Wat zijn muurzouten en waarom zijn ze zo schadelijk?

muurzouten

Muurzouten: een witte, poederige stof op je muren. Ze zien er behoorlijk onschuldig uit (en worden vaak verward met schimmels), maar in de meeste gevallen is er meer aan de hand. Muurzouten onderaan de muur wijzen namelijk op opstijgend vocht. Dat is grondwater dat zich via de bakstenen door je muren verspreidt. Aanpakken dus, die muurzouten!

Wat zijn muurzouten?

Muurzouten, hygroscopische zouten of gewoon salpeter, is een wit zout dat in bepaalde gevallen op de muren kan verschijnen. Die zouten komen van nature voor in de ondergrond, maar kunnen zich via vochtige bakstenen verspreiden door de muren. Zo kan een witte zoutaanslag ontstaan op de binnenmuren van je woning.

Dergelijke muurzouten komen vaker voor in gebieden waar aan landbouw gedaan wordt. Er zitten daar door meststoffen extra veel chloriden en nitraten in de ondergrond. Ook dooizout kan ’s winters het zoutgehalte van de bodem gevoelig verhogen.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Hoe ontstaan muurzouten of hygroscopische zouten?

Muurzouten ontstaan meestal door opstijgend grondwater, maar ook op nieuwe muren kan een witte zoutaanslag ontstaan.

Muurzouten door opstijgend vocht

In het Vlaamse grondwater zitten behoorlijk hoge concentraties van nitraten en chloriden. In woningen met een defecte waterkering kunnen die zouten, vermengd in het grondwater, in contact komen met de bakstenen. De bakstenen zuigen de zouten op via poriën. Samen met het vocht banen de zouten zich een weg naar boven, steeds hoger in de muur.

Eenmaal de bakstenen verzadigd zijn met het zoute vocht, zal je de muurzouten opmerken onderaan de muur. Je herkent ze als een witte, poederachtige stof. Het gaat meestal om een horizontale lijn die zich over enkele meters verspreidt.

Muurzouten door vocht in het metselwerk

Muurzouten hoeven echter niet altijd op een onderliggend vochtprobleem te wijzen. Op pas gemetselde muren, die vochtig zijn geworden na een regenbui, kunnen zich eveneens muurzouten vormen. Wanneer de muur uitdroogt, komen zouten die van nature aanwezig zijn in de bakstenen, naar de oppervlakte. Als gevolg van een chemische reactie ontstaan zo zouten en kalk die een witte uitslag vormen op de nieuwe muur.

In dat geval hoef je geen actie te ondernemen. De witte muurzouten zullen vanzelf terug verdwijnen eenmaal de muur volledig uitgedroogd is. Geen reden tot paniek dus!

Zijn muurzouten schadelijk?

Muurzouten vormen in de eerste plaats een doorn in het oog. Je wil ze liever zo snel mogelijk weg hebben uit je woning. Maar de muurzouten kunnen ook schade berokkenen. Het pleisterwerk en de bakstenen kunnen aangetast worden door de zouten. Die muurzouten hebben een hygroscopisch karakter, wat betekent dat ze vocht aantrekken. De muur kan op die manier niet uitdrogen.

Nog ernstiger is het onderliggende vochtprobleem. Je kan muurzouten niet aanpakken zonder ook het opstijgend vocht te bestrijden. Opstijgend vocht verzwakt de bakstenen van je woning. Het bouwmateriaal raakt verzadigd met vocht en begint af te brokkelen. Zo komt de stabiliteit van de muur in het gedrang. Vocht gaat bovendien vaak gepaard met schimmels die een negatief effect op je gezondheid hebben.

Hoe kan je muurzouten behandelen?

Muurzouten kunnen eenvoudig behandeld worden. Gaat het om oppervlakkige muurzouten die ontstaan zijn op nieuwe muren, dan volstaat het om de zouten gewoon af te borstelen. Eenmaal de muur volledig uitgedroogd is, zullen ze niet meer terugkeren.

Is er echter sprake van opstijgend vocht, dan zal dat vochtprobleem aangepakt moeten worden. We bestrijden opstijgend vocht (en dus de bijhorende muurzouten) met een muurinjectie. Onze experts boren gaten op strategische plekken in de aangetaste muur, zo’n 10 tot 15 centimeter van elkaar en met een diameter van ongeveer 2 centimeter. Vervolgens injecteren we een vochtwerend middel in die gaten. Dat middel wordt opgenomen door de bakstenen en hardt helemaal uit. Zo ontstaat een vochtwerende barrière waar opstijgend vocht niet meer langs kan.

Gaat het om een grootschalig vochtprobleem, dan is mogelijk een onderkapping aan de orde. We breken de ruimte langs de muur dan uit en slijpen sleuven in het onderste deel van de muur. Op die manier kunnen we een nieuwe waterkering aanbrengen die vocht voor eens en voor altijd tegenhoudt.

Tip: om dergelijke grote werken te vermijden, is het belangrijk om muurzouten en opstijgend vocht in een vroeg stadium aan te pakken.

Muurzouten bestrijden? Vochtprotect verwijdert schadelijke muurzouten uit je woning

Muurzouten ben je liever kwijt dan rijk. Zijn de muurzouten op de muur te wijten aan een vochtprobleem? Dan moet het onderliggende vochtprobleem aangepakt worden om muurzouten (en schimmels) in de toekomst te vermijden.

Onze vakmannen zijn experten en weten precies hoe ze het vocht en de muurzouten kunnen bestrijden. We komen graag langs om het vochtprobleem in kaart te brengen en we stellen je een gepaste behandeling voor. Contacteer ons voor meer informatie.