Hoe een kelder waterdicht maken langs binnen?

Vochtprotect in actie

Vocht in de kelder is helaas geen uitzondering in Vlaanderen. Wie met vochtproblemen kampt in de kelder, laat die beter zo snel mogelijk oplossen. Een vochtige kelder kan flink wat problemen veroorzaken. Een kelder waterdicht maken langs binnen kan op verschillende manieren. Hoe we de keldermuren terug waterdicht krijgen, hangt af van waar het water vandaan komt.

Vochtige kelder? Laat de muren dan snel waterdicht maken langs binnen

Last van water in de kelder? Dan ben je niet alleen. Kelders in Vlaanderen krijgen bijna altijd vroeg of laat met vochtproblemen te maken. Dat hoeft ook niet te verrassen, want de kelder wordt omgeven door vochtige ondergrond. Regen en grondwater eisen na verloop van tijd hun tol.

Vochtige kelders worden onbruikbaar. Je gebruikt de kelder waarschijnlijk als opslagruimte, maar in een vochtige ruimte kan je voedingswaren beter niet bewaren. Bovendien zijn vochtige ruimtes allesbehalve gezond. De luchtkwaliteit is er niet opperbest en de muren zullen vaak geteisterd worden door schimmels. Die planten zich voort met sporen, die schadelijk zijn wanneer je ze inademt. Klachten aan de luchtwegen, hoofdpijn, keelpijn en ademhalingsmoeilijkheden zijn dan niet uit te sluiten. Wie de kelder graag terug wil gebruiken zoals voorheen of plannen heeft om de kelder om te toveren tot een extra slaapkamer of een feestruimte, laat die kelder maar beter zo snel mogelijk terug waterdicht maken langs binnen.

Bovendien wacht je daar beter ook niet te lang mee. Hoe langer het vocht zich door de muren kan verspreiden, hoe moeilijker het is om het vocht terug te verdrijven. Een keldermuur waterdicht maken is makkelijker wanneer het vochtprobleem beperkt is. Grote vochtplekken vragen om ingrijpende en dus duurdere behandelingen.

Hoe kunnen we een kelder waterdicht maken langs binnen?

De boodschap is duidelijk: een kelder waterdicht maken langs binnen is een klusje dat hoog op je to-do-lijstje moet staan. Een kelder waterdicht maken kan op verschillende manieren.

Een waterdichte kelder dankzij muurinjecties

In het beste geval volstaat een muurinjectie. Dat is de behandeling die we gebruiken om opstijgend vocht uit de benedenverdieping te verdrijven door de wanden in te spuiten. Ook in de kelder kan een muurinjectie ingezet worden, maar dan enkel en alleen wanneer het vochtprobleem door een lokale zwakke plek veroorzaakt wordt. In dat geval volstaat het om die kleine scheurtjes en barstjes te injecteren met een vochtwerend middel. Daarvoor boren we gaatjes rondom en in de zwakke plek. Die vullen we op met een injectiegel die vocht tegenhoudt.

Het grote voordeel van deze methode is dat ze snel toepasbaar is en je de kelder dus snel terug zal kunnen gebruiken. Je hoeft de muur enkel eerst een paar weken droogtijd te geven. Daarna kan je opnieuw bepleisteren en schilderen.

"Actiefoto Vochtprotect in Lede"

Keldermuren waterdicht maken met bekuiping

In de meeste gevallen volstaat een muurinjectie helaas niet. Vaak worden natte keldermuren veroorzaakt door een groter probleem. Vaak ligt de constructie zelf aan de bron van het probleem. De meeste kelders zijn uitgerust met een waterdichting. Dat is een laagje kunststof tussen de bakstenen of tegen de fundering dat vocht uit de ondergrond moet tegenhouden. Bij oude huizen kan die waterkering afwezig zijn en bij de meeste oudere woningen geraakt die waterkering op den duur defect. Het water kan dan toch in contact komen met de bakstenen van je kelder. Het gevolg: vochtplekken.

Daarnaast liggen sommige woningen in een gebied met een hoge waterdruk of met een hoog grondwaterpeil. Er zit dan veel water in de ondergrond. Na jaren aan blootstelling kunnen bakstenen bezwijken en het vocht beginnen op te nemen. Ook dan ontstaan natte keldermuren die je terug waterdicht moet maken langs binnen.

In die gevallen zullen onze experten een kelderbekuiping aanbevelen. De keldermuren zullen dan helemaal worden gestript worden. Vervolgens brengen we verschillende lagen van een nieuw, waterdicht cementmengsel aan. We bouwen als het ware een nieuwe kelder binnenin de kelder. Het is een bijzonder efficiënte methode om de keldermuren langs binnen waterdicht te maken.

Kelder cementeren

Een kelderdrainage om de kelder langs binnen waterdicht te maken

Staat er altijd water in de kelder? Dan zullen we mogelijk een kelderdrainage moeten uitvoeren. De grondwaterdruk is dan te groot om een kelderbekuiping te plaatsen. We zorgen dan voor een pompsysteem dat aan de keldermuren en keldervloer bevestigd wordt en het binnendringende water continu afvoert. Dat hele systeem wordt zorgvuldig verstopt achter nieuwe keldermuren en;vloer zodat je de kelder terug als voorheen kan gebruiken.

Kelder dichtmaken langs binnen? Vochtprotect helpt je kelder droogmaken

Ben je op zoek naar een expert die de vochtige muren in je kelder langs binnen kan uitdrogen? Bij Vochtprotect helpen we je graag. Onze experten komen langs om het vochtprobleem in de kelder eerst grondig te analyseren en vervolgens een behandelplan uit te dokteren. Het resultaat: een droge kelder zonder vochtproblemen. Onze vochtdiagnose is helemaal gratis en volledig vrijblijvend. Neem contact met ons op en maak een afspraak.