Hoe ontdek je vocht in de woning?

Voorbeeld van behandeling tegen opstijgend vocht

Vochtproblemen uiten zich niet meteen in grote, donkere vlekken op de muren of een natte keldervloer. Problemen met opstijgend vocht, doorslaand vocht of condens beginnen altijd klein. En hoe sneller je die vochtproblemen aanpakt, hoe beter. Daarom zetten we alle signalen die wijzen op vochtproblemen hieronder op een rijtje. Zo kan je er snel een expert bij roepen en de schade beperken.

Wat is de oorzaak van vochtproblemen?

Vochtproblemen bestaan in alle vormen en maten en hebben ook verschillende oorzaken.

Vocht in je woning kan bijvoorbeeld ontstaan door opstijgend vocht. De waterkering onder de woning werkt dan niet meer naar behoren en er stijgt water op in de binnenmuren. Lokaal ontstaan dan donkere vochtplekken onderaan de muur.

Ook condens kan voor vochtproblemen zorgen. Wanneer er te weinig geventileerd wordt, blijft waterdamp in de lucht hangen. Waterdruppeltjes slaan dan neer op koude oppervlaktes zoals muren en plafonds en lokaal ontstaan zo vochtplekken. Condensproblemen gaan bijna altijd gepaard met schimmels.

Verder kan ook vocht binnensijpelen via scheurtjes in de gevel of langs het dak. Dat noemt men doorslaand vocht. Ook dan zal je vochtplekken op de muren zien, meestal bovenaan de muur. Daarnaast kunnen ook lekkages voor vochtproblemen zorgen.

Hoe kan je vocht in huis ontdekken?

Om vochtproblemen vroeg aan te kunnen pakken, moet je vochtproblemen kunnen herkennen. Maar hoe kan je vocht in huis ontdekken? We zetten de signalen die wijzen op vochtproblemen hieronder op een rijtje:

  • Donkere plekken op de muren of het plafond
  • Loshangend behang
  • Afbladderende verf of pleisterwerk
  • Een muffe, doffe geur (vooral in kelders)
  • Schimmels in huis
  • Een witte laag salpeter op de muur
  • Rottende plinten
  • Voegen die afbrokkelen
  • Een benauwd gevoel (wijst op een te hoge luchtvochtigheid)

Zodra je een van deze signalen opmerkt, doe je er goed aan om op onderzoek uit te trekken. Bekijk of je andere signalen herkent en zoek naar donkere, vochtige plekken op de muren of het plafond. Concludeer je dat je woning te kampen heeft met vochtproblemen? Neem dan contact op met Vochtprotect. Twijfel je of je woning vochtproblemen heeft? Dan komen we graag langs om uitsluitsel te bieden.

Vraag onze gratis vochtdiagnose aan en breng vochtproblemen in kaart

Heb je vochtplekken ontdekt of een ander signaal gevonden dat wijst op vochtproblemen? Vochtprotect komt graag bij je langs voor een gratis vochtdiagnose. Onze vochtexperts bekijken dan waar de vochtproblemen zich bevinden en we stellen een plan van aanpak op. Heb je het vochtprobleem in een vroeg stadium ontdekt? Dan zal de behandeling minder ingrijpend zijn!

Hoe worden vochtproblemen opgelost?

Elk vochtprobleem vraagt om een aangepaste oplossing. Eerst moet onderzocht worden wat de oorzaak van het probleem is en daarna kan dan een gepaste en efficiënte behandeling uitgedokterd worden. Dit zijn de meest voorkomende behandelingen tegen vocht:

Muurinjecties

Een van de populairste behandelingen tegen opstijgend vocht is een muurinjectie. Een vochtexpert boort dan gaten in de muur en injecteert ze met een vochtwerend middel. De aangetaste muur droogt uit en het vocht trekt weg.

Kelderdichting en kelderbekuiping

Kelderdichting en kelderbekuipingen zijn in veel gevallen de aangewezen behandelmethode wanneer je kelder met vochtproblemen kampt. De keldermuren worden dan dicht gecementeerd met verschillende lagen. Eventueel wordt ook een nieuwe vloerplaat gegoten.

Kelderdrainage

Als er steeds water in de kelder staat omdat de waterdruk te groot is, dan moet de kelder gedraineerd worden. Er wordt dan een noppenmembraan geïnstalleerd dat via een pompje het water continu afvoert.

Hydrofuge

Heb je vocht ontdekt en is het probleem te wijten aan scheurtjes in de gevel? Dan is een hydrofuge aan te bevelen. De gevel wordt dan eerst hersteld en vervolgens brengen we een waterdichte laag aan op de gevel. Zo voorkom je niet alleen vochtproblemen, maar ook de groei van mossen.

Vochtprotect helpt je graag met het oplossen van vochtproblemen

Wil je vakkundig condensatie bestrijden? Dan moet je bij Vochtprotect bvba zijn. Eerst analyseren we het vochtprobleem grondig. Daarna stellen we een gepersonaliseerd behandelplan op zodat je je nooit nog zorgen hoeft te maken over vocht in je woning. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.