Opstijgend vocht in huis: wat zijn de symptomen?

Heb je een woning in Aalst met een kelder of kruipruimte? Een kelder is een ideale plek om allerhande spullen op te bergen en het is dus superhandig om deze ruimte optimaal te kunnen benutten. Maar zo’n ondergrondse ruimte krijgt veel meer te maken met vocht of vochtgerelateerde problemen, waardoor de spullen die je in deze ruimte opbergt vernield kunnen worden.

Niet alleen is er sprake van een hoge luchtvochtigheidsgraad in de kelder (door het gebrek aan ventilatiemogelijkheden), maar ook opstijgend vocht komt vaak voor ondergrond. Opstijgend vocht veroorzaakt vooral problemen tijdens natte periodes omdat het overvloed aan vocht zich een weg baant door de muren en op die manier je kelder maar ook andere delen van je woning kan beschadigen. 

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Hoe komt opstijgend vocht in je kelder? 

Opstijgend vocht kan op verschillende manieren je kelder en woning in Aalst binnendringen. Eén van die manieren zijn via de klimnaden van je huis. Een klimnaad verbindt de vloer met de wanden. Meestal komt er dus vocht piepen bij de naad tussen de wanden van de kelder en de keldervloer. De betonnen vloer houdt het vocht misschien tegen, maar het kan helaas altijd blijven binnensijpelen via dergelijke naden. 

Toch kan het gebeuren dat het vocht wél binnensijpelt via de vloer, vooral als deze niet gemaakt is uit beton. Bij naden krijg je in de meest gevallen enkel te maken met vochtplekken. Bij opstijgend vocht via de vloer kan het gebeuren dat je kelder volledig vol water komt te staan. Als dit gebeurt, kunnen niet alleen de spullen die je hebt opgeborgen in de kelder beschadigd worden, maar ook andere delen van je huis. 

Opstijgend vocht: andere problemen

Heb je last van opstijgend vocht in je woning in Aalst? Dan kan dit op termijn ook andere problemen met zich meebrengen. Niet alleen kan je te maken krijgen met schimmels, zwammen of houtrot, maar ook je volledige fundering kan door het vocht schade oplopen. Bovendien is een lange blootstelling aan vochtige ruimtes nefast voor de gezondheid van de bewoners, vooral wanneer iemand reeds een aandoening heeft aan zijn luchtwegen, zoals astma. 

Daarnaast zullen muren door het vocht ook veel instabieler worden en zal de verf van de muren afbladderen of het behang beginnen loslaten. 

Vochtproblemen in Aalst? 

Woon je in Aalst en denk je last te hebben van vochtproblemen zoals opstijgend vocht? Of wil je je kelder volledig vochtvrij laten maken met kelderdichting zodat je deze kan benutten? 

Voor elk vochtprobleem groot of klein, kan je rekenen op de expertise van Vochtprotect. Onze specialisten weten van aanpakken en komen graag bij je langs in Aalst voor een grondige vochtanalyse van je kelder. Met hun jarenlange ervaring in het vak kunnen zij jou vlot en vakkundig verder helpen. Samen bespreken jullie de mogelijkheden en maken zij een concreet plan op indien gewenst. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan