Vloerverwarming en Vochtproblemen

vloerverwarming-vocht

Vloerverwarming heeft heel wat voordelen: een gelijkmatige warmteverdeling, goed voor het milieu en de energiefactuur en je hoeft je nooit nog zorgen te maken over koude voeten. Maar is het waar dat vloerverwarming vochtproblemen in de hand werkt? We onderscheiden feiten van fabels.

Hoe werkt vloerverwarming precies?

Voordat we de mogelijke vochtproblemen bespreken, is het belangrijk om te begrijpen hoe vloerverwarming werkt. Er zijn 2 soorten vloerverwarming: elektrische en watergedragen systemen.

  • Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektrische kabels of matten die onder de vloer zijn geïnstalleerd om de vloer op te warmen.
  • Watergedragen vloerverwarming werkt via buizen die warm water door de vloer laten stromen.

Beide systemen zorgen ervoor dat de vloer warmte afgeeft, wat een comfortabele en gelijkmatige temperatuur in de ruimte creëert, maar de voorkeur gaat zo goed als altijd uit naar de watergedragen vloerverwarming. Die is efficiënter en dus ook milieuvriendelijker.

Maar wat als de vloerverwarming niet naar behoren werkt? Kan dat echt leiden tot vochtproblemen in huis? Laten we de feiten en fabels van elkaar scheiden.

Fabels en Feiten over Vloerverwarming

Fabel 1: Slecht functionerende vloerverwarming veroorzaakt altijd vochtproblemen

Een van de meest voorkomende fabels is dat vloerverwarming die niet goed werkt automatisch vochtproblemen veroorzaakt. Hoewel er een verband kan zijn tussen slecht functionerende vloerverwarming en vocht, is het niet zo dat vloerverwarming zelf de oorzaak is van vochtproblemen.

Vloerverwarming kan indirect bijdragen aan vochtproblemen als er al andere problemen in het huis aanwezig zijn, zoals een hoge luchtvochtigheid, slechte isolatie of lekkages. Wanneer de vloerverwarming niet goed werkt, kan de temperatuur in huis zakken. Zo worden ook de muren kouder en dus kan het gebeuren dat waterdamp in de lucht condenseert op die muren. Die vochtplekken kunnen vervolgens uitgroeien tot een probleem, want ze brengen vaak schimmels met zich mee.

Kortom, slecht functionerende vloerverwarming kan condensatieproblemen – en dus vocht – in de hand werken, net als elke ander slecht functionerend verwarmingssysteem. Het is belangrijk om te begrijpen dat vloerverwarming zelf geen vocht veroorzaakt.

Feit 1: Slecht geïnstalleerde vloerverwarming kan leiden tot lekkages

Dit is vooral een risico bij watergedragen vloerverwarming. Als de leidingen van het systeem niet goed zijn geïnstalleerd of als er sprake is van een fout in het systeem, kan er water lekken onder de vloer. Dit is een serieus probleem omdat het water zich onder de vloer kan verspreiden en vochtophoping kan veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot schimmel, rot of beschadiging van de vloerbedekking.

Het risico op lekkage is gelukkig bijzonder klein, om niet te zeggen onbestaand, bij goed geïnstalleerde systemen. Een lek kan je vermijden door te kiezen voor ervaren installateurs. Contacteer ons voor meer info

Fabel 2: Vloerverwarming droogt de lucht te veel uit, wat tot vochtproblemen leidt

Sommige mensen denken dat vloerverwarming de lucht te veel uitdroogt, wat dan weer condensatie op koude plekken, zoals ramen of muren, zou stimuleren. Dat is echter niet het geval. Meer zelfs, vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige opwarming van de ruimte, waardoor de luchtvochtigheid meer in balans blijft dan bij traditionele verwarmingsmethoden, zoals radiatoren. Overmatige uitdroging van de lucht is dus geen probleem bij vloerverwarming, en leidt zeker niet tot vochtproblemen.

Feit 2: Slechte vloerisolatie kan vochtproblemen verergeren

Vloerverwarming werkt het beste in combinatie met goede isolatie. Als de vloer niet goed geïsoleerd is, kan er warmteverlies optreden. Dat zorgt ervoor dat de verwarming harder moet werken om de ruimte op te warmen. Slechte isolatie kan ook bijdragen aan vochtproblemen. Wanneer de vloerverwarming niet goed werkt, kan de vloer te koud blijven en condensatie veroorzaken, vooral in ruimtes met veel vocht, zoals badkamers. Daarom zullen installateurs van vloerverwarming altijd op een kwalitatieve isolatielaag onder de verwarmingsbuisjes aanleggen.

Fabel 3: Vloerverwarming kan niet worden gecombineerd met vochtgevoelige vloermaterialen

Veel mensen denken dat vloerverwarming niet kan worden gecombineerd met vloermaterialen die gevoelig zijn voor vocht, zoals hout of laminaat. Ze vrezen dat de warmte van de vloerverwarming de vloer kan beschadigen of vochtproblemen kan veroorzaken, zoals het kromtrekken van houten vloeren. Hoewel dit een reëel probleem kan zijn bij slecht geïnstalleerde systemen, is het een fabel dat vloerverwarming niet compatibel is met die materialen.

Moderne vloerverwarmingssystemen zijn ontworpen om veilig samen te werken met verschillende soorten vloerbedekking, mits ze correct zijn geïnstalleerd en goed worden onderhouden. Bij parket kies je wel beter voor een meerlaagse variant in plaats van een massief parket. Controleer bij de leverancier of de vloer compatibel is met vloerverwarming.

Feit 3: Regelmatige controle en onderhoud van vloerverwarming voorkomt problemen

Een goed werkend vloerverwarmingssysteem kan vochtproblemen helpen voorkomen, maar regelmatig onderhoud is essentieel. Net als bij elk ander verwarmingssysteem, kunnen slijtage en storingen na verloop van tijd optreden. Vermoed je een probleem, schakel dan altijd meteen een expert in die de hele installatie kan komen nakijken.

Vochtprotect bestrijdt vocht in jouw omgeving

Hoewel vloerverwarming niet de directe oorzaak is van vochtproblemen, kan een slecht functionerend systeem wel bijdragen aan het verergeren van bestaande vochtproblemen in huis.

Twijfel je over de staat van je vloerverwarmingssysteem of ervaar je vochtproblemen in huis? Bij Vochtprotect helpen we je graag met professioneel advies en oplossingen op maat om vochtproblemen bij de bron aan te pakken. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!

Bij Vochtprotect staan we klaar om je te helpen met elk vochtprobleem, van diagnose tot oplossing. Neem contact met ons op voor een gratis vochtdiagnose en ontdek hoe we jouw woning kunnen beschermen tegen vocht.