Hoe een buitenmuur waterdicht maken?
Een vochtige buitenmuur kan voor vochtproblemen zorgen en daarom is het nodig om vochtige gevels terug waterdicht te maken. Een hydrofuge biedt in de meeste gevallen de oplossing. Er wordt dan een transparant, waterdicht middel op de buitenmuur aangebracht waardoor vocht niet langer kan binnendringen. Maar ook een nieuwe gevelbekleding of waterafstotende verf behoren tot de mogelijkheden.
Waarom moet je een buitenmuur waterdicht maken?
Buitenmuren worden blootgesteld aan de weersomstandigheden. Hevige regen, sneeuw en vorst eisen na verloop van tijd hun tol. De bakstenen in de buitenmuur worden broos en poreus. Ze nemen makkelijker water op en dat kan zorgen voor vochtproblemen binnenshuis. Het vocht kan namelijk doordringen tot de binnenmuren en daar donkere vochtplekken veroorzaken. Merk je een vochtprobleem op je gevel, dan is het dus belangrijk om de buitenmuur terug waterdicht te maken.
Vraag je gratis vochtdiagnose aan
Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05
Een gevelimpregnatie maakt de buitenmuur waterdicht
De populairste behandeling om een buitenmuur waterdicht te maken, is een zogenaamde gevelimpregnatie of hydrofuge.
Bij een gevelimpregnatie wordt de buitenmuur waterdicht gemaakt via een impregneermiddel. Onze vakmannen brengen het impregneermiddel aan op de buitenmuur. Het middel dringt door in de bakstenen en creëert op die manier een waterdichte barrière. Regenwater kan zo niet langer in de bakstenen dringen. Waterdruppels rollen naar beneden en blijven niet hangen in de poriën en scheurtjes in de buitenmuur.
Een gevelimpregnatie is bovendien helemaal onzichtbaar. Het middel dat we gebruiken is volledig transparant. Het uitzicht van je woning verandert dus niet.
Belangrijk: wanneer er beschadigingen zijn aan de gevel, moeten die eerst hersteld worden. Scheurtjes of barstjes vullen we eerst op en kapotte bakstenen moeten mogelijk vervangen worden. Dat is belangrijk omdat een hydrofuge enkel efficiënt is op een gevel in goede staat. Vooraleer we starten met de gevelimpregnatie, zullen we bovendien altijd eerst een gevelreiniging uitvoeren.
De bijkomende voordelen van een hydrofuge
Een hydrofuge maakt je buitenmuur waterdicht, maar heeft ook nog enkele extra voordelen. Een gevelimpregnatie zorgt ervoor dat vocht niet langer de bakstenen van de buitenmuur kan bereiken. Dat betekent dat ook mossen en algen zich niet zullen kunnen hechten aan de bakstenen. Die organismen hebben vocht nodig om te overleven. Jouw buitenmuur is dus niet langer een mogelijke voedingsbodem voor vervelend groen.
Daarnaast zal ook zand en ander vuil zich niet langer kunnen hechten aan de muur. Het vuil spoelt mee weg met het regenwater. Je zal de gevel met andere woorden nog amper hoeven te reinigen.
Verder zal ook het bouwmateriaal langer meegaan. De buitenmuur wordt niet langer afgetakeld door regen, vorst en sneeuw. De bakstenen blijven in goede staat verkeren.
Andere manieren om de gevel waterdicht te maken
De buitenmuren opnieuw bekleden
Is je gevel er erg aan toe? Dan is het mogelijk een goed idee om de buitenmuur waterdicht te maken met een volledig nieuwe gevelbekleding. Je verhelpt zo niet alleen vochtproblemen, maar geeft je woning ook een nieuw uiterlijk. En er is nog een bijkomend voordeel. Wanneer je de gevel opnieuw bekleedt, kan je meteen ook een extra isolatielaag aanbrengen op de buitengevel. Zo maak je je woning energie-efficiënter en bespaar je flink wat geld op je energiefactuur.
De buitenmuur waterdicht maken met gevelbekleding kan op verschillende manieren. Je kan kiezen voor een houten gevel, een gevel van moderne kunststof platen of de buitenmuren bekleden met steenstrips. Dat zijn dunnen bakstenen die weinig plaats innemen. De populairste gevelbekleding is echter crepi of sierpleister. Het is een uitstekende manier om je woning een make-over te geven.
De buitenmuur waterdicht maken met vochtwerende verf
Tamelijk nieuw op de markt is waterdichte gevelverf. Die vochtwerende verf heeft de waterafstotende eigenschappen van een hydrofuge. Water kan dus niet langer binnendringen in de bakstenen. Vochtwerende verf kan wel enkel gebruikt worden op gevels in goede staat of op crepi.
Wil je de buitenmuren waterdicht maken? Bij Vochtprotect kan je terecht voor hydrofuges
Heeft de gevel van je woning betere tijden gekend? Dan moet je de buitenmuur waterdicht maken om vochtproblemen te vermijden. Bij Vochtprotect maken we de buitenmuren waterdicht met behulp van een hydrofuge. Daarvoor gebruiken we professionele en efficiënte producten en materialen. Contacteer ons voor meer informatie.
Recente Posts
- Vochtproblemen in woningen tijdens de herfst en winter: oorzaken en oplossingen
- Vochtproblemen in spouwmuren: hoe los je het op?
- Vochtproblemen in de kelder na een overstroming
- Vochtproblemen door slecht onderhouden buitenmuren: zo los je ze op
- Vochtproblemen door slecht uitgevoerde renovaties: de 5 meest voorkomende fouten