Spouwmuurisolatie: hoe werkt het?

spouwmuurisolatie

Een spouwmuurisolatie is een excellente manier om je woning te isoleren en te beschermen tegen de koude. Via deze soort isolatie zal er zo goed als geen warmte uit jouw woning verloren gaan, wat voordeliger is voor jouw comfort én jouw energierekening. Maar hoe wordt dit precies geïnstalleerd en is elke woning geschikt voor zo’n isolatie? 

Spouwmuurisolatie: wat is het?

Bij deze soort isolatie wordt er spouw in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur gespoten. De ruimte wordt dus opgevuld met spouw als isolatiemateriaal. Welke spouw gebruikt wordt en welke methode er gehanteerd wordt hangt af van gebouw tot gebouw.

Spouwmuur laten isoleren: renovatie vs. nieuwbouw

De methode die gebruikt wordt hangt sterk af van het type bouw waar men mee te maken krijgt. Zo is het aanleggen van spouwmuurisolatie erg verschillend bij een renovatie dan bij een nieuwbouw.

  • Bij een renovatie worden er kleine gaatjes in de voegen gemaakt waarin vervolgens het isolatiemateriaal wordt ingespoten en erna zorgvuldig weer worden dichtgemaakt. Het handige aan deze manier van isoleren is dat er geen onnodig sloopwerk moet verricht worden en dat de werken op ongeveer één dag in orde kan gemaakt worden. Een alternatief is het isoleren van een bestaande buitenmuur met isolatieblokken en een gevelafwerking zoals crepi wanneer de woning dit toelaat..
  • Bij nieuwbouw is er vrijwel altijd sprake van een buitenmuurisolatie, waarbij de spouw geïnstalleerd wordt bij de opbouw van de muren. Hierbij wordt het isolatiemateriaal eerst tegen de binnenmuur geplaatst en erna pas afgewerkt met een gevelbekleding.

1. Is er een spouw aanwezig in jouw woning?

Eerst en vooral moet je controleren of er een spouw aanwezig is en of deze geschikt is voor isolatie.

2. Controleer de bouwplannen en het bouwjaar

Op de bouwplannen van het gebouw kan je zien of er in het  pand in kwestie een spouw aanwezig is. Is er ruimte tussen de binnen- en buitenmuren op de plannen? Dan is er sprake van een spouw. En ook het bouwjaar kan je meestal al zeggen of de woning beschikt over een spouw. De meeste huizen gebouwd voor 1920 hebben in de meeste gevallen nog geen spouwmuur. Bij de bouwjaren tussen 1920 en 1975 kan het zijn dat er een spouwmuur aanwezig is, maar deze kans is klein. Na 1975 hebben woningen meestal wel een spouwmuur. 

3. Check de dikte en het materiaal van de muren

Geen zicht op de bouwplannen of het bouwjaar? Dan kan je zelf checken of de woning een spouw heeft. Meet bij voor- of achterdeur de afstand tussen buiten- en binnenmuur. is deze groter dan 25 cm? Dan beschik je normaal gezien over een spouw!  Ook het materiaal van de muren zou je wijzen op de afwezigheid van een spouw. Bij steense muren, waarbij in het metspatroon de stenen afgewisseld worden met dwarsliggende stenen , is er meestal geen spouw aanwezig.

Is de spouw geschikt voor isolatie?

Als er een spouw aanwezig is, betekent dit niet automatisch dat je spouwisolatie kan laten installeren. De spouw moet namelijk eerst en vooral dik genoeg zijn (spouwbreedte vanaf 5 cm). Hoe dunner de spouw, hoe hoger de isolatiewaarde van het materiaal zal moeten zijn. Daarbovenop mag de spouw zeker niet vervuild zijn door dingen zoals cementresten of -baarden. Je kan je spouw op vervuiling laten controleren door een expert. Ook je gevel moet in een goede staat zijn om deze te kunnen isoleren. dat betekent dat schade zoals barsten en scheurtjes niet aanwezig mogen zijn. Wanneer dit wel het geval is en je spouw laat isoleren, zal dit een negatieve invloed hebben om het isolatievermogen en kunnen er zelfs vochtproblemen ontstaan.

Vochtprotect bvba zorgt voor jouw spouwmuurisolatie

Wil je graag je oude woning of nieuwbouw isoleren via de spouwmuur, maar weet je niet goed of dit wel mogelijk is? Praat met vandaag nog met één van onze experten! Zij zullen al je dringende vragen behandelen en een plan van aanpak opstellen indien gewenst. Wil je dat een specialist bij jou langskomt en de mogelijkheden samen met jou bespreekt? Contacteer ons en maak een afspraak!

Contacteer Vochtprotect en vraag uw gratis offerte aan!