Gevolgen van opstijgend vocht: wat zijn de belangrijkste?

"Behandeling tegen opstijgend vocht"

Opstijgend vocht ontstaat wanneer de waterkering van je woning niet meer werkt zoals dat zou moeten. Water vanuit de ondergrond kan dan opstijgen in de muren. Eenmaal de bakstenen verzadigd raken met vocht, verschijnen vochtplekken onderaan de muur.

Het is belangrijk om snel en efficiënt te handelen wanneer je woning met vochtproblemen kampt. Opstijgend vocht is namelijk niet onschuldig. We zetten de gevolgen van opstijgend vocht hieronder op een rijtje.

Vochtplekken op de muren

Opstijgend vocht manifesteert zich in de vorm van vochtplekken onderaan de muur. Het is het opvallendste gevolg van opstijgend vocht. Je herkent vochtplekken als donkere vlekken die langzaam groter worden. Op muren die een laag donkere verf kregen, zijn vochtplekken soms moeilijk te zien.

Schimmelvorming

Vochtplekken zijn al een probleem op zich, maar ze trekken nog een ander probleem aan: schimmels. Vochtige muren vormen een uitstekende voedingsbodem voor schimmels. Ze hechten zich makkelijk aan de ruwe oppervlaktes en voeden zich met het bouwmateriaal.

De schimmels zijn niet alleen een doorn in het oog, maar zijn ook schadelijk voor je gezondheid. De sporen die schimmels produceren veroorzaken problemen met de luchtwegen. Mensen met allergieën of astma zijn extra gevoelig. Vochtplekken aanpakken doe je dus niet alleen voor je woning, maar ook voor de gezondheid van je gezin.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

Afbrokkelende verf en pleister en loshangend behang

Wanneer de vochtplek op de muur steeds groter en natter wordt, zal ook de verf eraan moeten geloven. De verf zal zich niet langer kunnen hechten aan de muur en gaat bijgevolg langzaam afbrokkelen. Hetzelfde geldt voor pleisterwerk. De verf en de pleister zullen ook verkleuren.

Is de vochtige muur behangen, dan zal het langer duren vooraleer je de vochtplek kan opmerken. De lijm zal na verloop van tijd loslaten en het behangen zal loshangen. Een duidelijk signaal dat je woning met een vochtprobleem te kampen heeft.

Houtrot

Vocht is extra schadelijk voor hout. In veel oudere huizen steunt de bovenverdieping op houten dwarsliggers. Ook het dakgebinte en structuren die isolatie vasthouden zijn veelal gemaakt uit hout. Bij opstijgend vocht zal hout snel het vocht opnemen.

Dat is natuurlijk nefast voor de stabiliteit van je woning. Het hout wordt week en zal beginnen te rotten. Is je woning deels uit hout gebouwd en merk je een vochtprobleem op? Dan is het van belang om snel te handelen.

Muffe geur

Een van de eerste signalen van opstijgend vocht is een muffe geur. Een vochtplek lokt snel bacteriën en schimmels die een typische doffe geur verspreiden. In slecht verluchte ruimtes, zoals een kelder bijvoorbeeld, zal je die geur opmerken zodra er sprake is van een vochtprobleem.

Merk je de muffe vochtgeur, maar zie je geen vochtplekken? Dan doe je er goed aan om onze vochtexperts uit te nodigen. Ze onderzoeken dan of er opstijgend vocht in de muur aanwezig is.

Structurele schade aan de woning

Indien je vochtproblemen onbehandeld laat, kunnen ze structurele schade veroorzaken aan je woning. Bouwmaterialen die aangetast zijn door water worden namelijk broos. Ze zijn niet meer zo sterk als voorheen en kunnen beginnen af te brokkelen. De stabiliteit van je woning kan zo in het gedrang komen. Aanpakken dus, die vochtproblemen!

Hoe kan je opstijgend vocht bestrijden?

De vochtplekken op de muur zijn schadelijk voor je woning en je gezondheid. Het is dan ook belangrijk om opstijgend vocht aan te pakken. Meestal volstaat dan een muurinjectie. Onze experten komen graag bij je langs. We boren gaten in de aangetaste muur en injecteren een vochtwerend middel. De muur kan zo uitdrogen en het vocht kan niet langer opstijgen.

Indien de vochtproblemen zich voordoen in de kelder, zullen we op een andere manier moeten handelen. Vaak is een kelderbekuiping de oplossing. We brengen in dat geval een ondoordringbare, waterafstotende cementlaag aan die een barrière vormt tussen de vochtige bakstenen en de binnenruimte. Zo kan je de kelder terug als voorheen gebruiken.

Hoe sneller je de vochtproblemen aanpakt, hoe beter. De behandeling zal dan minder ingrijpend en dus ook goedkoper zijn.

Vochtprotect lost je vochtproblemen op

Wil je vakkundig opstijgend vocht bestrijden? Dan moet je bij Vochtprotect zijn. Eerst analyseren we het vochtprobleem grondig om een gepersonaliseerd behandelplan te kunnen opstellen. Zo hoef jij je nooit nog zorgen te maken over vocht in je woning. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.