Opstijgend vocht uit betonnen keldervloer?

Kelder cementeren

Opstijgend vocht is een vervelend probleem dat flink wat schade aan je woning kan veroorzaken. Ook via een betonnen keldervloer kan opstijgend vocht zich in je huis verspreiden. Het is vooral belangrijk om snel te handelen, want zo vermijd je grotere problemen. In het beste geval volstaat een injectie in de betonnen keldervloer om het opstijgend vocht een halt toe te roepen, maar mogelijk zijn grovere middelen nodig.

Ook betonnen keldervloeren kampen met vocht

Het klopt dat betonnen keldervloeren bijzonder sterk en waterdicht zijn. Het is de reden waarom beton wordt ingezet als scheiding tussen de vochtige ondergrond en je woning. Maar zelfs beton kan na verloop van tijd met vocht te kampen krijgen. Beton is een poreus bouwmateriaal dat na jarenlange blootstelling aan vocht langzaam minder waterdicht kan worden. Door allerhande oorzaken kunnen ook barstjes in de betonnen keldervloer ontstaan. Daarlangs kan water zich een weg naar binnen banen.

Project vochtbestrijding

Wat is het gevaar van opstijgend vocht via de betonnen keldervloer?

Kan vocht via de betonnen keldervloer naar binnen komen, dan neem je beter zo snel mogelijk contact op met een vochtexpert. Opstijgend vocht in de betonnen keldervloer is namelijk niet zonder risico. Eerst en vooral is het vaak de eerste stap voor een groter vochtprobleem. Eenmaal het opstijgend vocht zich in de betonnen keldervloer bevindt, kan het zich ook naar de muren verspreiden. Het is dus beter om het vochtprobleem in de kiem te smoren en snel een vochtexpert in te schakelen.

Bovendien brengt vocht ook vaak schimmels met zich mee. Een ruimte waar schimmels aan de muren of in de vloer zitten, is natuurlijk allesbehalve gezond. Je kan er gezondheidsklachten van krijgen.

Opstijgend vocht uit de betonnen keldervloer verdrijven

Vooraleer we het opstijgend vocht kunnen bestrijden, moeten we de keldervloer grondig schoonmaken. Zo kunnen we beter nagaan of er ook nog andere problemen de kop opsteken. Bovendien zetten we hierbij mogelijk schimmeldodende middelen in, indien dat nodig zou blijken. Daarna moeten we de nodige tijd voorzien om de keldervloer te laten drogen.

  • Eerst en vooral zullen we de eventuele barstjes en scheurtjes in de betonnen keldervloer bestrijden. Dat is natuurlijk nodig om het opstijgend vocht voor eens en voor altijd te verdrijven. Dat doen we aan de hand van injecties. We vullen de barst helemaal op met een waterafstotende gel. Die hardt uit en voorkomt zo dat er nog vocht naar binnen kan sijpelen.
  • Daarnaast, wanneer de betonnen keldervloer zelf niet meer is wat hij geweest is, kunnen we ook voor een coating opteren. In dat geval bedekken we de gereinigde en herstelde betonnen keldervloer met een speciale laag die ondoordringbaar is voor opstijgend vocht. Ook dat is een bijzonder efficiënte manier om opstijgend vocht uit de betonnen keldervloer te houden. We brengen dat product aan met een verfspuit of rollers. Op die manier kunnen we alle hoekjes en kantjes behandelen.
  • In de ernstigste gevallen van opstijgend vocht in de kelder zal de betonnen keldervloer gerenoveerd moeten worden. Een nieuw laagje beton is dan onvermijdelijk. Om precies te kunnen zeggen hoe we het opstijgend vocht in jouw betonnen keldervloer behandelen, moeten we ter plekke langskomen om de situatie onder de loep te nemen.

Denk bij het behandelen van opstijgend vocht in de kelder ook aan de muren

Daarnaast moeten we ook denken aan de keldermuren. Zoals we eerder zeiden, kan opstijgend vocht in de betonnen keldervloer zich ook snel verspreiden naar de keldermuren. Geen goed nieuws natuurlijk, want dan zijn extra behandelingen nodig. Mogelijk moeten ook de muren geïnjecteerd worden.

Last van opstijgend vocht in de betonnen keldervloer?

Ben je op zoek naar een expert die het opstijgend vocht in de betonnen keldervloer kan bestrijden? Bij Vochtprotect helpen we je graag. Onze experten komen langs om het vochtprobleem eerst grondig te analyseren en vervolgens een behandelplan uit te dokteren. Het resultaat: een droge woning zonder vochtproblemen. Onze vochtdiagnose is helemaal gratis en volledig vrijblijvend. Neem contact met ons op en maak een afspraak.