer en de keldermuur samenkomen. Daarlangs kan makkelijker vocht binnendringen. Haal die twee dus niet door elkaar. Staan er plassen in de kelder, dan is de keldervloer lang niet altijd de oorzaak.

Hoe maken we een keldervloer waterdicht?

We kunnen de lekke keldervloer op verschillende manieren terug waterdicht maken.

  • In het beste geval is er enkel een klein scheurtje te zien in de keldervloer. Dan kunnen we de keldervloer lokaal herstellen. Dat gebeurt door middel van een injectie. Onze vakmannen komen dan langs om de barst op te vullen met een speciaal daarvoor ontwikkeld vochtwerend middel. Zo wordt het geheel terug waterdicht.
  • Hebben we te maken met een groter probleem van vocht in de kelder? dan zal een andere oplossing nodig zijn. Een keldervloer die niet waterdicht is, vereist een grondige aanpak. We moeten dan denken in de richting van een kelderbekuiping. In dat geval brengen we verschillende lagen van een waterdicht cementmengsel aan op de keldermuren en de keldervloer. Zo kan het binnendringende vocht niet langer schade aanrichten. We creëren als het ware een nieuwe, waterdichte kelder binnenin de oude, niet-waterdichte kelder. Zo kan je de ruimte terug gebruiken zoals voorheen.

Vergeet ventilatie niet voor een waterdichte kelder

Naast opstijgend vocht zorgt ook condensatie voor vochtproblemen in de kelder, zelfs in een volledig waterdichte kelder. Doorgaans kunnen ondergrondse kelders niet verlucht worden door een gebrek aan ramen. Net als in badkamers treedt er daarom condens op in de kelder. Zo ontstaan er vochtplekken die snel schimmels lokken. Een mechanisch ventilatiesysteem kan die problemen vermijden en je kelder ook langs binnen waterdicht houden.

Is je keldervloer niet langer waterdicht? Vochtprotect lost vochtproblemen op!

Een natte keldervloer moet altijd aangepakt worden om nog grotere vochtproblemen te vermijden. Bij Vochtprotect verjagen we het vocht in de kelder gegarandeerd. Onze vakmannen hebben vele jaren ervaring en weten precies hoe ze keldervloeren waterdicht moeten maken. We onderzoeken eerst waar het vochtprobleem in de kelder precies vandaan komt en starten daarna de gepaste behandeling op. Zo is je kelder snel terug waterdicht. Neem vandaag nog contact met ons op.