skip to Main Content

Schimmel in huis? Voorkom teveel vocht

Schimmels worden verspreid door minuscule schimmelsporen die overal in de natuur aanwezig zijn. Ze zweven door de lucht en komen via een open raam of deur ook in onze huizen terecht. De sporen zijn echter nog geen schimmel. Schimmelsporen hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Overal in huis waar het langdurig vochtig is, kunnen schimmels ontstaan. Zeker in de koude wintermaanden is dit een veel voorkomend probleem. Hierdoor is het binnen lekker warm en vochtig wat ideaal is als omgeving voor schimmels. Kortom, voor u het weet, staan er schimmelplekken op de muur. Veel voorkomende plaatsen zijn de badkamer, vochtige meterkast, kelder/kruipruimte, keuken en slaapkamer.

De gevolgen van schimmel in huis

Gezondheidsproblemen

Uit onderzoek blijkt dat het inademen van schimmelsporen kan leiden tot diverse problemen met de luchtwegen. Fysieke klachten en symptomen die vaak worden vastgesteld zijn benauwdheid, astmatische klachten, irritaties ter hoogte van de luchtwegen en hoestbuien. Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.

Aantasting van pleisterwerk

Schimmelvorming veroorzaakt initieel donkere plekken op behang en pleisterwerk. Op termijn worden deze ondergronden echter weker en zwakker, waardoor het oppervlak zal beginnen loslaten of afbrokkelen. Schimmelplekken zijn bovendien erg moeilijk te verwijderen. Reeds aangetaste materialen moeten in principe vervangen of opnieuw geverfd worden. Is de schimmel erg diep doorgedrongen, dan zal ook het pleisterwerk opnieuw moeten worden aangebracht.

Aantasting van constructies

Schimmels die zich op hout gevestigd hebben, zijn heel erg moeilijk te verwijderen. Bovendien zijn ze op termijn ook gevaarlijk voor de bouwkundige constructie van uw woning. Hout is erg gevoelig voor de huiszwam. De huiszwam (Serpula Lacrymans) gedijt het beste in temperaturen van 3°C tot 26°C en heeft nagenoeg geen voedsel, water, lucht of licht nodig om zich te ontwikkelen. Deze zwam breekt op termijn meerdere houtsoorten af, in het bijzonder naald- en loofhout. Helaas kunnen ook andere schimmelsoorten de houtstructuur van uw woning aantasten. De sporen hechten zich vast in de structuur van het hout en zijn na verloop van tijd vrijwel onmogelijk te verwijderen. Het is dus erg belangrijk om te voorkomen dat schimmels niet bij het aanwezige hout in uw woning kunnen.

Muffe geur

In vochtige vertrekken met een gebrek aan ventilatie kan door de aanwezigheid van schimmels een muffe geur ontstaan. Deze geur wordt veroorzaakt doordat er meestal ook bacteriën in de schimmels aanwezig zijn. Staan er spullen in de vochtige ruimte, zoals boeken en textiel, dan zullen deze de hinderlijke geur absorberen en gaan ruiken. En dat is natuurlijk erg spijtig voor uw spullen.

Welk type schimmel in huis komt het meest voor?

Gezien schimmels een soort kleine paddenstoeltjes zijn die vanuit de natuur in de woning terecht komen, zijn er verschillende soorten die ieder hun eigen kenmerken hebben. Schimmel in huis is vaak Stachybotrys, Cladosporium, Alternaria of Aspergillus. Ook een combinatie van een of meerdere van deze schimmelsoorten is mogelijk. De kleur van de schimmels varieert van soort tot soort, maar is binnenshuis veelal zwart of wit. Ongeacht het type schimmel dat u in huis aantreft, zal u zeer waarschijnlijk een muffe geur opmerken. Deze is eigen aan de kleine paddenstoelen en onmiskenbaar aanwezig wanneer de schimmel begint de gedijen.

De oorzaak van schimmel in huis achterhalen

Minstens even belangrijk is het aanpakken van de oorzaak van de schimmel zodat hij niet terugkomt. Een vochtexpert kan een analyse uitvoeren die u zicht geeft op zowel het ontstaan van het probleem als de mogelijke oplossingen. Afhankelijk van uw woning kan een oplossing het vullen van spleten, isoleren van muren, voorzien van meer of betere ventilatie of het aanbrengen van een waterdichte laag betreffen. Schimmels kunnen alleen maar worden voorkomen, indien de oorzaak van de schimmels wordt bestreden. Hiervoor dient het onderliggende vochtprobleem dat de schimmels veroorzaakt, aangepakt te worden. Als u enkel de symptomen behandelt, dan zal de schimmel blijven terugkeren omdat de vochtige ondergrond waarin de schimmel zich kan nestelen blijft bestaan.

Met Vochtprotect bvba, geeft u het pand als het ware een paraplu. Neem contact op, en bescherm uw pand tegen vocht in de kelder, opstijgend vocht, condensatie en schimmels.

Back To Top