Vochtproblemen hebben verschillende oorzaken en manifesteren zich op andere manieren. Zie je een vochtplek op een muur? Dan kan dat te wijten zijn aan condens, opstijgend vocht of doorslaand vocht. Elke soort vochtprobleem vraagt om een andere behandeling.

Heeft je woning in Dilbeek te kampen met vochtproblemen? Dan is het belangrijk om die snel te laten aanpakken door een expert.

Vochtproblemen zijn niet onschuldig

Heel wat woningen krijgen ooit met vochtproblemen te maken, maar dat betekent niet dat ze onschuldig zijn. Vochtige muren kunnen grote gevolgen hebben, niet alleen voor je woning, maar ook voor je gezondheid.

Wanneer het bouwmateriaal van de muur verzadigd raakt met vocht gaat het langzaam afbrokkelen. De muur verliest zo stabiliteit en dat is natuurlijk geen goed nieuws. Daarnaast vormen vochtplekken ook een broeihaard voor schimmels. Die schimmels produceren sporen die klachten aan de luchtwegen veroorzaken.

Heeft je woning in Dilbeek last van vocht? Dan is het belangrijk om die vochtproblemen snel aan te pakken.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Vochtproblemen door condens in Dilbeek

Condensatie zorgt voor vochtproblemen

In natte ruimtes zoals de badkamer, de keuken of de wasplaats zijn vochtproblemen door condens nooit veraf. In die ruimtes is de relatieve luchtvochtigheid hoog en hangt er veel waterdamp in de lucht. Die damp kan dan neerslaan wanneer het in contact komt met een koud raam, een koude muur of een koud plafond. Het gevolg: waterdruppeltjes die lokaal een vochtplek kunnen vormen.

Heel vaak gaat dit soort vochtproblemen gepaard met schimmelvorming. En dat is schadelijk voor je gezondheid.

De oplossing: ventileren

Vermoed je dat het vochtprobleem in je woning te wijten is aan condens? Dan moet je de ruimte goed ventileren. Een raam openzetten kan helpen, maar het is belangrijk dat de ruimte continu geventileerd wordt. Een mechanisch ventilatiesysteem biedt de oplossing. Vochtige lucht wordt dan afgevoerd en vervangen door verse, droge lucht. En dat zonder temperatuurverlies.

Vochtproblemen door opstijgend vocht in Dilbeek

Een defecte waterkering

Een andere vaak voorkomende oorzaak van vochtproblemen is opstijgend vocht. De vochtplekken bevinden zich dan onderaan de muur. De muur heeft water uit de ondergrond opgezogen en eenmaal de bakstenen verzadigd zijn met vocht, ontstaan er vochtplekken.

Problemen met opstijgend vocht komen vooral voor in oudere woningen. De waterkering van de woning, die een fysieke barrière vormt tussen de ondergrond en de funderingen, werkt dan niet meer zoals het moet.

De oplossing: muurinjecties of onderkapping

In de meeste gevallen volstaat een muurinjectie om opstijgend vocht een halt toe te roepen. We boren dan gaten in de aangetaste muur die we injecteren met een vochtwerende gel. Zo droogt de muur uit en kan het vocht niet langer opstijgen.

Is het vochtprobleem te groot, dan is mogelijk een onderkapping nodig. De muur wordt dan voorzien van een nieuwe waterkering die het vocht uit de ondergrond voor eens en voor altijd moet tegenhouden. Deze behandeling is erg ingrijpend en wordt enkel toegepast bij grote renovaties.

Vochtproblemen door doorslaand vocht in Dilbeek

Lekke gevels

Oude gevels vertonen soms kleine barstjes die door de jaren heen ontstaan zijn. Vorst eist zijn tol op je gevel. Via die scheurtjes kan water binnendringen. Binnenin ontstaan zo vochtplekken, meestal bovenaan de muur.

De oplossing: gevelimpregnatie

Om het vocht te stoppen, moeten de barstjes in de gevel gedicht worden. Daarna kunnen we een hydrofuge of gevelimpregnatie uitvoeren. Onze experts brengen een waterafstotende laag aan (die overigens helemaal kleurloos is). Zo kan water niet langer binnensijpelen en ook mos en algen zullen zich niet langer aan de bakstenen kunnen hechten.

Vochtige kelders in Dilbeek

Kelders bevinden zich in de vochtige ondergrond van Dilbeek. Niet vreemd dus dat er na verloop van tijd vochtproblemen in de kelder ontstaan. Het vocht uit de ondergrond dringt binnen in de muren en tast de bakstenen aan.

Merk je vochtplekken in de kelder? Dan lossen we die op met een kelderbekuiping. We brengen een nieuwe, waterafstotende laag aan langs de binnenkant van de kelder. Die laag, van cement, vormt een sterke barrière. Meestal is het ook nodig om een versterkte hiel aan te brengen op de naad tussen de muur en de vloer. Die plek is extra gevoelig voor vocht.

Vochtprotect verhelpt de vochtproblemen in je woning

Ben je op zoek naar een expert die het vocht uit je huis kan verjagen? Dan moet je bij Vochtprotect bvba zijn. We komen graag langs om het vochtprobleem eerst grondig in kaart te brengen. Onze vochtdiagnose is helemaal gratis en volledig vrijblijvend. Daarna stellen we een gepersonaliseerd behandelplan op. Zo kan jij op beide oren slapen en hoef je je nooit nog zorgen te maken over vochtproblemen. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan