Vocht in de kelder in Lebbeke

Kampt je kelder in Lebbeke met vochtproblemen? Dan is het belangrijk om die aan te pakken. Vochtproblemen in de kelder zijn namelijk niet onschuldig.

Hoe ontstaat vocht in de kelder? En wat kunnen we doen om jouw kelder opnieuw vochtvrij te maken? Je komt het hier te weten.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan

Contacteer onze vochtexpert met meer dan 20 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen of bel hem op 053/67.34.05

De kelder: de achilleshiel van je woning voor vochtproblemen

Is je woning uitgerust met een kelder? Dan is de kans groot dat die ooit met vochtproblemen te maken krijgt. De kelder is omgeven door vochtige grond. Na verloop van tijd raakt de waterkering onder je woning beschadigd en kan er langzaam maar zeker vocht binnendringen in je woning. Ook wanneer de druk van het grondwater hoog is, loopt je kelder risico op vochtproblemen.

Kampt je kelder in Lebbeke met vochtproblemen? Geen nood, wij van Vochtprotect zijn ervaren deskundigen en weten hoe we jouw woning terug vochtvrij kunnen maken.

Neem contact op met onze ervaren experts in kelderdichting voor een pasklaar advies.

Hoe ontstaat een vochtige kelder in Lebbeke?

Kelders worden omgeven door vocht, maar ook op andere manieren vindt vocht makkelijk een weg naar je kelder.

Grondwater en opstijgend vocht

De kelder wordt omgeven door natte grond. Na periodes van hevige regenbuien wordt de grond extra vochtig en kan de druk van het grondwater toenemen. De bouwmaterialen van je kelder worden na verloop van tijd poreuzer en vertonen kleine scheurtjes waarlangs water naar binnen kan dringen. Het bouwmateriaal neemt vocht op, raakt verzadigd en uiteindelijk kan vocht binnenkomen in je kelder. Behandel je dat soort opstijgend vocht niet, dan kan ook de rest van je woning aangetast worden.

Condensatievocht

Kelders bevinden zich ondergronds en hebben in het merendeel van de gevallen geen raam. Dat betekent dat er ook geen verse lucht binnenkomt. De relatieve luchtvochtigheid ligt daarom hoog in de kelder en waterdamp kan makkelijk neerslaan op de koude keldermuren. Dat vocht groeit uiteindelijk uit tot een vochtplek.

Lekken in de kelder

In de kelder lopen ook heel wat leidingen. De verbinding met de riool ligt er vaak en ook de waterleidingen passeren je kelder. Wanneer er lekken in die buizen ontstaan, zal je kelder te kampen krijgen met vochtproblemen. Het is extra oppassen na hevig vriesweer. Bevroren water zet uit en kan barstjes in de leidingen veroorzaken.

Hoe verjaag je vocht uit een kelder in Lebbeke?

Het ene vochtprobleem is het andere niet. Eerst moeten we de oorzaak van het vocht in je kelder in Lebbeke vaststellen. Daarna stellen we een behandelplan op. Wanneer de oorzaak een lek is, moet dat lek natuurlijk eerst gedicht worden. Daar kan een loodgieter bij helpen. Wij focussen op de bijhorende vochtproblemen.

Kelderdichting of kelderbekuiping

Een kelderbekuiping is de efficiëntste manier om een vochtprobleem in de kelder te verhelpen. De muren en vloer van de kelder worden dan bekleed met een speciale, waterdichte cementlaag. Het mengsel hardt uit en vormt als het ware een nieuwe barrière tegen de met vocht doordrongen muren. Je kan de kelder dan terug als voorheen gebruiken.

Muurinjecties

Gaat het om een heel lokaal vochtprobleem in je kelder? Dan kan een muurinjectie mogelijk volstaan. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je met een grote vochtplek zit door condens of wanneer je kelder een kleine, zwakke plek heeft. We boren gaten in de muren en vullen die op met een waterafstotende gel. Eenmaal uitgedroogd is je kelder terug als nieuw.

Een kelderdrainage voor vochtige kelders

Vochtige kelders die vaak onder water staan of kampen met grote vochtproblemen, zijn moeilijk uit te drogen met een kelderdichting. Er zijn dan grotere middelen nodig. De meest efficiënte totaaloplossing is in dat geval een kelderdrainage. Er wordt een speciaal noppenmembraan aangebracht op de keldervloer dat via een pompsysteem binnenkomend water wegpompt. Bovenop de noppenfolie wordt een nieuwe vloer gelegd.

Installeer een ventilatiesysteem

Een raam installeren in de kelder kan niet, maar een ventilatiesysteem is wel een mogelijkheid. De vochtige lucht wordt zo continu afgevoerd en vervangen door verse, droge buitenlucht. Je voorkomt op die manier condensvorming. Dergelijke ventilatiesystemen zijn overigens ook in de rest van je woning een goed idee.

Wat zijn de gevolgen van vochtproblemen in de kelder?

Het is belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. Hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker en duurder het zal zijn om vocht uit je kelder in Lebbeke te verjagen. Bovendien brengen vochtproblemen ook enkele gevaren met zich mee.

Laat je het vochtprobleem in je kelder zijn gangetje gaan, dan is de kans groot dat het vocht kan opstijgen tot in de benedenverdieping. De plinten komen dan los, verf gaat afbrokkelen en behang komt los te hangen. Met vocht doordrongen bakstenen verliezen bovendien hun stabiliteit.

Daarnaast lokken vochtplekken bijna altijd schimmels. De sporen die schimmels produceren zijn giftig en schadelijk voor je gezondheid wanneer je ze inademt. Symptomen zijn hoofdpijn, vermoeidheid en ademhalingsmoeilijkheden. Aanpakken dus, die vochtproblemen in de kelder!

Vochtige kelder in Lebbeke? Vochtprotect helpt je

Ben je op zoek naar een expert die je vochtige kelder kan uitdrogen? Dan moet je bij Vochtprotect bvba zijn. We komen graag langs om het vochtprobleem eerst grondig te analyseren en vervolgens een behandelplan op te stellen. Onze vochtdiagnose is helemaal gratis en volledig vrijblijvend. Neem contact met ons op en maak een afspraak.

Last van vocht in of om je woning?

Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose, we helpen je graag met onze expertise in vochtbestrijding.
Vraag je vochtdiagnose aan