Vocht in de kelder in Affligem

Last van vocht in de muren in Affligem? Dat is niet uitzonderlijk. Vocht komt in onze contreien vaak voor. We hebben dan ook te maken met een nat klimaat en grote temperatuurverschillen, de ideale omstandigheden voor vocht in huis.

Vocht kan op verschillende manieren in de muren verschijnen. Zo is er het bekende opstijgend vocht, maar ook condens, doorslaand vocht, lekkages en koudebruggen kunnen voor vochtige muren in Affligem zorgen.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Opstijgend vocht in de muren in Affligem

Opstijgend vocht is hardnekkig en komt helaas vaak voor in Affligem, voornamelijk in oudere woningen. Opstijgend vocht is water uit de ondergrond dat erin geslaagd is om de muren van je woning binnen te dringen. Dat kan gebeuren wanneer de waterkering van de woning, een fysieke barrière die ervoor zorgt dat de ondergrond niet in contact komt met de bakstenen en funderingen, niet meer werkt zoals het moet. In oude woningen is er soms zelfs geen waterkering aanwezig.

Heb je vocht in de muren in Affligem door opstijgend vocht? Dan is het fundamenteel om snel te handelen. Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem wordt en hoe duurder de behandeling zal zijn. In een vroeg stadium volstaat meestal een muurinjectie. We injecteren dan een vochtwerend middel in de aangetaste muur dat vocht voor eens en voor altijd buiten houdt. In zwaardere gevallen moeten we mogelijk de muren onderkappen om een nieuwe waterkering aan te brengen.

Condensvocht op de muren in Affligem

Condens is misschien wel het vaakst voorkomende vochtprobleem. Het treedt vooral op in natte ruimtes waar warm water gebruikt wordt, zoals de keuken en de badkamer, maar ook kelders en zolders zijn er gevoelig voor. Condens ontstaat wanneer er te veel waterdamp in de lucht hangt en die damp vervolgens neerslaat op koude oppervlaktes. Dat kunnen ramen en spiegels zijn, maar ook muren en plafonds. Zo kan vocht in de muren ontstaan.

Condensvocht kan zo het bouwmateriaal week maken en beschadigen. Bovendien brengt condens praktisch altijd schimmels met zich mee. Je hebt dan te kampen met een tweeledig probleem.

De oplossing is gelukkig eenvoudig: ventilatie. Indien het condensvocht in de muren in Affligem niet te ver gevorderd is, volstaat het doorgaans om de schimmels op een professionele manier te verwijderen en de ruimte te verluchten. Kan dat niet, dan is de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem wat je nodig hebt. Enkel zo voorkom je vochtige muren in de toekomst.

Doorslaand vocht in de muren in Affligem

Ook doorslaand vocht kan voor vocht in de muren zorgen. Dat is het geval wanneer de gevel niet meer in een goede staat verkeert. Via kleine scheurtjes of barstjes in de bakstenen of voegen kan dan regenwater in de binnenmuren terechtkomen.

De oplossing voor dit vocht in de muren in Affligem is een gevelimpregnatie, ook wel hydrofuge genoemd. Daarbij worden de barstjes in de gevel eerst hersteld en vervolgens benevelen we de hele gevel met een vochtwerend middel. Dat is een flinterdun, waterdicht laagje dat overigens volledig transparant is. Je gevel ziet er dus uit zoals altijd, maar is terug waterdicht. Geen vocht in de muren meer!

Vocht in de muren door lekkages in Affligem

Daarnaast kunnen ook lekkages voor vocht in de muren in Affligem zorgen. Dat gebeurt vooral in de badkamer, de keuken en de kelder; daar lopen de meeste leidingen. Is er een leiding die breekt, dan kan er heel snel, maar ook heel geleidelijk een vochtprobleem ontstaan. Een fijn scheurtje is voldoende om voor vocht in de muren te zorgen.

Is een lek de boosdoener, dan moet een loodgieter het lek verhelpen. De muur droogt daarna doorgaans vanzelf uit. Is de vochtschade te groot, dan is er wel een behandeling nodig.

Koudebruggen als oorzaak van vocht in Affligem

En tot slot zijn er ook nog koudebruggen. Die ontstaan wanneer de isolatie slecht geplaatst werd. Indien de isolatie een bepaald stuk van de muur of het plafond niet bedekt, ontstaat er daar een koude plek waar zich makkelijk condens vormt. De oplossing is eenvoudig: de isolatie repareren.

Last van vocht in de muren in Affligem? Vochtprotect helpt je uit de nood

Heeft een muur in je woning met vocht te kampen? Dan zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Het is belangrijk om de bron van het probleem te achterhalen zodat we de juiste behandeling kunnen opstarten. Bij Vochtprotect verhelpen we alle vochtproblemen. Contacteer ons voor meer informatie en we komen graag bij je langs om de situatie onder de loep te nemen.

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan